ARAD. Legiuitorul a dispus prelungirea valabilităţii cardului european de asigurări sociale de sănătate de la unul la doi ani. Cardul european poate fi utilizat de către asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România doar la furnizori de asistenţă medicală din sistemul public de pe teritoriul statelor membre ale UE, precum şi din Elveţia, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein. În general, asistenţa medicală care se acordă în baza cardului european include urgenţele şi nu poate să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare. Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează în unul dintre aceste state în scopul beneficierii de tratament medical.
2.040 anul acesta
În cursul anului 2018, au fost emise prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad nu mai puţin de 12.738 de carduri europene (faţă de 12.527 în anul 2017). De asemenea, au fost emise 391 de Certificate provizorii de înlocuire a cardului european (faţă de 411 în anul 2017). De la începutul anului 2019 până în prezent, s-au solicitat 2.040 de carduri europene şi 354 de Certificate provizorii de înlocuire a cardului european. „Statistic vorbind, cifrele ne arată o anumită constanţă a numărului de beneficiari, de la un an la altul. Probabil că situaţia se va schimba, ca urmare a prelungirii termenului de valabilitate a cardului european” – precizează Bianca Găicean, purtător de cuvânt al CAS Arad.
Pe bază de cerere
Cardul european de asigurări sociale de sănătate se eliberează asiguratului pe baza unei cereri care se poate completa pe formularul pus la dispoziţie la sediul CAS Arad sau prin listarea acestuia de pe pagina web a instituţiei www.casar.ro, secţiunea «Informaţii pentru asiguraţi/Asistenţă medicală oferită în afara ţării». Cererea se depune însoţită de o copie a actului de identitate al solicitantului (carte de identitate sau certificat de naştere pentru copii sub 14 ani).
Citiți principiile noastre de moderare aici!