Veste bună pentru toți cei care planifică călătorii în străinătate: acum, obținerea cardului european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) este mai ușoară ca niciodată.
Acum, prin completarea cererii online și fără a fi nevoie să vă deplasați la sediul CAS, puteți obține cardul european în doar câteva minute.
„Digitalizarea și simplificarea procesului de eliberare a cardului european de sănătate reprezintă un pas semnificativ în sprijinul asiguraților români care călătoresc în străinătate”, a declarat Dorel Dulău, șeful CAS Bihor.
Potrivit acestuia, calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor social de sănătate din România este recunoscută automat pe teritoriul oricărui stat membru al UE/SEE/Confederației Elvețiene/Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Tot ce trebuie să faceți este să accesați link-ul de solicitare a cardului european – https://www.cardeuropean.ro/?fbclid=IwAR0z-GTbzHNblYHu5UE_qDvF0WiM2zBJ0kPpGphEeLZugZ6xgeM79vZnkM0, să completați cererea conform instrucțiunilor și în câteva minute veți intra în posesia cardului.
Pentru deplasări scurte
„Acest document se eliberează la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte (de maximum 12 luni) în afara granițelor României și este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE. Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiționată de prezentarea acestuia, fiind suficientă prezentarea oricărui alt tip de asigurare medicală”, a explicat Dorel Dulău, șeful Casei de Asigurări de Sănătate Bihor.
De cardul european pot beneficia toți cei care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și fac dovada achitării la zi a contribuției.
„În situația în care persoana care a obținut un card nu îndeplinește toate condițiile în baza cărora s-a eliberat cardul pe toată perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contribuției de asigurări sociale de sănătate) și în această perioadă beneficiază de servicii medicale în cadrul unei deplasări într-un stat membru al Uniunii Europene, persoana în cauză va suporta contravaloarea acestor servicii”, precizează reprezentanții CNAS.
În această situatie, Casa de Asigurări de Sănătate emitentă a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii instituției din statul membru care a acordat serviciile și, ulterior, va recupera contravaloarea acestora de la persoana în cauză.
Drepturi
Cardul european de asigurat conferă dreptul de a beneficia de asistență medicală necesară în cursul unei șederi temporare într-un stat membru al UE, dar nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE în scopul de a beneficia de tratament medical pentru afecțiuni preexistente deplasării.
„Serviciile medicale acordate în statele membre UE, în baza cardului, sunt cele prevăzute de legislația fiecărui stat și nu trebuie să depășească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul șederii temporare”, precizează Dulău.
Informațiile referitoare la serviciile de care se poate beneficia în baza Cardului European pe teritoriul UE/SEE, se pot afla accesând link-ul: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1021&langId=en&intPageId=1751. Cardul european de sănătate se eliberează gratuit și este valabil 24 de luni de la data eliberării.
„Cu maximum o lună înainte de expirarea lui, se poate obține unul nou urmând procedura normală”, mai precizează Dorel Dulău.
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
XOricat de un click distanta pare a fi, de fapt nu este. Unul din documentele pe care ti le cere sa le incarci este dovada calitatii de asigurat CAS, iar aceasta nu o obtii cu un click distanta. Trebuie sa mergi la Casa de Sanatate sa obtii o adeverinta.
-
Nu se mai cere adeverinta de cel putin 5 ani. De 14 ani folosesc e-mailul pentru a trimite documentele(cerere si copie act identitate), ce s-a imbunatatit in ultimii ani e prelungirea la 2 ani a perioade de valabilitate(inainte era 6 luni).
-
deci tot imi trebuie adeverinta pe care sa o cer pe mail nici nu stiu cui… apoi astept cateva zile pana mi-o elibereaza si trimit pe mail, daca nu trebuie eu sa ii sun dupa cateva zile sa le amintesc…
-
E grozav site-ul.Asa bine functioneaza ca la un moment dat trebuie sa introduci un cod de verificare primit pe mail.Il introduci corect si iti spune ca este gresit si cu asta ,basta !
Dorele tu te auzi ce debitezi? ;” Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiționată de prezentarea acestuia, fiind suficientă prezentarea oricărui alt tip de asigurare medicală”, a explicat Dorel Dulău, șeful Casei de Asigurări de Sănătate Bihor”. De când prezinți la frontiera orice alt tip de asigurare medicală. Pfoai ce de mai in-culți. ANI, pe asta nu l-ai depistat?. Și cati mai sunt ca el, Dorel.
si dupa toate ”clic”-urile astea cum ajunge cardul la om acasa? sau trebuie stat la coada la ghiseu?
un link mai lung nu ati gasit?