ARAD. Apariția toxiinfecțiilor alimentare este un semnal de alarmă pentru inspectorii sanitar-veterinari din Arad. Aceștia atrag atenția că o bucată de carne infestată poate fi extrem de periculoasă pentru consumatori.
„Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor avertizează cetățenii cu privire la pericolul răspândirii virusului pestei porcine africane, dar și al apariției unor toxiinfecții alimentare și îmbolnăviri specifice, cum ar fi trichineloza, prin intermediul cărnii și produselor din carne de porc comercializate ilegal în piețele agroalimentare de pe raza județului Arad”, transmite directorul DSVSA Arad, dr. Marcel Roșu.
Acesta subliniază că „evoluția pestei porcine africane în cursul anului trecut, într-un număr foarte mare de focare, a determinat sacrificări neprogramate, fără expertiză veterinară, în numeroase gospodării, fapt ce ar fi putut conduce la sacrificarea de animale bolnave, purtătoare de virus PPA”.
Comercializarea de carne și produse din carne fără autorizație sanitară veterinară, fără documente și/ sau în spații neamenajate/neautorizate se sancționează cu amendă contravențională și confiscare mărfii. Mai mult, DSVSA Arad punctează și că „în cazul în care din anchetă și analize se confirmă prezența virusului PPA în produsele comercializate se vor sesiza organele de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de răspândire a bolilor la animale sau plante”.
Atenție sporită în piețe
În acest moment, este interzisă cu desăvârșire comercializarea cărnii și produselor din carne de porc obținute din sacrificările în gospodărie, iar administratorii piețelor au obligația de a se asigura că aceste produse nu se comercializează pe raza unității – pieței, autorizate sanitar veterinar pe care o administrează.
Trimite articolul
Xunde s-a gasit ce masuri se iau ..etc
de ce nu se fac controale la magazinele alimentare?
Cea mai costisitoare treaba sa ai oameni care cunosc treaba si țin cont de reguli si anume controlul se face din interior doi orice neconformitate a calități atrage după sine o singura problema timp pierdut pentru bani irosiți pe munca in care sa lucrat mai de doamne ajuta adică trage unul care vrea sa isi facă bine treaba deci oameni la care munca si ordine dar si curățenia nu se iau ca orice măsura întreținerea si supraveghere curățeniei la îndeplinire normelor minime de serviciu.
Daca mergi in piata Fortuna gasesti mezeluri comercializate la pietari.
Problema mezelurilor din magazinele alimentare o reprezinta insasi fermele unde animalele sunt crescute, nu mai insistati atat pe magazinele alimentare, trichineloza si pesta porcina nu se dezvolta in magazinele alimentare ci in animalele crescute la ferme care inca sunt in viata, nu se contamineaza carnea animalului sacrificat fiindca tanti Florica nu a respectat masurile de pastrare respectiv igiena magazinului alimentar. Unica problema in magazinele alimentare o poate reprezenta igiena (pastrarea alimentelor) si respectarea masurilor impuse sanitare.
Mai verificati carnea si n magazine mai ales ıa inceput de saptamana.