ARAD. Clădiri vechi, impunătoare, cu o istorie în spate, construite cu zeci, sute de ani în urmă, confiscate de comunişti, dar redate proprietarilor după revoluţie, sunt scoase acum la vânzare de una dintre cele mai celebre case de licitaţii din România, respectiv Artmark, prin Artmark Historical Estate. Două dintre castelele scoase la vânzare prin licitaţie sunt unele dintre cele mai scumpe scoase la vânzare în România. Vorbim aici despre Palatul Andrenyi, aflat în plin centrul oraşului, actualul sediu al Palatului Copiilor, şi Domeniul Mocioni-Teleki, de la Căpâlnaş. Pentru primul, preţul de licitaţie începe de la 2,5 milioane de euro, dar cei de la Artmark estimează că preţul de vânzare ar putea ajunge undeva la 2,8-3 milioane de euro. În ceea ce priveşte al doilea castel, cel de la Căpâlnaş, în care funcţionează în prezent un Spital de Psihiatrie, preţul de pornire al licitaţiei este de 1,1 milioane de euro, iar estimările indică faptul că preţul de vânzare ar putea urca până la 1,5-2 milioane de euro. Al treilea palat scos la vânzare de către Artmark Historical Estate este Conacul baronului Urban de Monyoro, aflat în localitatea Şimand, care are un preţ de pornire de 750.000 de euro, dar cei de la Artmark sunt convinşi că vor reuşi să îl vândă cu o sumă de aproximativ un milion de euro.
În ceea ce priveşte posibilii clienţi, reprezentanţii casei de licitaţii spun că, dacă vorbim de clienţii individuali privaţi care îşi caută o reşedinţă deosebită arhitectural şi cu încărcătură istorică, predomină cumpărătorii români, potrivit lui Constantin Prisecaru, managing partner Artmark Historical Estate. Dar există şi interes pe piaţa de business.
Pe segmentul de business, vorbim de un procent aproape egal de dezvoltatori români şi străini. Este vorba de companii care doresc să dezvolte şi să implementeze diverse funcţiuni de business pentru care castelele şi conacele se pretează perfect şi oferă o notorietate ce nu poate fi egalată de o construcţie nouă. Transformarea acestor clădiri în hoteluri este unul din principalele motive pentru cumpărarea lor, iar acest segment de clienţi este cel mai dinamic la acest moment, spune Constantin Prisecaru.
Despre castele
Dar să vedem câteva date despre fiecare castel scos la vânzare prin Artmark Historical Estate. Palatul Andrenyi a fost construit începând cu anul 1880, are o suprafaţă construită de 2.575 de metri pătraţi şi 37 de camere, fiind proprietatea baronului cu acelaşi nume. „Faţada palatului a fost realizată în stil Neoroman, cu elemente preluate din stilul Baroc. Clădirea în formă de U este puternic ornamentată cu stucatură, iar flancurile alungite încadrează o grădină. Ferestrele şi uşile, construite din lemn de esenţă nobilă, cu multe ornamente, tavanele şi pereții interiori bogat decorați, scara monumentală interioară executată din marmură, sunt excepţionale şi s-au păstrat intacte până în zilele noastre. După naţionalizare, familia Andrenyi a pierdut tot, inclusiv clădirea care îi poartă astăzi numele. Bătrânul baron, ca să-şi câştige existenţa, era nevoit să transporte nisip cu o căruţă. Dintre fiii săi, cel mai mare, Karoly, lucra ca şofer pe o vidanjeră, iar cel mai mic a devenit electrician. Palatul, supus unui proces de restaurare, ar putea găzdui un superb hotel în cel mai central punct al orașului”, spun cei de la Artmark.
Domeniul Mocioni-Teleki, aflat pe o suprafaţă totală de peste opt hectare, a fost realizat între anii 1876 şi 1879. Castelul în sine are o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi, cu 24 de camere şi cinci băi.
