ARAD. „Bătrânul tace: <Iubirea şi jocul meu e-nţelepciunea!>” – grăit-a poetul. Inspirat de realitate, desigur. Căci – ştie oricine – înţelepciunea e asimilată bătrâneţii; excepţiile sunt rare. Având probabil mai mult timp la dispoziţie, vârstnicii sunt mai dispuşi la exerciţii de meditaţie, la sedimentarea experienţelor personale şi ale celorlaţi, sunt mai pregătiţi să identifice rostul lucrurilor, poate chiar să găsească sensul vieţii. Pentru majoritatea dintre ei, amintirile sunt tot ce le-a rămas mai drag în viaţă. Problemele de sănătate ţin să le confirme mai mereu anii din buletin. Uneori, acestea sunt dublate de tristeţea ce vine la pachet cu singurătatea sau de putinţa tot mai redusă de a face faţă unor îndeletniciri elementare.
Cei care-şi trăiesc bătrâneţea alături de copii şi nepoţi sunt cu adevărat norocoşi. Sunt însă familii care, din cauza serviciului sau din cauza faptului că locuiesc departe, nu îşi permit să-şi îngrijească părinţii şi bunicii. Iar dacă dispun de resurse financiare, aleg să-i ducă la casa de bătrâni, să-i interneze în „centre de îngrijire pentru persoane vârstnice” – cum li se zice acum. În aceste locuri, seniorilor li se asigură servicii de cazare, masă, igienă, tratament şi, pe cât posibil, activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber. Probabil că niciodată aici nu va fi ca acasă. Dar „aici” e alternativa decentă la un „acasă” ce nu mai e posibil.
Potrivit Ministerului Muncii, la ora actuală, în judeţul Arad sunt licenţiate nu mai puţin de 20 de „cămine pentru persoane vârstnice”. 13 dintre acestea se află în municipiul Arad (12 private, unul public), iar 7 în următoarele localităţi: Sântana, Vărădia de Mureş, Şiria, Pâncota, Miniş (comuna Ghioroc), Cruceni (comuna Şagu) şi Zădăreni. Cu menţiunea că ultimele două sunt publice, iar celelalte cinci private.
Capacitatea căminelor de bătrâni variază între 10 şi 150 de locuri. În total, în judeţul Arad sunt disponibile 687 de locuri, din care 437 în municipiu şi 187 în localităţi din judeţ (132 în mediul rural). În funcţie de condiţii, de calitatea sau de complexitatea serviciilor asigurate rezidenţilor, tarifele pornesc de la 2.500 de lei pe lună şi pot să depăşească 4.000 de lei.
Centre private
Cel mai mare cămin de bătrâni privat din judeţul Arad are o capacitate de 60 de locuri şi îi aparţine Fundaţiei Hareta. Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice Hareta se află în satul Miniş, comuna Ghioroc. Invocând o clauză de confidenţialitate din contractul încheiat cu aparţinătorii beneficiarilor din centru, reprezentanţii fundaţiei au refuzat să precizeze tarifele practicate. Ne-au spus doar că acestea sunt diferenţiate pe pachete de servicii, în funcţie de nevoile sau pretenţiile persoanelor internate şi ale familiilor acestora.
Asociația Citar administrează cel mai mare cămin de bătrâni privat din municipiul Arad: Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice Akademos. Acesta se află în Piața Pompierilor şi are o capacitate de 50 de locuri. Tariful lunar stabilit pentru un beneficiar este de 4.000 de lei, în această sumă fiind incluse toate serviciile, inclusiv consultaţii medicale, tratament şi scutece.
Amplasat în zona centrală a municipiului Arad, pe strada Ștefan Augustin Doinaș, Căminul pentru persoane vârstnice Senior are o capacitate de 38 de locuri. Taxa percepută beneficiarilor se situează în jurul sumei de 3.500 de lei pe lună pentru serviciile obişnuite. Dacă există pretenţii suplimentare, acestea sunt asigurate prin aportul familiei persoanei internate.
Asociaţia Lazania deţine două cămine de bătrâni în municipiul Arad. Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice de pe strada Lipovei (Micălaca) este destinat persoanelor diagnosticate cu demenţă şi are o capacitate de 25 de locuri. Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice situat pe strada Păcurarilor (cartierul Gai) poate găzdui 18 persoane. Tariful lunar aplicat rezidenţilor este de 4.000 de lei, în această sumă fiind incluse toate serviciile, inclusiv medicamente, consultaţii medicale, scutece – dacă e nevoie.
Asociaţia Casa Liana deţine Centrul privat de îngrijiri persoane vârstnice de pe strada Meşterul Manole din Gai. Capacitatea căminului este de 25 de locuri, tariful practicat fiind de 2.500 de lei/lună, fără medicamente şi fără scutece.
Pe strada Constituţiei din cartierul Aradul Nou se află Căminul pentru persoane vârstnice al Asociaţiei Roze. Aceasta percepe un tarif de 110 lei/zi pentru servicii de bază, fără scutece. Pentru cazurile grave care necesită îngrijire deosebită se adaugă taxe suplimentare.
Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Arad deţine o Casă rezidențială de retragere. Aceasta e situată pe strada Grigore Alexandrescu şi are o capacitate de 21 de locuri. Tariful practicat de CARP începând de anul acesta este de 3.500 de lei/ lună/ persoană. În această sumă sunt incluse toate serviciile: cazare, masă, igienizare, asistenţă medicală 24/24, toate tratamentele recomandate de medic.
Într-o situaţie specială se găseşte Căminul de bătrâni de la Sântana. Având o capacitate de 40 de locuri, căminul e deţinut şi administrat de Uniunea „Adam Muller Guttenbrunn” din judeţul Timiș, fiind subvenţionat de statul german. Subvenţiei i se mai poate adăuga o sumă ce va fi plătită de aparţinători, cuantumul acesteia fiind stabilit prin decizia Consiliului de Administraţie, în funcţie de gradul de îngrijire de care are nevoie beneficiarul.
