„Farmaciile au ajuns în imposibilitatea de a plăti depozitelor medicamentele, deoarece în judeţul nostru Casa de Asigurăride Sănătate a ajuns cu ultima decontare la contravaloarea parţială a reţetelor eliberate în luna octombrie 2009. De acolo şi până în august 2010 este un drum lung”, declară Ciupe.
Documente nepreluate
„În articolul 9 din Contractul Cadru încheiat între farmacii şi Casa de Asigurări de Sănătate se precizează că „documentele pe baza cărora se face decontarea se depun la CAS până în data de 10 a lunii următoare celei pentru care au fost eliberate medicamentele”. Prevederile acestui articol nu au mai fost respectate de către CAS începând cu luna iunie 2010. Farmaciile au întocmit documentele conform solicitărilor CAS(reţete, borderouri, facturi, suportul magnetic) dar acestea nu au mai fost preluate de către CAS spre a fi validate, ci s-a preluat doar pe suport magnetic valoarea lor, fără să se precizeze când şi dacă se vor mai prelua”, mai spune liderul liberal.
Păcălirea FMI
Ciupe susţine că ori CAS a intrat în incapacitate de plată, ori este vorba despre subterfugii ordonate de sus, pentru ca datoriile către farmacii să nu fie cunoscute, pentru a nu fi descoperite de către FMI. „Această măsură a fost luată de către CAS ca să nu mai crească valoarea datoriilor faţă de farmacii în anul 2010, intenţionându-se, probabil, să se procedeze la fel şi lunile următoare, până la sfârşitul anului”. Oricare ar fi situaţia, extinsă la nivelul ţării este catastrofală : 1.550 de farmacii sunt în insolvenţă, iar 450, în faliment, mai spune Ciupe.
JA-S.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!