Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” a găzduit, zilele trecute, Caravana ECOTIC, proiect cofinanţat de U.E prin programul Life +, având ca ţintă informarea şi implicarea activă a elevilor în actiuni de ecologizare şi protejare a mediului, detaliind modul în care se reduce poluarea şi economisirea resurselor prin colectarea şi reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi a deşeurilor de baterii şi acumulatori (DBA). Acest proiect este implementat de către Organizaţia ECOTIC, municipiul Arad având onoarea de a participa la aceste activităţi de amploare naţională şi europeană.
În cadrul acţiunii amintite, a avut loc un Seminar cu acelaşi nume, la care au fost prezenţi toţi coordonatorii şcolilor implicate în proiect, de pe raza judeţului Arad. Acest seminar a fost susţinut de către reprezentantul proiectului, d-na Mihaela Iacob.
Directorul şcolii, prof. Ienciu Monica a mulţumit celor care s-au implicat în buna desfăşurare a Seminarului şi are mare încredere în indeplinirea tuturor activităţilor cuprinse în acest proiect de amploare, avand în vedere contextul actual şi necesitatea desfăşurarii acestor tipuri de activităţi la nivel mondial.
Coordonatoarea proiectului, prof. Ciucaş Adriana ne-a relatat că în cadrul acestui Seminar s-au purtat discuţii referitoare la: proiect, colectarea selectivă şi predarea corectă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, a celor de baterii şi acumulatori, activităţile desfăşurate şi întocmirea raportului final care va fi inclus în raportarea pe care organizatorii o fac către instituţia aferentă din programul Life +.
„Punctul de atracţie – ne-a mai spus prof. Adriana Ciucaş – l-a constituit vizitarea Caravanei de către elevii celor 25 de clase din şcoala noastră, precum şi de către cadrele profesorale. Caravana este o expoziţie mobilă, unde sunt prezentate într-un mod inedit şi foarte util zece echipamente dezasamblate (monitor CRT, frigider, maşină de spălat, telefoane fixe şi mobile, jucării etc), elevii însoţiţi de cadrele didactice primind informaţii referitoare la importanţa colectarii DEEE şi DBA, vizionând şi un film despre beneficiile reciclării şi efectele negative ale substanţelor conţinute de aceste deşeuri”.
Până la sfârşitul anului şcolar, elevii îndrumaţi de către cadrele didactice vor colecta aceste deşeuri şi vor efectua o serie de activităţi pe teme eco, urmând ca acestea să fie evaluate de către un juriu şi premiate de către organizatorii ECOTIC. Premiul cel mare constând într-o Eco Tabără pentru 20 de elevi, şi alte premii atractive.
„Este foarte important ca toţi membri comunităţii să conştientizeze importanţa fiecărui gest de colectare selectivă, să se implice în activităţi de protejare a mediului, aşa cum nimănui nu îi face plăcere să stea, să lucreze, să se plimbe sau să desfăşoare orice tip de activitate într-un mediu poluat sau neingrijit – mai zice prof. Adriana Ciucaş. Fiecare din noi poartă responsabilitatea menţinerii unui mediu cât mai curat.
Şcoala Gimnazială «Mihai Eminescu» este mândră ca este inclusă într-un proiect european de asemenea amploare, oferind tinerei generaţii posibilitatea de a învăţa într-un mod inedit ceea ce europenii practică cu succes de foarte mult timp: protejarea mediului şi a resurselor printr-un simplu gest, cel al colectării separate. Noi am înteles că fiecare acţiune conteaza PENTRU UN MEDIU CURAT! ”
Citiți principiile noastre de moderare aici!