Pro și contra
Conferința, care și-a propus să prezinte noi tendinţe în domeniul editorial şi modalităţi de abordare a acestora, performante, a stârnit discuții în contradictoriu în rândul celor prezenți la eveniment, cu preponderență oameni care lucrează în edituri, librării sau biblioteci.
O parte a invitaților, obișnuiți să răsfoiască paginile cărților tipărite, să simtă mirosul de vechi care le stârnește nostalgia anilor trecuți, s-au arătat sceptici la gândul că le-ar putea înlocui cu gadgeturile tot mai performante. ”Dacă vor exista e-book-uri nu vom mai avea librării?”, ”Cum mai simțim ceea ce citim, nu este totul prea mecanic?”, ”Cum să citim un roman pe o tabletă?” sunt doar câteva dintre întrebările care îi ”macină” pe împătimiții lecturii în stil vechi.
Nu au întârziat nici lămuririle, aduse de lectorul universitar dr. Denisa Becheru, care a venit cu argumente pro și contra cărților electronice și a cărților tipărite. ”E-book-urile pot fi lecturate de pe orice device: tabletă, telefon, pe e-reader, laptop și ocupă puțin spațiu și oferă protecția datelor prin serverul D.R.M. În plus, ai o serie de opțiuni care facilitează lecturarea: poți „sublinia”un cuvânt, poți modifica scrisul, fonturile, luminozitatea, poți selecta și trimite prietenilor un pasaj sau poți căuta pe internet dacă nu înțelegi ceva. În plus, un alt avantaj îl constituie faptul că nu trebuie să folosim hârtie pentru print, este mult mai ecologic” – a declarat Denisa Becheru.
Cum se face un E-book?
Cei care doresc să își facă un e-book trebuie să știe că nu este deloc ușor. Este necesar să fie urmați mai mulți pași și întreaga operațiune implică tot felul de costuri, destul de piperate (mii de euro). Pentru a vă face o idee despre cum se creează un e-book, iată ce vă sfătuiește ReadForward (o echipă formată din foști membri ai editurii Humanitas), ”vinovați” de publicarea primului manula digital în limba română, care s-a bucurat de mare succes la Book Fest. În primul rând trebuiesc obținute drepturile digitale de la autor sau editură, în cazul în care textul nu vă aparține. următorul pas este convertirea textului în e-book și securizarea acestuia printr-o librărie sau un server anume care, însă, este destul de scump (poate ajunge până la 10.000 de euro). După ce ați terminat acești pași nu vă rămâne decât să promovați titlul cărții digitale. Cei de la ReadForward vă fac și o ofertă -primul ebook este gratuit!
Proiectul DECULT este organizat de FDCR împreună cu partenerii săi, Asociaţia Difuzorilor şi Editorilor – Patronat al Cărţii, Asociaţia Patronală „AGORA”, Asociaţia Publicaţiilor Literare şi a Editurilor din România şi Uniunea Editorilor din România. ”Prin acest proiect se dorește dezvoltarea capacității instituționale a partenerilor sociali din domeniul culturii scrise în vederea îmbunătățirii dialogului social” – a precizat Lucia Oveza, directorul general al Federaţiei Editorilor şi Distribuitorilor de carte din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!