Jurnal arădean: Care sunt amintirile ce vă revin în minte de la prima întâlnire cu România?
Alain Kauff: Am venit în 28 decembrie 1989 cu un camion de la Strasbourg, cu un şofer şi cu prietenul meu Marc Danon, care era pe vremea aceea profesor de germană în Alsace. Trebuie ştiut faptul că în Franţa revoluţia română din ’89 a suscitat o adevarată emoţie şi multă simpatie. Am intrat în Arad noaptea, într-un oraş fară lumină. Primii români pe care i-am zărit erau nişte umbre care treceau prin faţa mea. În acelaşi timp, se simţea agitaţia permanentă… Politica imediat după moartea lui Ceauşescu. Dar nimeni nu era cu adevărat în măsură să ne spună ce vom întâlni mai departe pe drumul nostru. Camionul nostru mergea spre necunoscut, în toate sensurile acestui termen. Mergeam spre aventură…
Jurnal arădean: Ce vă face să reveniţi la Arad?
Alain Kauff: Ambianţa excepţională a festivalului Amifran, prietenii care se regăsesc în jurul lui Florin Didilescu şi al proiectului sau. Este al 17-lea an, festivalul Amifran există încă, e o muncă de lungă durată pe care o găsesc foarte atractivă, foarte ambiţioasă, pentru că aduce un mare aport culturii, francofoniei, dar şi relaţiilor interumane şi amicale. Trebuie într-adevar ca românii să fie conştienţi de interesul acestui festival: este o frumoasă reuşită europeană.
Jurnal arădean: Cât înseamnă teatrul în viaţa dumneavoastră ?
Alain Kauff: Adevarul mă obligă să spun că Amifran a contribuit mult în a mă face să iubesc teatrul. Îmi plac aceste întâlniri în magnificul teatru din Arad, zgomotul paşilor pe scena din lemn, sala în semicerc. Teatrul formează un ansamblu foarte coerent în care scena şi sala îşi răspund şi comunică împreună într-un spectacol. Un spectacol este reuşit atunci când un curent trece între actori şi spectatori, legatura este aproape palpabilă, este foarte emoţionant.
Jurnal arădean: Ce aţi observat schimbându-se în România în aceşti 20 de ani?
Alain Kauff: Trebuie să va fac o mărturisire, exemplul României a contribuit la formarea mea politică personală. Interesându-mă despre România, am conştientizat imensul drum care merge de la dictatură până la instaurarea democraţiei. Aceasta muncă lentă spre funcţionarea republicii o observ cu simpatie în România de aproape 20 de ani.
Jurnal arădean: Cum ar putea România să-şi îmbunătăţească imaginea în opinia publică occidentală?
Alain Kauff: Românii au un capital de simpatie în Franţa. Noi salutăm o literatură şi un cinematograf interesante, mari muzicieni şi, făcând mai bine cunoscută cultura sa, România îşi va impune marca printre cele 27 de ţări ale UE. Dar eu cred că trebuie, de asemenea, să continue să lupte împotriva corupţiei, împotriva unor forme de compromis şi indiferenţă, care dăunează imaginii României.
Alain Kauff
• Născut în 1960, la Saint-Louise (Senegal)
• Studii de drept la Strasbourg
• Şef de cabinet al adjunctului primarului din Strasbourg (din 1989)
• Adjunctul primarului, responsabil cu democraţia locală (din 1995)
• În prezent, responsabil la relaţiile cu locuitorii din Illkirch Graffenstaden (Strasbourg)
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!