Consilierii locali municipali a votat într-una din şedinţele lunii iunie un proiect de hotărâre care are legătură cu imobilul situat pe strada Tribunul Dobra, numărul 7: „casa cu lacăt”. Practic, aleşii au aprobat cu unanimitate neexercitarea dreptului de preemţiune la achiziţionarea apartamentului nr.1 din clădirea monument istoric. Potrivit reprezentantului proprietarilor, imobilul a fost ofertat spre vânzare la preţul de 350.000 euro. Clădirea are patru nivele (S, P, I, II), suprafaţă construită de 1.738,35 mp şi este compusă din din 29 de camere, 2 birouri, 13 bucătării, 12 cămări alimente, 11 băi, 7 WC, 11 antree, 2 coridoare, 1 pasaj şi 23 de boxe la subsol.
Istoria clădirii
Deşi starea în care se află în prezent nu e dintre cele mai fericite, „casa cu lacăt” se numără printre obiectivele turistice ale Aradului, având o importantă încărcătură istorică.
Imobilul a fost construit în anul 1815 de către comerciantul vienez Iosif Winkler, apoi renovat în 1851 şi supraetajat în 1930. În colțul clădirii, spre strada Plevnei, există o nișă în care se afla un trunchi de copac înconjurat de o bară metalică închisă cu un lacăt. „Butucul de fier” (lemn învelit în tablă) așezat în nișă a fost făurit, după modelul vienez, de către sculptorul timișorean Moritz Heim. Într-un astfel de trunchi, calfele care făceau lungi călătorii din oraș în oraș pentru a-și desăvârși cunoștințele profesionale, băteau câte un cui, imortalizându-și astfel trecerea prin acele locuri.
Butucul nu se mai găsește în nișă deoarece după ce a fost furat în 1994 și recuperat, a fost depus spre păstrare la Muzeul de Artă din Arad, pentru a nu mai fi furat din nou.
Păstrarea simbolisticii clădirii
Odată cu aprobarea neexercitării dreptului de preemţiune la achiziţionarea apartamentului nr.1 din „casa cu lacăt”, în Consiliul Local s-a făcut referire şi la păstrarea simbolisticii clădirii.
„În Comisa de Urbanism am discutat despre simbolistica acestei clădiri, respectiv lacătul. Lacătul mai e, dar butucul acela lipseşte. S-a furat, apoi s-a găsit… Noi propunem ca acest simbol – lacătul – să fie protejat şi să se facă şi o replică a butucului. Propunem ca în colaborare cu noul proprietar sau cu noii proprietari să realizăm această simbolistică” – a subliniat viceprimarul Levente Bognar în plenul CLM, înainte de votarea proiectului de hotărâre vizând „casa cu lacăt”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!