„Palatul, element-cheie compozițional al întregului ansamblu, este unul dintre primele proiecte ale arhitectului vienez Otto Wagner. Proiectată cu eleganță, după modelul Micului Trianon din Versailles, clădirea palatului este pusă în evidență de parcul dendrologic înconjurător și este deservită de diferitele anexe, constituind astfel ansamblul Mocioni din Căpâlnaș, unul dintre cele mai remarcabile ansambluri nobiliare de secol XIX din spațiul extraurban românesc. Logica constructivă interioară a palatului are în centrul schemei funcționale sala bibliotecii, ce găzduia una dintre cele mai valoroase biblioteci private ale Imperiului Austro-Ungar. Din punct de vedere al tratării interiorului, se observă o atenție deosebită acordată acestuia. Astfel, se remarcă jocul de culori al finisajelor, calitatea materialelor folosite, bogăția elementelor decorative și subtilitatea plastică a accesoriilor. Cele câteva corpuri de iluminat, mobilierul din lemn masiv și șemineele ce încă se mai conservă, atestă imaginea somptuoasă a locuirii nobiliare din epoca sa de apogeu”, explică cei de la casa de licitaţii.
Dacă vorbim despre conacul baronului Urban de Monyoro, acesta a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea, are o suprafaţă de aproape 1.000 de metri pătraţi, 16 camere şi un teren de peste un hectar. „În 1994, conacul a fost complet renovat, fiind păstrate toate elementele originale ale arhitecturii.
Construcția oferă tot confortul modern, fiind racordat la rețeaua de apă, are canalizare proprie și trei centrale pe gaz pentru încălzirea clădirii. Conacul are ca și anexă un corp B, dotat cu toate utilitățile, iar pe terenul generos a fost construită o clădire nouă, în prezent în curs de finalizare, cu funcție rezidențială. În fața conacului a fost construită o piscină de 50 de metri pătraţi. Piscina poate fi amenajată în scopul valorificării resursei de apă termală aflată la o adâncime de 700 metri”, explică reprezentanţii Artmark.
Tranzacţii lungi
Tranzacţiile cu proprietăţi istorice necesită un grad mai ridicat de timp şi răbdare decât cele cu imobile de factură recentă. Procesul în sine este influenţat şi de statutul imobilului, dacă este vorba de o clădire înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, asupra căreia statul are drept de preempţiune la vânzare. Estimativ, procesul de vânzare durează între o lună şi trei luni pentru imobilele care nu sunt înscrise în Lista Monumentelor Istorice şi între trei şi şase luni pentru cele declarate Monument Istoric.
Trimite articolul
XCa sa cumperi un asemenea castel si sa il transformi in hotel ai nevoie in primul rand de…. clienti. Nu cred ca s-ar justifica un hotel de lux la Simand sau Capalnas. Cat priveste cladirea din Arad, nici aici nu vad sanse hoteliere, dar depinde de “nebunul” care investeste si viziunea lui.
Și… Fifor nu licitează ptr. Capalnas ??? Ar putea păstra “profilul” actual al locației ptr. PeSeDerbedei !!!
Greu de vandut la aceste preturi.
Valoarea lor este sub 1000.000 euro respectiv sub 400.000 euro.
Aradul este un oras mic, de provincie, cu potential foarte redus in urmatorii 30 de ani.
Daca cazino-ul s-a vandut cu sute de mii de euro, de ce ar valora un castel milioane?
Mai bine s-ar vinde cu preturi reduse si milioanele de euro sa fie investite in ele.
Cine evalueaza la Artmark ? 🙂
Astea s cocioabe față de palatele cu turnulețe. Plus igrasie plus fundație făcută din cărămida și neizolata.Are o gramada de moloz cumpărătorul. Ca muzee sau spatii publice hai sa zicem dar pt locuit necesita investiții f mari,cumpărătorul având pretenția la comfort înainte de valoarea retro și istorica
Poate cumpara Guvernul Maghiar! Oricum le apartine …..