Arhitecta Arina Gheorghiu și-a susținut lucrarea de licență pe subiectul castelului uitat:
„A fost impresionant ce am găsit acolo. Este un complex de aproape 90.000 de metri pătrați, cu un castel de secol XIX, cu o seră făcută de maeștri vienezi, cu o sticlă curbă colorată, este foarte frumoasă, cu șase anexe, un parc dendrologic de 5 hectare aproximativ. Deci, un loc de poveste, cât timp era folosit și în stare bună.”
Pe două din fațadele clădirii se află terase cu blazoanele familiei sculptate în relief, care au supraviețuit distrugerilor de după cel de-al doilea război mondial. Corpul central avea o frumoasă sală de arme, cu un splendid șemineu, iar în parc se afla o seră. Despre unicitatea locului, Maria Tămășan, arhitect, a precizat:
„Sera este în stil Secession, este unică în zona de Vest a României, după unele surse chiar în Europa. Este singura seră de o asemenea amploare, care încă mai stă în picioare și care se poate vedea și se poate salva, poate chiar pune în valoare. De asemena, lângă castel, Anton Mocioni de Foen a zidit o biserică și o școală pentru copii din sat.”
Despre situația actuală, Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad, a declarat:
„În 2013, un descendent al familiei Mocioni a solicitat în instanță retrocedarea domeniului naționalizat în 1949, însă a pierdut procesul. Astfel, castelul din Bulci este în continuare în domeniul public al municipiului Arad. Administrarea unui obiectiv aflat la aproape 70 de km de municipiu este extrem de dificilă, motiv pentru care o variantă luată în calcul de municipalitate este concesionarea. Au fost câteva intenții în ultimii ani, însă nu s-au concretizat, întrucât în cartea funciară destinația imobilului este în continuare unitate medicală. Toate demersurile făcute de municipalitate la Ministerul Sănătății de a modifica această destinație au rămas însă fără răspuns.”
Legat de acest subiect, Ion Micurescu, fost primar al comunei Bata vreme de 16 ani, a declarat:
„Vreme de 16 ani, cât am păstorit comuna Bata, în calitate de primar, am avut șase sau șapte potențiali cumpărători a acestui castel. Totul s-a impotmolit juridic pentru că el nu poate fi trecut din public în privat. Indiferent ce destinație i s-ar fi dat acestui castel, ar fi fost benefic comunității, era vorba de impactul social, creare de locuri de muncă, promovarea localității noastre. Am dat o prioritate lucrării de modernizare, de asfaltare a drumului comunal Țela – Bulci, pentru ca potențialii cumpărători să aibă acces facil la acest castel.”
FOTO: V.O.
Eugen Hădan este localnicul care a inițiat o petiție în încercarea de a trage un semnal de alarmă și de a convinge autoritățile să se implice în salvarea castelului:
„Ne uităm cum zidurile castelului se prăbușesc și efectiv se prăbușește, împreună cu aceste ziduri, sufletul copilăriei noastre, viața bunicilor și a părinților noștri. Se poate readuce la viață, doar că trebuie să facem niște eforturi foarte mari în acest moment, iar el poate deveni un reper turistic care să pună toată zona în care se află Bulciul, comuna Bata, pe harta a României. Așa că te rog, semnează și tu petiția pentru a ne susține să salvăm castelul!”
Trimite articolul
XDecat sa fi fost lasat la urmasii familiei,mai bine l-au lasat sa se distruga! Incredibil dar tipic romanesc!
Statul impotent esuat marca pnl psd!
Petitia! Unde semnam!? Rog redactia sa promoveze petitia.
Incredibil ce minunatie lasam in paragina. Pai daca apartine de Spitalul Judetean sau Primaria Arad, e clar. Atat s-a putut! La fel ca multe alte obiective, gen fabrica Marta, etc etc.