Schimbare de strategie în privinţa deşeurilor menajere din municipiu. Primăria vrea să securizeze toate cele 350 de puncte de colectare din cartiere, pentru ca în containere să nu mai arunce oricine orice. Cei care obişnuiau să ducă la platformele gospodăreşti deşeuri din construcţii sau alte gunoaie care nu îşi au locul acolo nu vor mai putea să scape de ele aşa uşor.
Securizare
Potrivit unui nou proiect al municipalităţii, platformele gospodăreşti actuale, delimitate cu ziduri, vor fi securizate. Accesul în ele se va face doar pe bază de cartelă şi exclusiv de către locuitorii arondaţi fiecărui punct de colectare. În plus, pentru ca gunoaiele să nu mai fie aruncate peste zid direct în containere, vor fi instalate plase metalice deasupra platformelor gospodăreşti. Astfel, acestea vor fi închise complet.
Conform proiectului, acolo unde nu există platforme gospodăreşti ci doar containere, Primăria va amplasa module speciale, care permit colectarea selectivă şi în care nu se pot arunca deşeuri voluminoase.
“Pentru implementarea prevederilor legale privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, precum și pentru aplicarea principiului <plătește pentru cât arunci>, Primăria Municipiului Arad va demara în cursul anului viitor procedura de achiziție publică a unor module de colectare selectivă, moderne. În paralel, punctele de colectare amenajate (platformele gospodărești) existente vor fi îngrădite, securizate prin acces pe bază de cartelă”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ralu Cotrău.
Monitorizare video
În afară de aceste măsuri, administraţia locală va instala camere de supraveghere la toate punctele de colectare a deşeurilor. În acest fel speră să îi prindă pe cei care forţează accesul la platforme sau aruncă alte tipuri de deşeuri decât cele permise.
În acest an, poliţiştii locali au prezentat deja mai multe cazuri în care au surprins persoane care aruncau saci cu moloz sau alte deşeuri care nu au ce căuta în containere şi au aplicat amenzi.
“Aceste măsuri contribuie la respectarea prevederilor legale privind colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile și depozitarea conformă a acestora numai în locurile special amenajate și autorizate, respectiv creșterea calității serviciului public de salubrizare”, au mai transmis reprezentanţii Primăriei.
Proiect abandonat
În urmă cu cinci ani, administraţia locală promitea că gunoiul menajer va intra la propriu în pământ. Ar fi trebuit ca actualele containere din cartiere să fie înlocuite cu platforme menajere subterane, care se ridicau la suprafaţă automatizat. Contractul a fost semnat abia trei ani mai târziu, iar lucrările urmau să înceapă în octombrie 2019, dar firma care urma să realizeze platformele a intrat în faliment înainte să se apuce de treabă.
Contractul semnat pentru proiectarea şi execuţia platformelor subterane a fost de 12.428.090 lei (fără TVA). Ar fi urmat să fie realizate peste 300 de asemenea platforme, distribuite în mod eficient pe cartiere, fapt ce ar fi contribuit la o mai simplă colectare a deșeurilor, dar și la eliminarea mirosurilor şi caracterului inestetic al actualelor ghene.
Responsabilii locali spun că acest proiect nu va mai fi relansat, în condiţiile noilor planuri privind securizarea platformelor gospodăreşti actuale şi amplasarea unor module moderne.
Trimite articolul
XFoarte bine !!! Trebuie luate măsuri. Bravo !!!
-
In Moldova si Oltenia aceste sisteme functioneaza de 15-20 de ani, edilii Aradului nu se ridica la nivelul celor din Neamt, Craiova, Oradea
-
Oradea situându-se cam pă inde, în Moldova, au în Oltenia?
-
Si cu cei ce isi abandoneaza sacosele cu resturi menajere sau moloz pe trotuare pe la portile oamenilor ce veti face ? Ca am vazut destule cazuri de acest gen !
ce vor face familiile care au domiciliul in garsoniere mici unde nu e loc să isi pună 3 pubele mici pt a aduna gunoiul selectiv că doar nu coboară din bloc de fiecare dată pt 2 sticle sau niste cartoane ,plus resturi menajere, etc ??
Propun sa fie si pazite de politia locala ca nu cumva sa fie furat ceva de acolo, precum si dotate cu sisteme de alarma , antiefractie si incendiu.
Acum il anuntati cu surle si tobe, dar in cat timp veti abandona si acest asa zis proiect ? tiganii tin incintele curat in zonele din apropiera cartierelor lor, si vin si rascolesc si imprastie ce ein containere, in zona centrala . Politia locala de ce nu ia masuri impotriva lor ? De ce nu patruleaza si pe aleile dintre blocuri, sa se simta in siguranta si locatarii din acele zone frecventate acum permanent de tigani si boschetari
Planuri marete, insa – uneori nu gasesti un banal cos de gunoi pentru a arunca rapid ceva!
Ce crerini. Pai voi ma obligati sa arunc gunoiul in şanţ. Cat de cretin sa fi sa faci asa ceva ! Am bunavinta sa arunc gunoiul la gunoi , si voi ii puneţi lacat . La groapa de gunoi nu am voie, la pubelele mari de pe strada nu, singurul si cel mai ieftin ramane şanţul !
Este primaria Arad capabila de ceva ? Poate sa faca ceva concret care sa faca mai buna viata locuitorilor Aradului?
Bibart, esti in stare de ceva ?
Dar idei realiste nu mai apar in CLM ? Numai tampenii, pe care sa se cheltuiasca, in mod inutil, banii Aradului.
Ok.
DAR NIMENI NU VORBESTE DE VARIANTELE ALTERNATIVE, reale și legale, pe care arădeanul le-ar avea , pt. a se debarasa de aceste deșeuri !!! 🤤
Unde sunt acelea….??? 🤔
Și NU, nu “pe hârtie”…! Să simulăm, în mod REAL că vrem să ne debarasăm de:
– moloz;
– lemnăria din constructii;
– electrice;
– electronice;
– saltele vechi;
– mobilă veche;
– diverse deseuri AMESTECATE (când faci demolări sau curățenie masivă, NU GĂSEȘTI PE NIMENI -și nici tu nu-ti poți lua “neplătit” de la servici, ca să FACI SORTARE “CU PENSETA”, după modelul: “asta merge acolo, asta merge dincolo, etc.” !!!
În Occidentul pe care atâta-l admirăm, EXISTĂ SOLUȚII ALTERNATIVE și FINCTIONALE, la măsurile punitive referitoare la sortarea deseurilor.
La noi UNDE SUNT…??? 🤔