Nu vine nicio veste bună dinspre Administraţia Fondului de Mediu, în ceea ce priveşte implementarea Programului Casa Verde, prin care statul subvenţionează montarea de panouri fotovoltaice pe locuinţele românilor, pentru producerea energiei electrice.
În urmă cu o lună, o firmă din Oradea a obținut în instanță suspendarea procedurilor, ridicând suspiciuni de fraudare a alocării dosarelor către instalatorii autorizaţi să monteze sistemele fotovoltaice. Problema mai mare este că, după această suspendare, nu există nici măcar un termen aproximativ în ceea ce priveşte reluarea programului. Recursul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) încă nu a primit un termen de judecată, în timp ce procesul pe fond începe abia la jumătatea lunii viitoare. Aşadar, nici judecătorii nu se prea grăbesc să deblocheze programul aşteptat de aproximativ 90.000 de români, care au primit finanţare de la stat pentru fotovoltaice. Recursul depus de AFM privind decizia de suspendare a procedurilor din Programul Casa Verde, înregistrat în 29 septembrie, încă nu a primit un termen la Curtea de Apel Oradea. Dosarul de fond a fost format la Înalta Curte de Casație și Justiție pe 11 octombrie, dar părțile încă așteaptă să se stabilească o dată pentru judecarea recursului.
De unde au pornit problemele acestui program? Pe 6 septembrie, AFM anunța că peste 7.700 de dosare ale persoanelor înscrise în programul Casa Verde Fotovoltaice au fost atribuite instalatorilor, în doar patru ore de la publicarea listelor cu cei 515 instalatori validați în cadrul programului.
Datele anunțate de Administraţia Fondului de Mediu arătau că cele mai multe dosare sunt din județele Ilfov (565), Mureș (484), Timiș (477), Iași (457), Suceava (332), Dâmbovița (277), Argeș (273), Dolj (257), Arad (227).
Una dintre societăţile care nu a fost validată pentru a participa la Programul Casa Verde, în calitate de instalator, a contestat în instanţă acest aspect, iar Curtea de Apel Oradea a decis să suspende întreg programul naţional. Potrivit AFM, pe 12 mai 2023, instituţia a cerut, prin aplicația informatică a Programului Casa Verde Fotovoltaice, instalatorului Dhelectric Systems SRL să încarce în aplicaţie, în termen de 5 zile lucrătoare, atestatul emis de ANRE de tip B sau alte atestate care includ competenţele de tip B, pentru că acest document lipsea din dosarul depus de firmă pentru participarea la program. Pentru că firma nu a încărcat documentul în aplicație, AFM i-a respins dosarul, așa cum impune legea. Decizia AFM a fost postată pe 28 august 2023 pe site-ul AFM. Ulterior, firma din judeţul Bihor a contestat respingerea dosarului şi s-a adresat instanţei care a decis suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei.
„Suntem, din păcate, și acum cu programul suspendat. Administrația Fondului pentru Mediu a întreprins toate demersurile pentru deblocarea lui. Am făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Am notificat de vreo 2-3 ori și Curtea de Apel Oradea, pentru a transmite cu celeritate dosarul către Înalta Curte, cu scopul de a primi un termen cât mai rapid de soluționare a situației. Deocamdată, nu avem un termen stabilit de Înalta Curte. Așteptăm să îl stabilească pentru acest recurs, astfel încât cele aproape 90.000 de familii să beneficieze de finanțarea gândită de Administrația Fondului pentru Mediu”, a declarat recent Laurențiu Neculaescu, președintele AFM.