Scriam, la sfârşitul anului trecut, despre „Gala cititorului statornic” – o festivitate de premiere prin care Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol” Arad îi recompensa pe cei mai harnici dintre cititorii şi utilizatorii ei. Ei s-au evidenţiat prin frecvenţa la raftul cu documente, prin numărul de cărţi împrumutate, prin bucuria lecturii, atitudinea faţă de instituţie şi, nu în ultimul rând, prin fidelitatea dovedită.
Am fost şi noi, zilele trecute, printre „utilizatorii” acestei importante instituţii de cultură ca să vedem câţi arădeni mai caută cartea, ce citesc ei şi cum reuşeşte biblioteca să facă noi achiziţii.
Cititori, ceva mai puţini
Din datele statistice, care ne sunt puse la dispoziţie, aflăm că, dacă în 2010 erau în evidenţă 7.901 cititori activi (3.574 noi înscrişi şi 4.327 reînscişi), în 2011 numărul cititorilor activi a scăzut la 7.341 (noi înscrişi – 2.562; reînscrişi – 4.779). „Cu toate că numărul beneficiarilor serviciilor de împrumut a scăzut faţă de 2010 – ne spune prof. Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol”-, a crescut numărul beneficiarilor celorlalte servicii oferite de instituţia nostră: acţiuni, expoziţii, biblio-internet (avem patru puncte cu staţii de lucru conectate la Internet – la sediul central şi la filialele din Aurel Vlaicu, Micălaca şi Aradul Nou)”.
Ce mai citesc arădenii
Din cei 7.341 cititori, 59,25% au fost elevi, 13,04% – studenţi, 11,09% – profesii intelectuale, 8,74% – alte categorii ocupaţionale, 7,88% – pensionari, şomeri. Dintre aceştia, 44,42% au căutat cărţi de literatură, lingvistică; 16,15% – generalităţi (ştiinţă şi cunoaştere); 9,45% – istorie, biografii, geografie; 8,12% – artă; 4,82% – ştiinţe teoretice şi naturale.
Mai mulţi bani pe carte
În 2011 au intrat în fondul instituţiei un număr de 12.867 documente de bibliotecă din care 9.407 prin finanţare din bugetul CJA iar 3.460 au fost primite prin donaţii.
Suma alocată de C.J.A. a fost de 300.000 lei, o sumă mai mare cu 58.000 lei faţă de cea din anul 2010.
Alături de „utilizatori”
• La sala de lectură, din câte ni s-a spus, se caută publicaţii locale şi centrale dar şi de arhivă („Patriotul”, „Ştirea”, „Flacăra roşie”, „Tribuna”). De asemenea cititorii solicită dicţionare, lexicoane pe diverse teme, cărţi în limbi străine. Deşi era doar la câteva minute de la deschiderea bibliotecii, le-am găsit aici pe studentele Mădălina Morar şi Aristina Cojan (ambele în anul II la UAV), care căutau un dicționar de simbolistică a culorilor pentru că aveau de pregătit o temă: „Cromatica în poezia eminesciană”.
• La secţia de împrumut carte copii, aflăm că pe lângă lecturile obligatorii, micii cititori caută de la cărţi cu vampiri, la enciclopedii. Silviu Grada, elev în cl. a V-a la Şcoala Generală „M. Eminescu”, tocmai îşi alesese „Răzbunarea” de Karl May. Ne-a mărturisit că a luat şi din cărţile cerute la şcoală dar, pentru că a mai citit „Winnetou” şi „Old Surehand” a vrut să continue pentru că îi place cum scrie acest autor.
• La secția de împrumut carte adulți cel mai mult se caută paranormal și religie, cărți de dragoste, polițiste și cărți de specialitate. O carte despre finanțe căuta și studenta Patricia Stepan care este în anul III la Știinte Economice și se pregătește pentru lucrarea de licență.
Permis pe cinci ani
Cititorii bibliotecii au un permis de utilizator valabil pe o perioadă de 5 ani, cu reînoire anuală contra unei taxe de 6 lei, 3 lei pentru elevi și studenți, pensionarii și categoriile speciale având gratuitate.
Achiziții în 2011
Între achizițiile Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”, în anul trecut, 94,49% au fost cărți și periodice, 2,45% documente audiovizuale, 0,15% colecții electronice, 1,19% alte documente de bibliotecă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!