ARAD. Liceul de Arte „Sabin Drăgoi”, Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară şi Liceul Tehnologic „Francisc Neuman”. Acestea sunt unităţile de învăţământ la nivelul cărora procurorii arădeni îşi vor extinde cercetările în cazul mitei la bacalaureat. Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru Mediafax, că numele mai multor profesori şi elevi de la cele patru licee (trei dintre ele fiind şi centre de evaluare pentru bacalaureat) apar în discuţii înregistrate în cazul traficului de influenţă de la bacalaureat. Suspecţii discută despre coruperea unor profesori de la aceste licee, pentru a-i ajuta pe candidaţii care au plătit mită.
Discuţiile
Conform surselor citate, în seara de 29 iunie, profesoara de limba română Lavinia Biţ de la Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” a mers acasă la inspectorul general adjunct Mihai Spânu, în cartierul Micălaca din Arad. Cei doi au purtat o discuţie privind modul în care vor fi ajutaţi candidaţii care au plătit pentru a lua examenele. Din aceste discuţii, care au fost înregistrate de către anchetatori, reiese că profesoara i-a adus lui Spânu banii strânşi de la candidaţi, dar şi liste cu numele acestora. În înregistrare, profesoara îl întreabă pe inspectorul şcolar de mai multe ori dacă e sigur că poate rezolva trecerea examenelor. Ea se interesa de componenţa comisiilor de examinare de la patru unităţi de învăţământ: Liceul de Arte „Sabin Drăgoi”, Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară şi Liceul Tehnologic „Francisc Neuman”.
Detalii
Potrivit surselor, din discuţii nu reiese că suspecţii au aranjat deja examenele cu profesorii de la aceste licee, ci se înţelege că urma să se ia legătura cu aceştia. Din înregistrări mai reiese că inspectorul Spânu îi explica profesoarei cum să aplice semnele distinctive pe lucrări, astfel încât acestea să fie recunoscute de către corectori. Totodată, cei doi s-ar fi înţeles că vor împărţi în mod egal banii încasaţi, dacă vor reuşi să-i promoveze ilegal pe candidaţii care au plătit. La finalul discuţiei, înainte ca profesoara să părăsească locuinţa lui Spânu, anchetatorii au descins şi i-au imobilizat pe cei doi, ridicând probele, între care suma de 9.150 de euro şi peste 3.000 de lei.
Urmează audierile
Anchetatorii spun că profesorii menţionaţi în aceste înregistrări vor fi identificaţi şi audiaţi. De asemenea, de la şcolile menţionate vor fi audiaţi elevi, dar şi părinţii acestora, însă după finalizarea examenului de bacalaureat.
CITESTE SI:
Negocieri si mita pentru bacalaureat
Cine sunt cei trei implicati in dosarul „Mita la bacalaureat”?
Citiți principiile noastre de moderare aici!