ARAD. Scriitori, istorici, jurnalişti sau doar iubitori de lectură au participat într-un număr impresionant – miercuri seara, în Sala Clio – la lansarea cărţii ziaristului Ioan Valeriu Tuleu, „Războiul trăit. Arădenii pe fronturile războiului mondial”.
Moderator, prof. Augustin Mureşan a făcut o scurtă prezentare a autorului, care „s-a aplecat asupra istoriei de mai mult timp dar, probabil, n-a avut până acum curajul să-şi pună cercetările în lumina tiparului”.
Despre noua lucrare au vorbit doi istorici: prof. dr. Virgil Valea şi lect. dr. Stelean Boia. Primul a arătat, din capul locului, că „ne aflăm la lansarea unui cărţi de excepţie”, „structurată pe câteva capitole esenţiale”, „o lucrarea bine documentată în care autorul îmbină naraţiunea cu reportajul, integrând foarte bine mărturiile veteranilor”. Iar, ca o concluzie, „cursul lecturii şi limbajul ales recomandă această carte care se adresează atât istoricilor cât şi publicului larg”.
„O lucrare fundamentală” – a fost şi caracterizarea lect. dr. Stelean Boia, care a apreciat activitatea de pe teren şi truda din arhive, prin care a trecut Ioan Tuleu pentru isvodirea acestei „istorii a celor tăcuţi”. Este, de fapt „o aducere aminte a amintirilor celor care au rămas în urma celor care nu s-au mai întors acasă”.
Directorul editurii „Viaţa arădeană”, Sabin Bodea, s-a declarat încântat că a tipărit cartea şi a „deconspirat” că mai are şi alte proiecte cu autorul.
Puţin emoţionat, a vorbit despre propria carte şi Ioan Tuleu. El a mărturisit că a scris-o „în memoria unchiului Ioan Valeriu Olariu, dispărut în bătălia de la Stalingrad” şi a vorbit despre geneza lucrării: reportajele cu veteranii (n.n. publicate în presă): „Sunt oameni extraodinari, cu memorie foarte bună şi povestitori talentaţi. De aceea am zis să pun amintirile lor într-un context mai general al războiului ca să înţelegem mai bine ce s-a întâmplat”. „A fost o mare tragedie – a concluzionat autorul cărţii. Eu am vorbit cu supravieţuitorii: cum au trăit, cum au luptat. Din păcate n-avem cum să ştim vreodată ce au simţit cei care au rămas acolo”.
Carte şi pictură
Lansarea cărţii a avut loc, aşa cum remarca un participant, într-un spaţiu cultural încântător făcând referire că, pe simezele Sălii Clio, se află peste 50 de picturi, în expoziţia „Armonii de toamnă” a artistului plastic arădean Pavel Jurik.
„Personajele principale ale acestei cărţi sunt, în general, ţăranii” (Ioan Tuleu)
Citiți principiile noastre de moderare aici!