Din păcate cărţile cele mai bune nu sunt cele mai citite. A se vedea cazul Hertei Muller ale cărei cărţi au început să fie citite cu interes abia după primirea premiului Nobel. Vă propun dintre cărţile pe care le-am citit, următoarele :
ROMAN - Apariţia volumului „Un om din Est” al prozatorului Ioan Groşan relansează pariul său cu romanul. E o carte mult aşteptată, pe care autorul o anunţă de multă vreme. Un roman al actualităţii care reuşeşte să refacă atmosfera vieţii cotidiene sub ceauşism şi să analizeze cu ironie şi sarcasm relaţiile „omului nou” cu celelalte tipuri umane. Avem în sfârşit o radiografie satirică a ultimilor ani comunişti.
Cătălin Dorian Florescu, scriitor elveţian de limbă germană a publicat „Zaira”, un roman al migraţiei şi al întoarcerii (traducere de Mariana Bărbulescu), la Ed. Polirom. E un prozator cu un traseu european care nu mai are nevoie de prezentare.
„Scribul se află la aproape trei sferturi din drumul crucii sale” spune Gheorghe Schwartz în ce de-al optulea volum al ciclului romanesc „Cei o Sută”, „Secretul Florenţei”, editura Curtea Veche. Aşa cum în ţesătura tapiseriei florentine se găsesc încifrate numeroase semnături ale unor artişti care au creat în Palatul Bosci, tot aşa, în urzeala textului mijesc multe din enigmele şi problemele lumii de ieri şi de azi.
Aş propune între cărţile anului şi o carte a unui autor de succes, dar care are certe calităţi literare. Volumul lui Bogdan Teodorescu, „Băieţi aproape buni”, Editura Tritonic, reia preocupările pentru intriga politică şi poliţistă, combinând-o cu analiza psihologică şi comportamentală, inspirată din realitatea tranziţiei româneşti. E un roman de acţiune foarte viu, asemănător unui scenariu de film. Asemănarea cu realitatea e nu doar întâmplătoare, ci izbitoare.
POEZIE – Poetul arădean Petru M. Haş scrie destul de puţin şi publică rar. Trăieşte singur. Singur, singur, singur, ca un personaj bacovian, în spiritul boemei. Şi, de aceea, poezia lui e îmbibată de votcă şi tutun, de alcoolul tare al iluziilor. Poate de aceea, poezia lui nu rugineşte, nu are vârstă. „Când au venit imaginezii”, apărută la editura Brumar mi se pare cea mai pitorească şi mai racordată la problemele vieţii de azi.
Cartea „Alcool” a lui Ion Mureşan apărută la sfârşitul anului (Ed. Charmides) va stârni o adevărată isterie a receptării.
Numai cine a ţinut în mâini volumul lui Ion Zubaşcu, „Moarte de om”, Ed. Limes, poate înţelege ce înseamnă să scrii un jurnal de pe frontul cancerului. Intervalul „moarte-viaţă-moarte” e iscat de suferinţă şi de neînţelegerea lumii şi se transformă, iremediabil în iubire.
Volumul de poeme al profesorului clujean Ion Pop, „Litere şi albine” (Editura Limes) e poate cel mai subtil al autorului.
Pentru amatorii de picanterii erotice şi stilistice a apărut volumul „Poezii noi” al lui Mircea Dinescu, poetul sexagenar, devenit acum cântăreţ şi producător de vinuri. Poetul vrea să învioreze atmosfera şi să regăsească drumul spre inima cititorului prin mesaje vechi şi noi.
Gheorghe Mocuţa
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!