Vina pentru moartea celor 74 de căprioare din pădurile de la Nădab şi Dorobanţi o poartă raticidele folosite pentru distrugerea rozătoarelor. Primele rezultate de laborator au fost comunicate telefonic Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad (DSVSA) de către laboratorul regional.
„Este vorba despre intoxicaţii cu raticide cumarinice, folosite la distrugerea şoarecilor de câmp”, a confirmat directorul DSVSA, Gheorghe Ban. Urmează ca probele să fie retrimise la Bucureşti unde un alt laborator va identifica cu exactitate care sunt substanţele din grupa cumarinicilor care au provocat moartea animalelor.
Dosare penale
La nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad (IPJ) au fost întocmite deja actele premergătoare pentru distrugere pe numele proprietarilor de terenuri din zona Olari, potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Poliţiei, Camelia Tuduce. În cazul Dorobanţi nu a fost depusă încă nici o plângere. Dosarul se anunţă a fi unul destul de complicat, dar fiind că cei care deţin terenurile respective se pare, potrivit unor surse, că le-ar fi arendat unor asociaţii agricole care ar fi pus otrava împotriva rozătoarelor. În ce măsură acest dezastru ar fi putut fi evitat, cât sunt de vinovaţi până la urmă cei care şi-au protejat viitoarele culturi, sunt elemente care cu siguranţă vor fi luate în calcul în timpul anchetei. Audierile vor elucida în cele din urmă cine este vinovatul şi cât este de responsabil pentru moartea căprioarelor şi cine va plăti paguba adusă statului român.
Nu doar căprioare
Pe lângă cele 74 de căprioare (65 la Nădab-Olari, 9 la Dorobanţi) au mai fost găsite leşurile a patru iepuri, trei fazani, şapte ulii şi patru coţofene. Ultimele două animale moarte au fost găsite marţi, 3 ianuarie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!