Cămine publice
În judeţul Arad funcţionează trei cămine de bătrâni publice. Cel mai mare dintre ele se află în municipiu şi are o capacitate de 150 de locuri. E vorba de binecunoscutul Centru de îngrijire pentru persoane vârstnice de pe Calea Bodrogului. Costul mediu lunar de întreținere pentru rezidenţii acestuia a fost stabilit, prin hotărâre CLM, în funcţie de gradul de dependenţă, astfel: 3.994 de lei pentru persoane dependente, 2.848 de lei pentru persoane semidependente şi 2.195 lei pentru persoane independente. Contribuția lunară de întreţinere/beneficiar pe care o au de plătit beneficiarii și/sau susținătorii legali ai acestora pentru serviciile furnizate în Centru are următoarele valori: 2.600 de lei pentru persoanele dependente, 1.820 de lei pentru persoanele semidependente, respectiv 1.775 de lei pentru persoanele independente.
Celelalte două cămine de bătrâni publice din judeţ se află la Cruceni şi Zădăreni. Ambele au fost înfiinţate în anii 2015-2016 prin proiecte europene, aflându-se în prezent în administrarea primăriilor de la Şagu, respectiv Zădăreni. Căminul de bătrâni de la Cruceni are o capacitate de 25 de locuri şi tarife stabilite în funcţie de gradul de dependenţă al beneficiarilor: 2.500 de lei/lună pentru persoane semidependente, respectiv 2.700 de lei/lună pentru persoane dependente. Căminul de bătrâni de la Zădăreni are o capacitate de 20 de locuri, iar tarifele lunare variază între 2.700 şi 3.500 de lei, în funcţie de fiecare caz în parte.
*
Pe lângă că nu e cel mai dorit „popas” înainte de mutarea în casa veşniciei, nu e nici tocmai ieftin să stai la căminul de bătrâni. Dar dacă îţi permiţi, dacă ai noroc de un furnizor serios, dacă acesta oferă servicii de calitate, dacă mai dai şi peste oameni cu suflet, atunci „drumul spre apus” poate fi considerat liniştit.
Trimite articolul
XDa, preturile sunt mari pt ca pe langa cheltuielile cu cazarea mancarea asistenta medicala etc cred ca fiecare firma de acest gen vrea sa si castige niste bani caci in fond e si asta o AFACERE, nu? .Nu face nimeni nimic de ”pomana” asa ca asta e. Pensionarul care are bani se cazeaza in aceste camine si cine nu , la revedere!
Ar mai fi o nelamurire : cati batrani au pensii in jur de 4000 de lei oare? nu cred ca prea multi
Se mai pune o problema: pensionarul plateste sa zicem suma dar preturile cresc datorita inflatiei an de an iar pensiile NU Ce se intampla cu pensionarul caruia la un moment dar nu ii mai ajung banii din pensie si nu mai are rude care sa il ajute cu bani? Nu cred ca poate ramane acolo. isi ia bocceluta si se duce .unde? Posibil ca unii sa ajunga ” om al strazii.” Si asta dupa 30-40 de ani de munca!
E si asta o intrebare la care nimeni nu vine cu solutii.
Doamne ajuta-i pe toti batranii nevoiasi.
Nu ca n-ar fi multe de spus,macar inca o data despre marea majoritate a pensiilor care nu ating acel plafon minim de 1775 lei…
Dar titlul…Ar fi mai corect,lasati singuri.Ca ramasi,vai mama acestora,sunt totusi cam putini.
Culmea stiti care este?
cei care au pensii care sa acopere chiar si cele mai mari tarife,nu prea ajung la aceste camine…Oare de ce acestia nu “raman singuri?”
-
Gică, ai punctat corect. Ca, pe cei cu pensiile hiper-nesimțite, aparținătorii acestora ii ingrijesc pe părinți cu mult drag si devotament, chiar pana in ultima clipa.
un articol bine venit pt multa lume interesata
Insa imi place mult si concluzia ziaristei Diana Dutu, mentionata in ultimul aliniat al articolului in care spune ca ……dacă … si dacă si iar dacă…. Da asa este dna Diana aveti perfecta dreptate.
OMV Petrom anunta profituri record de 2,1 miliarde euro in romania in 2022. Multumim psd, multumim pnl multumim tuturor politicienilor care ne-au adus bunicii in situatia asta. Asta si pentru cei care mai cred in vreun partid politic!!!
-
Cum facem…Ca acesti politicieni,sunt cu certitudine,rude cu unii dintre noi!Parinti,copii,nepoti sau rude mai indepartate.
Om fi gresit cumva,noi cei ce ne plangem,in educarea lor?
Sigur da,doar ca nu recunoastem asta sau chiar poate nu ne dam seama.
Imi pun intrebarea:la noi de ce nu se practica ‘sistemul’ din Germania si alte tari,unde varstnicul ramane la el acasa,si se pot angaja ingrijitori din alte tari?Statul compenseaza un procent considerabil din retributia ingrijitorului.Fiind in mediul lui,varstnicul are o stare psihica net pozitiva fata de regimul ‘disciplinar’ intre necunoscuti.
Oare de ce milionari Romaniei nu se inghesuie sa ajute acesti oameni care chiar au nevoie disperata de ajutor????Daca Petrom se lauda cu milioanele castigate pe munca oamenilor de rand, de ce nu doneaza cativa banuti la aceste centre pt varstnici???Petrom are probabil multe guri de hranit, copii de trimis in vacante exotice, achizitionarea de inca vreo doua palate….