Medicii de familie arădeni sunt, din nou, „în fierbere”. Motivul? Posibila constrângere impusă doctorilor prin normele metodologice de aplicare a contractului-cadru pe 2010, de a acorda (doar) 20 de consultaţii pe zi. Asta în condiţiile în care, actualmente, unii medici de familie consultă zilnic 40-50 de de pacienţi. Or, înjumătăţirea numărului consultaţiilor ar duce la o scădere semnificativă a veniturilor doctorilor.
„Oficial, nu am primit nicio informare în această privinţă. Se pare că e vorba de o interpretare internă a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Conform contractului-cadru se acceptă, ca şi decontare, 5 ore/zi plus 2 ore de domicilii. Coroborând aceasta cu Ordinul Ministerului Sănătăţii privind programarea pacienţilor – care impune 15 minute pentru o consultaţie – rezultă 20 de consultaţii pe zi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate” – explică dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Arad.
„Este vorba de 20 de consultaţii – în medie – pe zi, adică 800 de consultaţii pe lună – ceea ce ajunge cu prisosinţă” – punctează dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director al CAS Arad.
Nelămuriri
Medicilor de familie nu le este încă prea clar în ce regim îi vor consulta pe pacienţii 21, 22, 23… „În condiţiile în care consultaţia acordată pacientului 21, 22, 23… nu e decontată, ca serviciu, de Casă, nu îi poţi prescrie acelui pacient reţetă compensată şi nici nu îi poţi da bilet de trimitere. Dar pacientul, fiind asigurat, are dreptul să primească reţeta sau trimiterea… E o contradicţie aici” – sesizează preşedintele PMFA, dr. Adrian Dărăbanţiu.
„Vorbim de o medie de 20 de pacienţi pe zi. Azi pot fi 22 sau 23, mâine pot fi 18. Oricum o întoarcem, iese o medie de 20 de pacienţi pe zi. La care se adaugă urgenţele. Nefăcând programări, medicii pot avea într-o zi mai mult de 20 de pacienţi, dar nu în 20 de zile! Tocmai de aceea trebuie să se ţină cont de Ordinul privind programarea pacienţilor. Urgenţele trebuie văzute de medic, iar orice altceva ce nu este urgenţă, e programabil” – susţine directorul CAS Arad, dr. Gheorghe Domşa. Referindu-se la medicii de familie care acordă 50 de consultaţii zilnic, dr. Domşa spune că „ceea ce fac ei numai medicină nu se numeşte – pentru că programul de lucru e acelaşi: 4-5 ore pe zi. Ar fi bine ca medicii să fie mai preocupaţi să asigure asistenţă medicală de calitate decât să facă aritmetică.”
BUGETARI SAU PRIVAŢI?
Există membri extrem de revoltaţi în breasla medicilor de familie, cărora restricţiile impuse de Casa de Asigurari de Sanatate nu li se par deloc normale. Doctorii se plâng că li se impune numărul de ore din programul de lucru, numărul pacienţilor înscrişi pe liste şi, acum, şi numărul consultaţiilor. Adică „mai rău ca la bugetari”. Asta în condiţiile în care, atunci când vine vorba de obligaţiile fiscale, către stat, sunt trataţi ca privaţi.
JA-D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!