Este ştiut, Aradul ocupă un loc fruntaş în topul judeţelor cu cele mai multe cazuri de cancer. Numai anul trecut, 1.481 de arădeni s-au confruntat cu nefericitul diagnostic, ridicând numărul total al pacienţilor cu cancer la 14.145. Incidenţa cazurilor de cancer din 2019 este cu 6% peste nivelul înregistrat în 2018. Totuşi, numărul total al cazurilor de cancer este în scădere faţă de 2018 (când în Arad se înregistrau 14.206 pacienţi oncologici).
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Arad, cele mai frecvente cinci tipuri de cancer întâlnite în judeţul nostru sunt: cancerul bronhopulmonar, cancerul colorectal, cancerul de sân, cancerul de piele și cancerul de prostată. Practic, primele două tipuri de cancer îşi împart primul loc (cu număr de cazuri identic), iar ultimele două sunt aproape la acelaşi nivel (la diferenţă de 1 caz).
207 arădeni au fost diagnosticaţi în 2019 cu cancer bronhopulmonar. Cei mai mulţi dintre pacienţi (148) sunt bărbaţi, în 59 de cazuri fiind vorba de femei. E îmbucurător totuşi că în 2019 s-au înregistrat mai puţine cazuri de cancer bronhopulmonar decât în 2018 (când am avut 215 cazuri).
O scădere şi mai evidentă – de 18% – se înregistrează în cazul cancerului colorectal. Dacă în 2018 au primit acest diagnostic 252 de arădeni, în 2019 numărul acestora a scăzut la 207. Şi în cazul acestui tip de cancer, bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile, însă diferenţa este sensibilă (106:101).
Pe locul trei în topul celor mai frecvente tipuri de cancer se află cancerul la sân. 151 de femei – cu 4 mai puţine decât în 2018 – au fost diagnosticate anul trecut cu cancer la sân. Următoarea poziţie îi revine cancerului de piele, cu 106 cazuri nou diagnosticate în 2019, din care 58 la femei. Sunt cu 10% mai puţine cazuri decât în 2018, când am avut 118 pacienţi cu cancer de piele. În ceea ce priveşte cancerul de prostată, numărul cazurilor diagnosticate anul trecut este de 105, în creştere cu 14% faţă de 2018 (când s-au înregistrat 92 de cazuri).
Campanie anti-cancer
Cancerul reprezintă, de departe, una din principalele cauze de deces. Sub motto-ul „Și un deces prin cancer e prea mult! Protejează-ți sănătatea ta și a celor din jur!”, în perioada 1-31 mai 2020, DSP Arad derulează o campanie privind cancerul. Tema campaniei din acest an o constituie protejarea sănătății pacienților oncologici în perioada pandemiei COVID -19.
„Scopul campaniei este de conștientizare a persoanelor cu afecțiuni oncologice în ceea ce privește riscurile acestora în cursul pandemiei COVID-19. Pacienții oncologici sunt grupuri populaționale aflate la risc în contextul pandemiei cu SARS-Cov-2. Ei necesită măsuri crescute de protecție pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus. Celor care au fost diagnosticaţi cu o boală oncologică, le recomandăm să stea acasă pe cât de mult posibil, să renunțe la deplasările care nu sunt absolut necesare în perioada pandemiei cu noul coronavirus” – subliniază dr. Horea Timiş, director al DSP Arad.
Trimite articolul
XȘi niciunul nu pot fi tratați aici, incredibil cat de slab e Aradul pe oncologie. Aberația aia de spital nou e deja depășit și nici nu e gata, sa n-ai tu radioterapie in 2020, mai e și centru universitar cică… jenant.
-
Din păcate Aradul e slab mai pe toate domeniile, ne-au luat-o în față orașe care acum 10-15 ani erau sub noi. Trist
-
Mai ales doamna Szekely-Orban. Nu apelati la ea daca vreti sa mai t r a i t i
Doctorii oncologi din Arad sunt f slabi. Mai ales doamna Szekely-Orban. NU o recomand!!
Dr oncologi din arad sunt f slabi, mai ales doamna Szekely-Orban. NU o recomand sub nicio forma!
Nici nu e de mirare ca avem numar de bolnavi foarte mare la fel si decesele de cancer si asta datorita medicilor foarte slabi chiar lamentabili care ii avem pe domeniul oncologiei. Atat timp cat conducerea spitalului nu i-a masuri de expulzare al acestor pseudo doctori situatia pe viitor va arata si mai grava. ,, Tumorile ” sunt in incinta sectiei din Piata Mihai Viteazul doar trebuie extirpate