ARAD. Nimic nu pare să îi sperie pe angajatorii care aleg să își aducă muncitori în companii fără a le face acte legale de muncă. Nici amenzile foarte mari, nici posibilitatea de a fi chiar condamnați la închisoare nu au reușit să stopeze fenomenul bine-cunoscut al muncii „la negru”. În subteranul pieței economice, muncitorii acceptă să lucreze chiar și fără acte, cel mai probabil pe promisiunile unei viitoare angajări. Din păcate, an de an sute de astfel de cazuri sunt depistate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, dar cel mai probabil cifrele sunt și mai mari.
Și controalele ITM Arad au scos, din nou, la iveală ceea ce se știa deja: sute și sute de angajatori încă aleg să folosească o forță de muncă „la negru”, fără să respecte vreo lege, indiferent de riscurile la care se expun. Cifrele ITM Arad arată că în cadrul a 1.844 de controale au fost sancționați 798 de angajatori, 240 dintre aceștia pentru ,,munca la negru”, respectiv fără respectarea formelor legale.
„Numărul total de sancțiuni contravenționale aplicate pe parcursul anului trecut a fost de 1441, atât amenzi cât și avertismente, fiind sancționați inclusiv lucrătorii depistați prestând activitatea fără contract individual de muncă, valoarea totală a amenzilor cifrându-se la suma de 2.498.500 lei. Astfel, doar pentru muncă nedeclarată au fost aplicate 259 de sancțiuni, atât amenzi cât și avertismente, valoarea amenzilor însumând 1.780.000 lei”, a subliniat Ecaterina Isac, inspector şef al ITM Arad.
„Obiectivul major și de altfel permanent al ITM l-a constituit depistarea muncii fără forme legale, fiind de notorietate că munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice negative pe care le produce precum și identificarea cazurilor de muncă subdeclarată, definită de legiuitor ca fiind acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor”, a explicat Ecaterina Isac, inspector șef ITM Arad.
Per total, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control și Relații de Muncă pe lângă controalele periodice, au fost implicați în 2022 și în nouă acțiuni de informare, verificare și monitorizare a aplicării și respectării relațiilor de muncă.
Angajați fără acte
De altfel, inspectorii ITM Arad au intervievat, pe baza fișelor de identificare, aproape trei mii de persoane, 798 dintre acestea fiind depistate prestând muncă nedeclarată. În toate aceste cazuri angajatorul fie nu a încheiat un contract individual de muncă, fie angajatorul nu a respectat prevederile legale privind transmiterea în Registrul General de Evidență al Salariaților a contractelor de muncă încheiate anterior începerii activității sau prestau activitate având contractul individual de muncă suspendat.
Cinci minori fără acte
Și problema muncii fără acte legale se răsfrânge și asupra minorilor. Datele ITM Arad arată că în anul 2022 au fost identificați cinci tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani care desfășurau muncă nedeclarată.
„S-au verifictinclusiv condițiile în care minorii își desfășoară activitatea, dacă acestea sunt potrivite cu dezvoltarea fizică, cu aptitudinile şi cunoştinţele profesionale, astfel încât să nu le fie periclitată sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională”, a explicat Ecaterina Isac.
Munca „la gri”
În ceea ce privește munca subdeclarată, așa numita muncă „la gri”, inspectorii de muncă au verificat documentele, respectiv au comparat salariului net declarat de către persoana identificată la locul de muncă, cu salariul net evidențiat în statele de plată a salariilor.
„În toate acțiunile de control inspectorii de muncă au pus accent pe latura preventiv – educativă, aplicându-se sancțiuni doar în cazul unor abateri cu pericol social crescut, în celelalte situaţii fiind aplicate avertismente, iar pentru remedierea deficiențelor constatate s-au dispus măsuri pentru intrarea în legalitate, măsuri a căror realizare a fost monitorizată în permanență de către inspectorii de muncă”, a mai spus Ecaterina Isac.
Per total, prin toate controalele făcute, ITM Arad a dispus nu mai puțin de 4.092 de măsuri „care au vizat atât respectarea prevederilor legale cu privire la munca nedeclarată cât și respectarea clauzelor din contractele colective de muncă, evidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, acordarea sporului la salarii pentru orele de muncă prestate în regim de noapte sau pentru munca efectuată suplimentar”.
„Insistăm din nou asupra importanței și avantajelor sociale și economice pe care le are munca desfășurată în condiții legale, comparativ cu așa numita <muncă la negru> sau <muncă la gri>, care generează repercusiuni negative pentru toate părțile implicate în procesul de muncă”, a concluzionat Ecaterina Isac.
„Bazinul” de salariați
Potrivit datelor statice, la finalul anului trecut Aradul avea un total de 132.860 de salariați în creștere față de începutul anului 2022, când în ianuarie erau 132.029 salariați. Totuși, cifrele sunt mult mai mici decât în urmă cu trei ani, când în medie numărul salariaților arădeni era de peste 138 de mii (datele din 2019).
Trimite articolul
XCu toate taxele care trebuie plătite la.stat !!! Ce va mirați asa ??!!!
-
Probabil nu ai văzut “casutele” bmv-urile și concediile angajatorilor aradeni care nu au lichidități pt contribuții….. restul is amănunte
Afisati denumirea firmelor care fac asa ceva!
Din păcate daca angajații vor sa lucreze sâmbătă când sunt plătiți dublu legal cu toate taxele sunt penalizați de ITM iar firmele amendate că nu au efectuat 48 ore de repaus până luni…. Și asta deși orele sunt prestate voluntar fara presiuni.
De legea indicatorului mediu de ore pe luna oprită în parlament nu mai vorbește nimeni, lege cu care orele suplimentare se plătesc la fel tot anul.