ARAD. „Pas fals” făcut în mega-proiectul de realizare a Complexului Matern-Pediatrie. Dacă, în luna iulie a acestui an, Consiliul Judeţean Arad anunţa faptul că avem firmă desemnată pentru întocmirea documentaţiilor tehnice, acum proiectul a intrat în impas, după ce firma respectivă a fost contestată de alţi participanţi la licitaţie. Într-adevăr, încă din luna iulie, CJA anunţa că există posibilitatea ca licitaţia să fie contestată, dar reprezentanţii instituţiei s-au grăbit la vremea respectivă să anunţe câştigătorul.
„Licitația privind realizarea documentației a fost câștigată de SC TESSERACT ARHITECTURE SRL, valoarea lucrărilor fiind de aproximativ 4,8 milioane de lei (TVA inclusă). Perioada de contestație este de 10 zile”, anunţau cei de la Consiliul Judeţean Arad în 12 iulie.
După cum spuneau şi ei, la momentul respectiv aveam un câştigător „de etapă”. Şi, până la urmă, licitaţia a fost contestată.
Contestarea licitaţiei nu este neapărat o tragedie, dar ar putea deveni una. Cert este că deja mega-proiectul este în întârziere.
„Este un proiect major al Consiliului Județean Arad și îmi doresc să începem cât mai curând lucrările efective. Acum suntem la nivelul realizării documentației și apoi vom scoate la licitație lucrarea, care constă în construirea clădirii și în dotări cu echipament. Valoarea totală a întregului proiect este de aproximativ 115 milioane de euro”, spunea Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, în luna iulie.
Pentru moment, dorinţa lui Cionca nu s-a împlinit. Potrivit reprezentanţilor CJA, decizia contestaţiei analizată de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor ar urma să fie făcută publică în luna septembrie, cândva. Asta înseamnă deja o întârziere de aproximativ două luni de zile în ceea ce priveşte întocmirea documentaţiilor tehnice. Însă situaţia ar putea lua o turnură gravă dacă se va ajunge cu aceste contestaţii în instanţă. Pentru că acolo termenele sunt lungi, iar sentinţele vin greu. Nu exagerăm dacă spunem că, dacă se ajunge în instanţă, întreg proiectul ar fi pus în pericol, ţinând cont de faptul că termenul limită pentru finalizarea întregii lucrări este decembrie 2026.
Pe lege
În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean Arad, cei de aici spun că, deşi timpul ne presează, vor respecta legea în ceea ce priveşte licitaţiile.
„Consiliul Județean Arad așteaptă avizul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor pentru a putea realiza proiectul tehnic al Complexului Matern-Pediatrie, având în vedere că a fost contestat câștigătorul procedurii de selecție. În cursul lunii septembrie Consiliul Județean va afla dacă procedura pe care a organizat-o va fi confirmată sau infirmată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
„Ne grăbim, dar facem lucrurile legal. Nu vrem să existe nici cea mai mică suspiciune legată de acest proiect, din două motive: pe de o parte, pentru că este cel mai important proiect pe sănătate publică a Consiliului Județean Arad, pe de altă parte fiindcă este un proiect sensibil, pe fonduri europene, iar aici în joc nu este numai credibilitatea Aradului”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.
Mult optimism
Tot cei de la CJA vor să vadă „luminiţa de la capătul tunelului” şi spun că, deşi licitaţia este contestată, s-a intrat în linie dreaptă în ceea ce priveşte proiectarea Complexului Matern-Pediatrie.
„După decizia Consiliului Național de Evaluare a Contestațiilor, proiectarea tehnică a Complexului Matern-Pediatrie intră în linie dreaptă. Asta înseamnă că încă anul acesta, indiferent de câștigător, vom avea condițiile tehnice necesare implementării proiectului, cu atât mai mult cu cât companii cu experiență se întrec pentru serviciile de proiectare. Complexul Matern-Pediatrie va trebui finalizat până în anul 2026. Asta înseamnă că toate etapele de elaborare a documentaţiei tehnice și construire propriu-zisă trebuie să se desfășoare <pe repede înainte>”, spun reprezentanţii instituţiei.
„După cum v-am informat, nu doar firme românești sunt interesate în acest proces, ci și unele companii europene, atât în faza de proiectare tehnică cât și în cea de execuție a lucrărilor. Cum timpul este scurt, este necesară o bună corelare a proiectanților cu constructorii. Ziua de 4 octombrie este termenul de depunere a documentației pentru cei care doresc să realizeze Planul Urbanistic Zonal aferent construirii Complexului Matern-Pediatrie. Doritorii sunt invitați de Consiliul Județean Arad să se informeze de la Direcția Tehnică a instituției”, se mai arată într-o informare a CJA.
Şi alte contestaţii?
Cel mai probabil, această licitaţie este doar una dintre multele legate de noul Matern care vor fi contestate. În joc sunt bani mulţi, foarte mulţi, până la 115 milioane de euro. Şi, dacă de la faza de documentaţie, unde contractul se învârte în jurul sumei de un milion de euro, au apărut contestaţii, nici nu vrem să ne imaginăm ce se va întâmpla în momentul în care va fi scoasă la licitaţie execuţia lucrării, acolo unde valoarea este imensă.
Trimite articolul
XS-a gândit cineva sa transforme Galeria Mall in spital? L-ar lua pe bani mărunți și cu siguranța poate fi adaptat. Dar probabil nu generează comisioane ..,
-
Galeria va fi cumoarata de fratii Cristescu MILIARDARI IN EURO bega grup Timisoara !
-
🙂 , ca cand o sa il cumpere ??? 🙂 in 3202? si ce face din el?si cine o sa il viziteze?ca aradenii toti merg la Temesvar 🙂
-
Se apropie alegerile, nimic mai mult :))
Pai Falcă este cel care contestă de ce nu spuneți așa că firma lui Falcă contestă și blochează licitația să știe arădenii.
Contestatie – tertip utilizat cand, in realitate, nu au banii. Vezi si cu trecerea peste liniile de cale ferata la iesirea spre Siria.
Trag de timp pt ca vin alegerile si trebuie sa fie totul proaspăt in mintea alegatorului.
De ce nu se anunta castigatorul final al licitatiei pe Aradon?