Prefectul Mihai Pașca a susținut joi prima sa conferință de presă, la care l-a avut drept invitat pe Marcel Roșu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad, pentru a prezenta situația comercializării și sacrificării cărnii de miel, în contextul restricțiilor impuse de pesta micilor rumegătoare. Reamintim că în contextul evoluției unui focar de pesta micilor rumegătoare (PMR) în județul Bihor, județul Arad a fost inclus în zona suplimentară de restricții. Măsurile de urgență provizorii, valabile până la data de 08.06.2025, au fost instituite prin Decizia Comisiei Europene din data de 14.03.2025 care interzice mișcarea oilor și caprelor din exploatații (ferme, stâne, gospodării) din județul Arad, către alte exploatații din județul Arad, dar și către alte exploatații din țară sau din afara țării. Mișcarea acestor specii se poate face doar către un abator autorizat sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor și caprinelor sau, în caz de mortalitate, către o unitate de neutralizare autorizată.
Între 700 și 1000 de sacrificări
Referitor la acest subiect, Mihai Pașca a făcut câteva precizări: „Deși nu este o situație fericită pentru crescătorii de ovine și caprine din județul nostru, arădenii vor putea găsi carne de miel în locurile autorizate din punct de vedere sanitar veterninar, deci aprovizionarea de Paște nu va fi afectată. Vor fi, însă, luate anumite măsuri pentru asigurarea calității acestor produse și pentru siguranța consumatorilor. Așadar, există anumite restricții referitoare la mișcarea animalelor vii din și către fermele din județul nostru, iar măsurile s-au gândit pentru ca sacrificarea animalelor destinate consumului de Paște să fie realizată cu respectarea măsurilor sanitar-veterinare, în acest sens autorizându-se trei abatoare. În abatoarele autorizate, respectiv, C.A.I. Macea, S.C. Dory-Gel Halmagiu și Cooperativa Agricolă ARSIB Nădlac, se vor putea sacrifica zilnic un număr de 700-1000 de capete, atât cu titlu de prestări servicii, cât și pentru comercializare carcaselor către unități autorizate sanitar veterinar”, a precizat Prefectul Județului.
Puncte temporare
De asemenea, în perioada 9-19 aprilie, premergătoare Paștelui, crescătorii/fermierii de pe raza județului Arad pot solicita aprobarea unor puncte temporare de sacrificare a mieilor în cadrul exploatației/fermei, cu condiția asigurării unor norme de igienă și bunăstare la sacrificare. Carnea (carcasele) rezultată din sacrificarea în aceste puncte aprobate de medicii veterinari din cadrul DSVSA Arad, va fi pusă la dispoziția cumpărătorului, la poarta fermei, după controlul sanitar veterinar și marcarea cărnii, cu precizarea că din aceste puncte nu se vor putea comercializa carcase/carne de miel către alte unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar sau în alte locuri decât cel de sacrificare.
„Precizăm că atât la nivel național cât și județean se fac eforturi mari pentru reducerea perioadei pentru care au fost impuse aceste restricții dar succesul demersului nu poate fi asigurat fără aplicarea cu strictețe a măsurilor și fără a evita apariția unui nou focar, cel puțin pentru 30 de zile de la data Deciziei CE”, a mai subliniat Mihai Pașca.
Posibilă relaxare
Referitor la punctele temporare de sacrificare, Marcel Roșu a precizat că anul trecut au exista doar două solicitări: „Anul trecut am avut două solicitări, în doar două puncte s-au înregistrat acele centre temporare de sacrificare. Ceea ce înseamnă că doar în două locații s-a solicitat sacrificatea și am avut miel în piață, am avut carne de miel pe piață, nu înțeleg de ce anul acesta ar fi o problemă. Dar, firește că, dacă vor fi mai multe solicitări, vom putea autoriza puncte de sacrificare în exploatație, în fermă, în cazul în care vor putea asigura condiții minime de igienă – sursă de apă caldă, apă rece și bineînțeles, vor putea gestiona deșeurile și tot ce înseamnă documentație privind mișcarea animalelor. Nu vedem de ce ar fi o problemă cu carnea de miel, atâta vreme cât pe piață, în magazine, în supermarketuri va exisa carne de miel din abatoarele autorizate din România și Arad. Se fac eforturi pentru a obține o derogare de la această măsură a Comisiei Europen pentru reducerea perioadei de restricție. Asta înseamnă că am putea să avem o relaxare undeva la începutul lunii aprilie, în jurul datei de 10, în funcție de evoluția situației.”
Atenție la comerțul online!
Autoritățile averizează asupra comerțului online cu carne de miel, care nu poate fi controlat. „Nu avem posibilitatea de a intra în gospodăriile populației ca să facem verificări, nu avem cum să monitorizăm mediul online, astfel că cei care cumpără își asumă cu risc major pentru că pot fi animale bolnave, iar consumul cărnii poate duce la îmbolnăviri de genul toxinfecțiilor alimentare”, a mai avertizat directorul DSVSA Arad.