ARAD. Munca în străinătate este, în continuare, varianta pe care foarte mulți arădeni o aleg, însă înainte de a pleca la muncă fiecare angajat ar trebui să verifice temeinic condițiile angajării lui. Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane atrage atenția asupra unor situații care deveni extrem de neplăcute pentru cei care aleg calea Vestului.
„Doriți să plecați la muncă în străinătate? Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane vă reamintește să verificați temeinic, utilizând mai multe surse de informare (site-uri, Facebook – grupuri destinate locurilor de muncă, Registrul Comerțului etc.) firma la care urmează să vă angajați, precum și agenția de plasare a foței de muncă (dacă este cazul). Înainte de părăsirea țării, semnați un contract de muncă în limba română sau într-o limbă pe care o cunoașteți foarte bine. Contractul trebuie să conțină clauze clare referitoare la activitățile pe care urmează să le desfășurați, programul de muncă, drepturile salariale, etc.”, subliniază Agenția.
Atenție la orice angajament care ar putea duce ulterior la şantajare (plata unor servicii, a transportului, oferirea unor bani cu împrumut etc.)! Acesta este un îndemn pentru toți cei care vor să plece la muncă în străinătate. „Anunțați persoanele de încredere când, unde și cu cine urmează să plecați și stabiliți o parolă de urgență pe care să o folosiți în caz de pericol. Notați coordonatele Ambasadei sau ale misiunii diplomatice a României în țara de destinație sau datele de contact ale unei organizații anti-trafic din țara respectivă. Dacă pe timpul călătoriei aveți suspiciuni, reţineți orice detalii privind traseul efectuat şi persoanele care vă însoțesc. În cazul în care ajungeți din nefericire într-o împrejurare periculoasă, anunțați autoritățile (poliție, ambasadă) și informați orice persoană cu care intrați în contact despre situația în care vă aflați”, sunt sfaturile făcute publice de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane pentru toți cei care visează să plece să muncească în străinătate pentru un salariu mai bun. Numai că uneori paradisul occidental visat devine, la fața locului, un infern pentru românii care pot ajunge victime ale traficului de persoane sau ale unor tratamente inumane.
Clauze legale
Semnale de alarmă au fost trasenu doar la nivel central, ci și la nivel local. Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad atrage atenția periodic asupra modului în care sunt intermediate locurile de muncă din străinătate. Ultima modificare adusă Legii 156/2000 privind protecția celor care lucrează în străinătate a fost adusă în această primăvară. „Prin Ordonanța de Urgență nr.33 adoptată de Guvernul României, publicată în Monitorul Oficial la data de 29 aprilie 2021, au fost aduse modificări și completări Legii nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate. Așadar, pentru lucrătorii sezonieri, anterior încheierii acordurilor sau tratatelor cu autorităţile publice similare din alte state, partea română va negocia inclusiv clauze referitoare la condițiile de cazare pe care ar trebui să le ofere angajatorii, respectând normele naționale din statul de primire și la acordarea unei indemnizații pentru asigurarea hranei zilnice, pe perioada în care lucrătorii sezonieri își desfășoară efectiv activitatea, precum și la decontarea cheltuielilor de transport dus-întors către domiciliul din România”, punctează Ecaterina Isac, inspector șef ITM Arad.
Fără taxe de mediere
O altă informație extrem de utilă celor care vor să muncească în străinătate este faptul că, din 2018, agentul de plasare nu mai are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe. În plus, persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere.
Potrivit informațiilor publicate de ITM Arad, în Arad există zece agenți de plasare a forței de muncă – lista și alte informații utile fiind disponbile pe pagina oficială itmarad.ro.
EURES – locuri de muncă în Europa
O altă sursă sigură de informare și plasare a forței de muncă în străinătate este prin serviciul EURES din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Pe pagina anofm.ro/eures se pot consulta ghidurile aferente angajatorilor din țările europene, dar și locurile de muncă disponibile. În acest moment, angajatori au anunțat 219 oferte de muncă în Europa, țările interesate fiind: Finlanda, Norvegia, Danemarca, Olanda, Malta, Belgia, Irlanda, Polonia, Germania.
Citiți principiile noastre de moderare aici!