ARAD. Ce nu s-a putut face pe fonduri europene ori pe bani de la Guvern, s-a făcut pe credite ori pe linii de finanţare. Consiliul Judeţean Arad a accesat, în ultimii zece ani de zile, un număr de şapte credite, linii de finanţare ori contracte de leasing. Trebuie menţionat de la început faptul că actuala conducere a CJA nu a contractat niciun credit, dar s-a folosit de unele linii de credit pentru a finanţa anumite lucrări. Toate creditele accesate de către Consiliul Judeţean şi care se achită şi în prezent au fost luate în perioada 2010-2015. Iar cele şapte produse bancare au făcut ca datoria publică a judeţului Arad să fie, anul acesta, cea mai mare din ultimii ani, respectiv 17,84 la sută din veniturile proprii ale CJA. Asta indică documentele oficiale ale instituţiei.
Şi creditele
Potrivit datelor CJA, creditele, liniile de finanţare şi contractele de leasing care se plătesc în prezent sunt următoarele: un credit de 9,5 milioane de euro contractat în august 2010 de la BRD; un credit de 7 milioane de euro contractat în aprilie 2011 de la BCR; o linie de finanţare de 14 milioane de euro contractată în mai 2011 de către Compania de Apă Arad şi garantată de Consiliul Judeţean; un contract de leasing financiar în valoare de 1,08 milioane de euro contractat în octombrie 2014 de la Ager Leasing IFN; un credit de 10 milioane de lei, un altul de 13,35 de milioane de lei şi un al treilea de 27,6 milioane de lei, contractate toate în noiembrie 2015. În total, în cinci ani de zile, CJA a împrumutat sau a garantat împrumuturi de aproximativ 31,6 milioane de euro şi 51 de milioane de lei.
Tot datele oficiale ale Consiliului Judeţean Arad indică faptul că, dintre toţi anii în care au fost restituite împrumuturi, anul acesta avem cel mai mare procentaj de datorie publică: 17,84 la sută din veniturile proprii.
Câţiva ani
Chiar dacă au fost contractate cu ani în urmă, creditele şi liniile de finanţare vor trebui plătite ani buni de acum înainte. Şi asta pentru că, imediat după contractarea lor, CJA a beneficiat de 1-2 ani de graţie. Aşadar, ratele au început să fie achitate la ani distanţă de la momentul luării acelor credite. Drept urmare, informaţiile de la Consiliul Judeţean Arad indică faptul că, la anul, vom avea încă un grad de îndatorare de 17,5 la sută din venituri, în 2023 un procent de 17,16 la sută din venituri, în 2024 un procent de 16,72 la sută din venituri, iar în 2025 14,35 la sută din venituri.
De abia prin anul 2026 vom scăpa de marea majoritate a creditelor, urmând să mai avem un grad de îndatorare de numai 5,01 la sută din veniturile proprii. Un an mai târziu, în 2027, procentul va fi de 2,01 la sută.
Noi credite
Asta nu înseamnă, însă, că, după ce vom scăpa de o parte din creditele şi liniile de finanţare pe care le avem deja, conducerea judeţului nu va decide să ia alte împrumuturi. Sau că CJA nu va decide să prelungească unele contracte existente deja, cum s-a întâmplat de mai multe ori. Dar asta vom afla în anii care urmează.