Deputatul Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, a dezbătut cu reprezentanţi ai Casei Judeţene de Pensii Arad implementarea noilor prevederi ale Legii pensiilor, dar – mai ales – din discuţiile cu directorul instituţiei, Mihaela Vasil şi cu angajaţii, a extras o serie de propuneri, pe care le va expune forurilor tutelare. „Am găsit la Casa Judeţeană de Pensii un personal dedicat, care desfăşoară o activitate extrem de intensă, volumul de muncă fiind foarte mare, plastic vorbind, aşi putea spune că este o adevărată casă a muncii. Tocmai din acest motiv, am încercat să căutăm, împreună, soluţii pentru a le uşura munca. În Arad sunt 120.000 de pensionari, jumătate dintre ei având vechime completă în muncă, pensia medie fiind de 900 lei, o medie bună, zic eu, faţă de alte judeţe. Atenţie, însă, aceşti oameni au în custodie, ca să spun aşa, 5600 beneficiari de pensii internaţionale, pentru care muncesc 4 angajaţi. De un real folos ar fi înfiinţarea unor departamente, chiar regionale, care să asigure traducerea documentelor necesare. S-ar face şi economii, s-ar garanta acurateţea traducerilor şi s-ar crea şi noi locuri de muncă”, spune Claudia Boghicevici.
Corectitudine şi cinste
„Am discutat şi despre pensiile de invaliditate, domeniu în care Aradul nu a înregistrat probleme deosebite în urma controalelor. Chiar aşa fiind, oamenii care lucrează aici consideră că trebuie să ne asigurăm că nu vor mai exista falşi invalizi, care încearcă să ia pensii la care nu au dreptul, posibilitatea de fraudă putând fi eliminată prin încheierea de cotracte cu medici specialişti care lucrează cu Casa de Sănătate, aceştia urmând să confirme sau să infirme diagnosticul.De asemenea, în altă ordine de idei, dar tot pe acest palier, al cinstei şi corectitudinii, ar fi binevenită crearea unui corp de experţi în pensii, pentru că experţii contabili, oricât de bine pregătiţi ar fi, nu pot asigura la cotele necesare reprezentarea în instanţă, nefiind specialişti în pensii, de aici rezultând decizii eronate”, explică deputatul arădean.
Din nou, la muncă
„A fost luată în discuţie iniţierea unui proiect de lege, prin care să se acorde facilităţi angajatorilor care angajează persoane depensionate – care în trecut beneficiau de pensie de invaliditate. Mă bucur să spun că, din acest punct de vedere, Casa Judeţeană de Pensii Arad – implicit directorul Mihai Vasil – a devansat preocupările în domeniu, câştigând un proiect pe fonduri structurale, prin care formează aceste persoane depensionate, pentru a reveni pe piaţa muncii. Este încă o dovadă că aprecierile mele pentru Casa Judeţeană de Pensii Arad sunt justificate şi vreau să-i asigur pe cei cu care am discutat că toate problemele pe care mi le-au sesizat sunt pe agenda mea de lucru şi nu vor rămâne acolo, pentru că sunt oameni care merită să fie ascultaţi şi sprijiniţi”, a încheiat Claudia Boghicevici.
Coş de solidaritate
Claudia Boghicevici anunţă că Guvernul a aprobat, miercuri, memorandumul pentru coşul de solidaritate pentru pensionari. Pensionarii vor putea cumpăra un pachet conţinâmd alimente de bază (făină, zahăr, ulei, mălai, orez şi altele), la cel mai mic preţ posibil. Din punct de vedere economic, programul nu implică un efort bugetar; nu se acordă subvenţii sau sprijin financiar şi nu are impact negativ asupra încasărilor de TVA.
Salarii mici la Casa de Pensii
Citiți principiile noastre de moderare aici!