ARAD. Monumente istorice de vânzare în Arad. A venit acum rândul Casei cu Lacăt să fie scoasă la vânzare, o clădire de importanță istorică pentru Arad și de mare atracție turistică.
Anunțul de vânzare a fost publicat pe un site de publicitate și indică faptul că imobilul, în suprafaţă de 1.889 mp, este de vânzare la prețul 900.000 euro. Tot aici se mai spune că în clădire se pot amenaja birouri, săli de conferinţă sau cabinete medicale.
„Imobil cu subsol, parter, etaj I şi etaj II cu 11 apartamente cu 2 camere şi 2 apartamente cu 3 camere, la fiecare apartament există o baie, o cămară şi o bucătărie. În total sunt 35 de camere în întreaga clădire + băi + cămări + bucătării”, se mai menționează în anunţul de vânzare.
Casa cu Lacăt din Arad a fost construită în anul 1815 de comerciantul vienez Iosif Winkler și a avut parte de renovări în 1851. Etajul a fost adăugat în timpul modernizării efectuate în 1930.
Cei mai mulți dintre arădeni o cunosc pentru lacătul care a făcut-o celebră. Mai exact în colțul clădirii, spre strada Plevnei, există o nișă în care se afla un trunchi de copac înconjurat de o bară metalică închisă cu un lacăt. „Butucul de fier” (lemn învelit în tablă) așezat în nișă a fost făurit, după modelul vienez, de către sculptorul timișorean Moritz Heim. Astfel de butuci se găseau în Viena, Bratislava, Budapesta, Oradea, Timișoara.
Butucul nu se mai găsește, însă, acum, în nișă, deoarece, după ce a fost furat în 1994 și recuperat, a fost depus spre păstrare la Muzeul de Artă din Arad (Galeria de Artă a Complexului Muzeal Arad). Totul pentru a evita un nou furt.
Clădirea este celebră și pentru faptul că în timpul evenimentelor revoluţionare din anii 1848-1849, clădirea a fost reşedinţa poliţiei secrete imperiale austriece, iar în pivniţa casei au fost închişi numeroşi revoluţionari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!