Tudor Cârstoiu are 26 de ani și a plecat din Arad în urmă cu șase ani, pentru a studia la Universitatea Comercială „Luigi Bocconi” din Milano. În prezent, urmează un master în economia și managementul inovației și este consultant IT/cercetător în domeniul economiei digitale.
A decis să se implice în problema refugiaţilor punând la dispoziţia unor sirieni care au fugit din calea războiului, casa sa din comuna Şilindia. Aflată la 60 de kilometri de Arad, casa are trei camere, fiind achiziţionată de Tudor şi mama sa în urmă cu doi ani. Locuința este liberă în acest moment, deși mama tânărului locuiește acolo șase luni pe an, în restul timpului fiind plecată din țară. Cu toate acestea, familia de arădeni a decis să ofere casa pe termen nelimitat. Tudor Cârstoiu are, însă, câteva condiții pentru viitorii locatari: să nu fie radicali religioși, cel puțin un membru al familiei să fie vorbitor de limba engleză, oamenii să își dorească să învețe limba română, să fie gospodari și să aibă grijă de locuință.
De ce?
Decizia lui Tudor Cârstoiu de a-şi pune casa la dispoziţia refugiaților a fost luată pe fondul unei probleme similare din istoria familiei sale, bunicul său fiind expulzat de ruși din Bucovina. „Cred că în astfel de momente trebuie să fim alături de oamenii care au rămas pe drumuri. Fac asta și pentru că bunicul meu și familia sa au fost expulzați din Bucovina de Nord. Rușii i-au scos cu armele din casă. Familia mea știe ce înseamnă să treci printr-o astfel de dramă” – a declarat, pentru Mediafax, studentul arădean.
Tudor Cârstoiu consideră că refugiații „nu trebuie tratați ca o problemă, ci ca o oportunitate. Trebuie să ținem cont și de scăderea natalității și îmbătrânirea populației în Europa. De aceea cred că ambele părți au de câștigat – atât refugiații, cât și țările care îi vor găzdui. Istoria a dovedit că acolo unde există diversitate și este acceptată, există și prosperitate.”
Model pentru alţii
Tudor Cârstoiu spune că așteaptă să fie contactat de autorități, dacă România va decide să găzduiască refugiați. Studentul arădean își dorește ca gestul său să fie urmat și de alți români, amintind că multe dintre orașele noastre au fost construite și cu ajutorul imigranților.
Tudor Cârstoiu: “Cred că în astfel de momente trebuie să fim alături de oamenii care au rămas pe drumuri”
Citiți principiile noastre de moderare aici!