• „O delicatesă” de Muriel Barbery
O poveste aparent simplă: un mare critic culinar, aflat pe patul de moarte, caută printre amintirile sale o savoare de demult, pe care nu reuşeşte s-o identifice. În jurul lui, gravitează personaje secundare, membrii familiei sale, dar mai ales un întreg univers al gastronomiei. În cele 27 de scurte capitole, Muriel Barbery urmează într-un plan mai simplu modelul madlenei proustiene şi apelează la memoria gustului, purtând cititorii printr-o călătorie extrem de senzorială, un adevărat festin de cuvinte şi imagini. Totul piperat cu reflecţii ale protagonistului despre familie, dragoste, viaţă şi moarte.
• „Iaşii de odinioară” de Rudolf Suţu
Istoria cu blazon este istoria elitelor autentice. Este povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligenţă, bun-gust şi subtilitatea conversaţiei din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvântaţi nu numai cu avere şi ranguri, ci şi cu patriotism, spirit de sacrificiu şi simţul datoriei.
Studii istorice, jurnale, memorii, monografii, evocări, literatură „cu ştaif”, reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică şi plină de farmec a vechilor elite româneşti sau de pe alte meleaguri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!