ARAD. Aradul continuă să fie cu mult în urma Timișului la nivelul de salarizare. Faptul că Timișul a reușit să dezvolte poli economici puternici este confirmat lună de lună și de către datele statistice privind veniturile salariale. Așa se face că Aradul a rămas în urma Timișului, iar venitul salarial mediu net în Arad este cu 24% mai mic decât cel din județul vecin. Ce înseamnă aceste procente în banii pe care salariații îi câștigă? Peste 800 de lei venituri nete. În anumite luni diferența a trecut chiar şi de 1.200 de lei.
Aradul a încheiat anul 2021 cu un salariu mediu net de 3.282 de lei, iar începutul acestui an a adus o ușoară scădere a salariul mediu net, astfel că salariații arădeni au fost remunerați în medie cu 3.129 lei. Nivelul de salarizare din Arad a stagnat în jurul valorii de 3 mii de lei încă din luna septembrie, fluctuațiile de la o lună la alta fiind destul de mici – valoarea maximă atinsă fiind cea din decembrie atunci când în conturile salariaților sunt incluse și primele de final de an. Comparativ cu ianuarie 2021, în prima lună din acest an salariu mediu net al arădenilor a crescut cu 6,5 procente – adică 193 de lei. În județul vecin creșterea salariului mediu net între ianuarie 2021 și ianuarie 2022 a fost de peste 8 procente, de la 3.593 lei la 3.883 lei.
În ceea ce privește forța de muncă, Aradul a avut la începutul acestui an un total de 134.153 angajați, fiind cel mai mare număr de salariați din Arad de la debutul pandemiei în martie 2020. Așadar, după aproape doi ani de pandemie, Aradul a reușit să recupereze „gaura” lăsată în economie de criza sanitară. Pe de altă parte, companiile anunță că au în continuare nevoie de angajați și caută soluții pentru a „importa” muncitori chiar și din țări mult mai îndepărtate. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad, există 267 de oferte pentru 1.869 locuri de muncă în întreg județul.
Companii cu plus-valoare?
De ce a rămas Aradul în urma Timișului în ceea ce privește salariile? Discuțiile pe această temă au fost purtate deseori în cadrul întâlnirilor între antreprenori și reprezentanți din ministere. Concluzia trasă de fiecare dată a fost una singură: nevoia ca Aradul să atragă investiții care să aducă plus-valoare pieței muncii, să dezvolte poli economici care să impună un nivel mai mare de salarizare, ceea ce ar avea ca efect și o creștere a consumului din economia locală.
Capitala, tot pe prima poziție
Potrivit datelor oficiale, cele mai mari venituri salariale medii nete au fost plătite salariaților din Capitală. Bucureștenii au primit în ianuarie 2022 un salariu mediu net de 4.832 lei, urmați de angajații din Cluj – 4.424 de lei și cei din Timiș – 3.883 lei. Salariu mediu din Arad clasează județul doar pe poziția 21, însă salariul mediu din Arad este în continuare sub nivelul mediu pe țară – 3.217 lei. Cele mai mici salarii medii nete sunt în Vrancea – 2.824 lei, Teleorman – 2.812 lei și Vâlcea – 2.772 lei.
Trimite articolul
XArad, comuna cu tramvai, unde esti platit ca la o cooperativa sateasca.
-
Da, dar si preturi de Germania, pote chiar mai mari, sa nu mai vorbim de taxe.