ARAD. Sfârșitul lui 2021 îi va prinde pe angajații Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Arad și pe cei ai SRI Arad în clădirea fostului internat al liceului textil, situat pe Splaiul Toth Șandor. Și asta deoarece vor începe lucrările de reabilitare a clădirii în care își desfășoară activitatea atât IPJ Arad, cât și SRI Arad.
Lucrările vor schimba fațada imobilului, iar interiorul va avea parte de îmbunătățiri majore. Potrivit unor surse din interiorul IPJ Arad, se lucrează deja la montarea liniilor telefonice în clădirea de pe mal. Din punct de vedere logistic, mutarea va fi un coșmar. Calculatoare, arhivă, documente și alte echipamente specifice trebuie mutate din sediul de pe strada Vârful cu Dor în clădirea de pe Splaiul Toth Șandor.
Deși nu se află în cea mai bună formă, clădirea de pe mal a fost una dintre puținele opțiuni aflate în municipiu care are capacitatea de a „găzdui” sute de persoane care-și desfășoară activitatea în zeci de birouri. De asemenea, s-a căutat un imobil cu o curte interioară încăpătoare, pentru zecile de autospeciale ale Poliției. La un moment dat, se vehicula ideea mutării IPJ și SRI Arad în clădirea mall-ului Galleria. Apoi s-ar fi pus în discuție mutarea în clădirea Hotelului Parc. Nefolosită de ani de zile, clădirea părea aproape perfectă pentru cerințele IPJ Arad. Însă, spun informațiile noastre, cei care dețin hotelul nu ar fi fost de acord să închirieze spațiul. Așadar, s-a ajuns la cea de-a treia opțiune: clădirea fostului internat al liceului textil. Totul, contra cost. Așadar, pentru următoarele 32 de luni, timp alocat reabilitării, polițiștii își vor desfășura activitatea în clădirea fostului internat.
Revenind, se preconizează – potrivit informațiilor deținute – că „marea mutare” va avea loc în luna noiembrie sau cel târziu până de Crăciun. Mutarea este imperios necesară având în vedere faptul că proiectul de reabilitare a fost semnat deja de mai bine de doi ani.
De altfel, lucrurile s-au desfășurat anevoios încă de la început în ceea ce privește reabilitarea clădirii de pe strada Vârful cu Dor. Anunțul de ofertare a fost postat de cinci ori. Într-un final, s-au înscris două firme. Dar, procedura nu a ajuns la final deoarece nu au fost îndeplinite cerinţele minime din caietul de sarcini de către niciunul dintre ofertanți. Astfel, a fost nevoie de reluarea procedurii. Apoi au trecut alte câteva luni, iar, într-un final, după doi ani, o societate comercială din București a câștigat licitația pentru reabilitarea și modernizarea clădirii, fiind semnat și contractul de proiectare și execuție pentru proiect. Astfel, în 30 martie 2021, la sediul IPJ Arad a fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru proiectul ”Lucrări de reabilitare termică și modernizare spații de lucru la I.P.J Arad și U.M.0556 Arad”. Prin implementarea acestui proiect se estimează reducerea “consumului total anual specific de energie din surse neregenerabile, reducerea consumului anual specific de energie din surse neregenerabile pentru încălzire/răcire şi scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, se estima că aproximativ 30% din consumul de energie primară se va realiza prin utilizarea surselor regenerabile de energie”.
Ce vizează proiectul?
Proiectul „Lucrări de reabilitare termică și modernizare spații de lucru la I.P.J. Arad și U.M. 0556 Arad” vizează reabilitarea termică și energetică prin îmbunătățirea izolației termice, anveloparea fundației și a pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare, termoizolarea și înierbarea parțială a terasei, precum și reabilitarea instalațiilor de încălzire a apei, reabilitarea sistemelor de ventilare și climatizare, achiziționarea de centrale fotovoltaice, instalarea de panouri solare pentru prepararea apei calde și de panouri fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie electrică, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață prin tehnologie LED, achiziționarea și instalarea unor sisteme inteligente pentru gestionarea energiei electrice. De asemenea, proiectul prevede și lucrări de modernizare a clădirilor, printre acestea numărându-se: optimizarea spațiilor de lucru, a zonelor administrative, a zonelor de acces, recompartimentarea și refacerea finisajelor interioare, înlocuirea instalațiilor electrice, refacerea rețelei voce/date, a instalației de alimentare cu apă rece și de colectare a apelor reziduale și pluviale, a sistemului de iluminat, a celui de supraveghere video, precum și a sistemului de semnalare a incendiilor.
Peste 5 milioane euro, nerambursabili
Valoarea totală a proiectului de reabilitare a sediului IPJ Arad este de 35.869.152,05 lei (7.699.886,67 euro), iar valoarea finanțării nerambursabile este de 26.039.578,20 lei (5.589.811,57 euro). Finanțarea nerambursabilă se acordă în cadrul axei prioritare 3 „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiții 3.1 „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor”, Operațiunea B – Clădiri Publice a Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020 (Regio-POR 2014-2020).
Trimite articolul
Xcu banii astia se putea construi un sediu nou intr-o locatie unde nu se bloca circulatia,vezi cum arata str ceaikovski,rusu sirianu,asa zisa parcare din fata noi piete,pline cu masini
Dacă e să respecte aceste investiții sper să fie în ajutorul tuturor din zonă deci să fie de ajutor în toată zona de acolo și Parcul reconcilierii trebuie regândit tot ce este de al Primăriei trebuie regândit să aducă o eficiență întregii zone și dacă se poate să facă și iluminatul stradal tot de pe fotovoltaice de pe de la poliție deci trebuie investiție de structură mai ales nu foarte mult dar o investiție destul pentru că oamenii sunt oameni și greșelile sunt greșeli nu se vor repeta dar trebuie să ai oameni competenți care să gândească lucrurile astea da s-a făcut și un film pe tema asta e aduceți vă aminte unii dintre voi da
Spiru Haret ckafurea de oe str. Hunedoarei era cea lai bună alegere. Iar în sediul actual din Str. Virfu cu for al sa revină școlarilor. Asa se mai civiliza și hahalerele din zona. Pentru curiozitatea trolilor pnl 😜marș lichile ordinare in cercetare!
S-a gandit cineva la o solutie pentru parcarea autoturismele institutiei, plus ale angajatilor ,plus celor care vin cu diferite probleme de rezolvat ? Avand in vedere ca in zona fostului internat nu sunt locuri suplimentare de parcare in afara celor ale locatarilor din zonă!