ARAD. Vom avea cele mai scumpe sărbători pascale din ultimele decenii. Preţurile la alimente au crescut constant în ultimele săptămâni, probabil influenţate de războiul din Ucraina, iar asta se vede în pieţele şi magazinele din Arad. Cu nici trei săptămâni înainte de Paştele Ortodox, în halele din Piaţa Catedralei şi Piaţa „Mihai Viteazul” a apărut carnea de miel, care costă însă mai mult ca niciodată. Un singur comerciant cerea, marţi, 40 de lei pe carcasă, în timp ce restul solicitau 45 de lei pe kilogram.
„S-au scumpit toate, nu mai putem vinde la preţul de anul trecut că ieşim pe pierdere”, ne-a spus o comerciantă, care în 2021 vindea carcasa de miel cu 35 de lei.
Carnea de miel se vinde în pieţe în condiţiile în care la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad nu a fost depusă nicio solicitare de autorizare a unor abatoare temporare, pentru sacrificările de Paşte.
„În judeţ există trei abatoare autorizate să funcţioneze tot timpul anului, dar înainte de Paşte avem în fiecare an solicitări de la primării pentru autorizarea unor abatoare temporare. Până în acest moment, nu avem nicio cerere. Cei care vor să sacrifice mieii pentru a comercializa carnea trebuie să se adreseze primăriei de care aparţin, care ne transmite nouă cererea de autorizare a abatorului temporar. Asta, în condiţiile în care primăriile trebuie să îşi ia angajamentul gestionării deşeurilor de origine animală în cazul persoanelor fizice care fac sacrificările, pentru că firmele au deja contracte cu unităţile de incinerare”, a declarat directorul adjunct al DSVSA Arad, dr. Gheorghe Cioban.
Oferta este încă restrânsă în pieţe, iar asta pentru că mulţi crescători mai aşteaptă să vadă dacă primesc pentru miei un preţ mai mare de la cumpărători externi. În cazul în care preţul oferit la export pentru miei este unul bun, crescătorii preferă să vândă animalele în alte ţări şi astfel carnea se vinde mai puţin în pieţele interne. Implicit, sunt mai puţine cereri de autorizare de abatoare temporare.
În 2021, în pieţele din Arad carcasa de miel se vindea cu 30 – 35 de lei kilogramul. În urmă cu cinci ani, preţul era cuprins între 22 şi 30 de lei, adică se găsea miel şi la jumătate din preţul actual.
Trimite articolul
Xf bine
e o vorba in popor care spune ca nu e prost cine cere ci cel ce dă …. asa ca….. poate maine vanzatorii vor cere 100 lei /kg ha!ha!
-
Stimate roman mie nu-mi place carnea de miel (eventual de ied) asa ca nu ma afecteaza!! Daca pe voi da atunci comentati ca tot aia este!!!!!!!
-
..tradu-te, analfabetule!
-
Poate i-au crescut cu benzina. Si la cat ii pretul acuma se justifica, nu?
Eu zic sa faca pretul de 100 lei /kg ! Ca sa-si poata “acoperi” toate cheltuielile ,ca,deh, doar ei, ciobenii stiu cate..pasuni folosesc in mod gratuit si ilegal ,ca sa produca -ca rnea..
Dar sa o vinda cand o voi cumpara eu.. Sa -i vedeti cum vor trage de clienti ,in preziua Pastelui,doar doar se mai indura careva de ei,sa le-o cumpere
am sunat la un abator sa “vand” un miel viu sa vad ce pret imi da si au spus ca 10 lei/kg. exact ca si in anii trecuti. scumpiri nejustificate, iesi mai ieftin sa il comanzi din Grecia si sa iti fie trimis in tara decat sa cumperi de la noi
-
Mers direct la cioban, tot timpu ala care face munca e cel mai prost platit. Mai bine mananc snitel de soia decat sa le dau atatia bani.
Consumati jumátate de cantitate si rámáne pretul identic fatá de acum 5 ani, s-au boicotati complet náravurile unor producátori.
La Satul Mare langa Secusigiu vinde ciobanul cu 20 lei mielul viu.