22 de elevi din clasele VII-XII vor reprezenta Aradul la faza pe ţară a Olimpiadei de Literatură Română
Domnule inspector, Aradul va găzdui în acest an faza naţională a Olimpiadei de Limbă, Comunicare şi Literatură Română „George Călinescu”. Este greu să organizezi o asemenea competiţie?
Mihăilescu. Este o activitate complexă, la care sunt antrenaţi mai mulţi factori, având în vedere că la acest eveniment vor participa 400 de elevi din toate judeţele ţării, însoţiţi de 46 de cadre didactice. Am primit un sprijin deosebit de la conducerea şi colegii din I.Ş.J., de la Consiliul Judeţean, Astra Vagoane Călători, SIF Banat-Crişana şi de la toţi profesorii de Limba şi Literatura Română din judeţ.
Cum se va desfăşura concursul?
Mihăilescu. După deschiderea festivă – care va avea loc duminică, 31 ianuarie, între orele 8.45-9.30, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” -, de la ora 10.30 începe proba scrisă la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”. Pentru rezolvarea subiectelor, elevii de gimnaziu vor avea la dispoziţie 3 ore iar cei de la liceu 4 ore. Luni, cu începere de la ora 8, tot la Colegiul „Moise Nicoară”, se desfăşoară proba orală individuală la care elevii pot opta pentru una din secţiunile: comunicare, demers interpretativ, tradiţii culturale. În aceiaşi zi, la ora 18.30 comisia de evaluare la proba scrisă va afişa rezultatele iniţiale la centrele de cazare (eventualele contestaţii se vor rezolva între orele 19-22). Marţi seara se vor afişa rezultatele finale, iar miercuri, 3 februarie, de la ora 9, va avea loc, tot la teatru, festivitatea de premiere.
Ce surprize aţi pregătit pentru participanţi?
Mihăilescu. Delegaţiile vor fi aşteptate de profesori din Arad, care îi vor conduce la centrele de cazare de la Gr. Şc. „Fr. Neuman”, Gr. Şc. Forestier, Gr. Şc. „C. Gergely”, Centrul Şcolar şi Colegiul Tehnic. Pentru marţi dimineaţă propunem o „Întâlnire literară” cu Alex Ştefănescu, critic literar, redactor-şef la „România literară”, care este şi preşedintele de onoare al Comisiei Centrale de Evaluare, Ioan Moldovan, de la revista „Familia”, şi scriitorii arădeni Vasile Dan, Gheorghe Mocuţa, Vasile Leac, Ioan Matiuţ – întâlnire care va fi moderată de prof. Lia Faur. Dar organizăm şi un „Pelerinaj cultural” pentru cei care doresc să vadă clădiri de patrimoniu şi istorice, galerii de artă, muzee şi alte obiective emblematice ale Aradului.
Cine va reprezenta Aradul la această Olimpiadă naţională?
Mihăilescu: Lotul Aradului este format din 22 de elevi: Sărac Denisa, Filip Francesca, Neamţ Diana (clasa a VII-a) Marcovici Dina şi Băcanu Ana Maria (cl. a VII-a Minorităţi), Marin-Corciu Daniela, Bîrlogeanu Maria, Mîţu Andreea (cl. a VIII-a), Călbează Cristian Alexandru şi Tuşka Michaela (cl. a VIII-a Minorităţi), Pelea Sanda, Mateş Roxana Mădălina şi Pop Dana (cl. a IX-a), Chiş Monica Simina, Cebuc Bianca şi Sabău Roxana Maria (cl. a X-a), Ilisei Roxana (cl. a XI-a), Galfi Andreea, Felfoldi Marta, Dărău Iulia Clara, Oaida Claudia şi Radu Luiza (la cl. a XII-a).
Le dorim şi vă dorim succes!
„Sâmbătă dimineaţă, la ora 5, vine prima echipă, cea din judeţul Botoşani”
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!