ARAD. Carnetul de muncă, un act esențial pentru obținerea pensiei, a fost uitat de mii de arădeni în arhiva Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad. „Întrucât numărul de carnete de muncă neridicate de către titulari se menține ridicat, acesta depășind 13.500, facem din nou apel la persoanele care nu au solicitat eliberarea carnetului de muncă, să se prezinte la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă situat în Arad, strada Episcopiei nr. 11-13, de luni până joi în intervalul orar 8 – 16.30, respectiv în ziua de vineri între orele 8 – 14, pentru a intra în posesia acestora”, specifică inspector șef ITM Arad, Ecaterina Isac.
Deținerea carnetului de muncă este foarte importantă, fiind un document necesar, care stă la baza constituirii dreptului la pensie, acesta evidențiind vechimea în muncă dobândită până la data de 31 decembrie 2010.
„Începând cu data de 01.01.2011, vechimea în muncă poate fi probată cu adeverința eliberată gratuit de către angajator, iar în situația în care din motive justificate, angajatorul se află în imposibilitate de a elibera această adeverință, vechimea în muncă poate fi dovedită cu un extras din registrul general de evidență al salariaților, furnizat de către Inspectoratul Teritorial de Muncă în raza căruia domiciliază solicitantul, tariful perceput fiind de 20 lei / document”, mai transmite Isac.
Nu în ultimul rând, persoanele care nu și-au ridicat carnetele de muncă pot contacta ITM Arad la numerele de telefon 0257 257251, 0257 283644 sau la adresa de email itmarad@itmarad.ro pentru a obține informații utile cu privire la procedura de eliberare a carnetului de muncă.
Trimite articolul
XCum e cu tiganii ce nu au muncit in viata lor o zi, nu au avut vreodata o carte de munca , si gratie legilor PSD, siau a unor medici coruptibili, primesc ori pensie minima garantata sau chiar pensie de boala, fara sa fie bolnavi ? Si pe langa asta fac contrabanda, trafic de persoane, bisnita, fura …. sfidand o taraq
In timp ce unul ce a muncit o viata are boli capatate muncind, in special un fost CAP-ist, abia are din ce trai la batranete caci dupa munca grea la camp, are o pensie mizerabila.
-
Pentru ca șmecheria este ridicată la rang de cinste in România!Vai mama ei țara!
De ce nu predati arhiva catre casa de pensii ? Ce sens are sa le tii la ITM, le dai la oameni, ca apoi oamenii sa le duca la Casa de pensii ?
Nu ar fi de asteptat, ca in 2021, sa oferiti direct catre casa de pensii informatiile privind stagiile de cotizare ? Lucrati ca si in 1905, nicio diferenta.
De ce nu le digitalizati? Va place sa stea omul la voi la cozi sa ii puteți batjocori după cum aveți chef….. Astăzi când totul este digitalizati inclusiv vasul de wc la noi se sta la coada pentru adeverințe taxe și alte cele.
Un calculator face treaba cât 1000 de putori plătite din ban public sa listeze la împrimata și o poate face non stop fără pauza și fără salar și șpăgi.
-
Cum si-ar mai justifica posturile daca ar fi totul digitalizat. Plus ca pentru digitalizare iti trebuie “evolutie” iar Evolutia in Politicul (institutile Romanesti) nu este binevenita…
bai jumarilor.de ce e asa importanta pt calcularea penziei?de parca nu este in arhiva toate datele noastre unde am lucrat cati ani de grupa,juma de norma etc.de parca fara carte nu se da pensie.mai stam muult la cozi interminabile?nu se simplifica odata birocratia asta?
asta arata africanizarea romaniei
D-le(dna?) Kata. Habar nu aveți ce înseamnă o carte de munca. Digitalizarea presupune o muncă enormă, cartea de muncă având peste 20 de pagini. Trebuia să vă semnați “al doilea Gheorghe”!
-
Tocmai ca am habar…. Dar tu ai habar ca trăiești în 2021?!?
Poate tu trăiești încă în 1989 dar lumea a avansat mult fata de cum o știți voi.Din cauza mentalității celor ca tine România este un stat feudal. -
Dupa cite stiu, fiecare intreprindere si-a inregistrat pe calculator TOATE STATELE DE PLATA pe intervalul de timp necesar calcularii pensiilor.
“Începând cu data de 01.01.2011, vechimea în munca poate fi probata cu adeverinta eliberata gratuit de catre angajator”
Trebuie sa-mi trag un SRL de pensii.
Totul e in REVISAL din 2001-2002 …
Digitalizat. De aproape 20 de ani am “fluturaș” doar on-line de la companie și pot consultanta istoric / lista … etc. Muncesc din mileniul trecut 😂 și rămâne de probat cu carnetul de munca destul de putini ani. Și l-am primit!
Apoi unii se mai mira si de vina sunt alții … ei sunt perfecti!
Citiți oameni buni legile fundamentale – Constituția (ca esti cetățean), Codul Familiei (ca ai familie), codul muncii (ca muncești), codul fiscal (ca plătești taxe / impozite), etc … abia apoi discutam!
90 la suta cred, de exemplu, ca esti ruda de gradul I cu fratii / verișorii primari … și când ajungi la pb spui ca nu ai știut! Torul este public și gratuit, trebuie doar sa citești!
Kata are mare dreptate !!! E plina tara de putori cu salarii grase. Pentru care motiv trebuie adeverință după 2011 ? Revisal-ul ala pentru ce a fost făcut? Jegurile de prin birouri și de la ghișee ar trebui manate cu biciul la munca. Pana acum ar fi trebuit sa fie totul în baze de date iar puterile din diferite instituții sa poată accesa rapid ce au nevoie.