ARAD. S-au făcut atâtea promisiuni în privinţa Cardului Electronic de Asigurări de Sănătate şi s-au lansat atâtea termene nerespectate, încât acum nimeni nu pare să-şi mai asume vreo declaraţie certă pe subiect. Cel puţin nimeni de la nivel local.
Aradul are un rol special în această poveste întrucât judeţul nostru a fost singurul în care s-a testat componenta informatică a funcţionalităţii cardului. În urmă cu un an, tot la Arad, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate, documentul a fost lansat oficial „în premieră naţională”. Conform declaraţiilor venite de la Bucureşti, arădenii trebuia să fie primii asiguraţi din România posesori de carduri. Ar fi trebuit să fim deja aşi în folosirea cardului de sănătate, cu minima condiţie să îl fi primit.
Întrebat, recent, cum stau lucrurile cu cardul de sănătate, dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director general al CAS Arad, a spus: „Din câte ştiu eu, sunt tipărite deja la Imprimeria Naţională 4,5 milioane de carduri şi activitatea continuă. Cred că în momentul în care vor fi tipărite toate cardurile, va începe distribuirea.”
Dacă dr. Gheorghe Domşa a fost destul de reţinut în privinţa lansării unui (nou) termen pentru distribuirea Cardului Electronic de Asigurări de Sănătate, preşedintele Casei Naţionale, Cristian Buşoi, a fost ceva mai… darnic. După ce în vara lui 2013 ne spunea cu seninătate că „200.000 de carduri de sănătate vor fi distribuite, până la sfârşitul lunii iulie, asiguraţilor din judeţul Arad”, de data aceasta şeful CNAS nu a mai fost atât de exact: „În semestrul IV al anului 2014, poate chiar 1 ianuarie 2015, se va finaliza distribuirea cardului”.
N-ar fi nicio problemă cu aceste carduri – sistemul funcţionează cu sau fără ele – dacă nu ne-am gândi la cele aproape 50 de milioane de euro care s-au investit în acest proiect! Un proiect care promitea reducerea substanţială a fraudei din sistem, dar şi suprevegherea mai atentă a modului cum sunt tratați pacienții. Două obiective departe, foarte departe de a fi realizate.
Suprapunere
Dar cum toate aceste neajunsuri nu ar fi suficiente, o nouă problemă se conturează la orizont. Spunem problemă gândindu-ne la viabilitatea cardului de sănătate. Iar problema sună astfel: autorităţile de la Bucureşti pregătesc emiterea unor buletine/cărţi de identitate cu cip care ar putea înlocui cardul de sănătate înainte ca acesta să devină funcţional cu adevărat.
„Cartea de identitate simplă va avea, la fel ca şi cealaltă, date personalizate atât pe faţă cât şi pe verso şi va avea un cip pe care se va regăsi informaţia privind cardul naţional de asigurări de sănătate” – au declarat reprezentanţii Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Ce s-ar mai putea spune în această situaţie?
CITESTE SI:
Cardul de sanatate, prin posta
Citiți principiile noastre de moderare aici!