ARAD. Ce sume au cheltuit autoritățile locale din Arad, Oradea și Timișoara pentru Târgurile de Paști organizate pentru locuitorii municipiilor reședință de județ? Pe ce au fost cheltuite acestea, cu indicarea fiecărei cheltuieli în detaliu. Aceste date am vrut să le aflăm de la cele trei primării din cele mai importante trei județe din vestul țării: Arad, Oradea, Timișoara. Am cerut aceste date imediat după ce târgurile și-au închis porțile.
Le-am primit pe rând, ciuntite, evazive sau cu date care nu au făcut obiectul cererii noastre. Le-am primit rapid, ce-i drept, de la Primăria Arad, mai exact Centrul Municipal de Cultură Arad, dar, din păcate, aici nu avem convingerea că includ toate cheltuielile târgului; cam tot pe atunci le-am primit şi de la Oradea, dar cumva pe scurt, lacunar și departe de ce ne-a interesat pe noi; mai târziu, datele ne-au fost furnizate şi de către Casa de Cultură a Municipiului Timişoara (a fost nevoie de o cerere pe Legea 544), pe larg, aşa cum am cerut, cu indicarea multor date, chiar și a unora necerute de noi.
Și, poate dincolo de sumele cheltuite și de urâțenia și kitsch-ul unora sau mai degrabă a multora dintre elementele care au decorat târgurile, ce ne-a atras atenţia a fost faptul că, din aceleași zone, am fost, neoficial, sfătuiți să facem un bilanț similar și la Consiliile Județene care au organizat şi ele, independent de primării, propriile Târguri de Paşti, tot în municipiile reşedinţă de judeţ, la preţuri uneori şi mai spectaculoase. A fost cazul Timișoarei și Aradului, nu și al Oradiei, situație justificată aici de faptul că Primăria și CJA se înțeleg mai bine.
Promitem că vom scrie şi despre aceste târguri, dar pe moment le-am amintit pentru a sublinia doar „bunele” relaţii dintre primării şi consilii judeţene care se regăsesc în… banii locuitorilor cheltuiţi pe două târguri în acelaşi oraş.
Oradea, un târg piperat rău
Revenind la Târgurile de Paşti ale primăriilor, cel mai scump s-a dovedit a fi cel din Oradea. Doar că, din păcate, nu vă putem oferi date clare privind cheltuielile făcute de Primăria Oradea cu acest târg, în condiţiile în care și costul total este unul aproximativ: aproximativ 290.000 lei. Am aflat însă că la târg au participat 32 de comercianți, că perioada de desfășurare a fost cuprinsă între 15-25 aprilie 2022 și că spațiul ocupat de târg a fost de data aceasta Cetatea Oradea.
„Copiii au fost în centrul atenției la Târgul de Paști Oradea, aceștia fiind așteptați în fiecare zi a evenimentului cu ateliere de creație, tir cu arcul, modelaj de baloane, baloane uriașe de săpun și pictură pe față – una din activitățile lor preferate. De asemenea, spre marea bucurie a micuților, aceștia au putut să se întâlnească zilnic cu Iepurașul de Paști și să participe la ateliere de încondeiat ouă, dar și la o vânătoare de surprize. Spectacolele de teatru pentru copii și întâlnirile cu cavalerii medievali au completat programul târgului. Activitățile pentru copii au fost extrem de apreciate pe tot parcursul zilei și târgul a fost vizitat mai ales în zilele cu soare. Dorim să permanentizăm această locație pentru târg, deoarece aduce un plus de vizitatori pentru Cetate”, ne-a transmis, dincolo de subiectul nostru de interes, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, Alina Toie.
Cât a costat labirintul de iarbă de aici, iepurele gigant stil Lindt, aproape identic cu cel din Arad, și ghirlandele de flori, nu știm să vă spunem, cum nu am putea indica dacă acestea au fost închiriate sau efectiv cumpărate și vor rămâne în ograda Primăriei Oradea, urmând a le folosi poate și anul viitor. Nici cât a costat plata celor care i-au încântat pe cei mici, ori curentul consumat la târg nu ştim să vă spuneM. Bănuim doar că acestea au intrat în costul aproximativ de mai sus. Sau cel puţin asta sperăm.
Aradul, un târg de împrumut
Cel mai ieftin dintre târguri a fost cel de la Arad, dacă ar fi să ne luăm doar după datele furnizate de Centrul Municipal de Cultură Arad. A fost probabil și cel mai criticat dintre toate, arătând spun unii chiar mai ieftin decât ne-a costat. Ba mai mult, în cazul Aradului, banii nu au fost dați pe bunuri care rămân ale Primăriei, ci pe ouă și iepuri închiriați cu ziua!
Nu știm sigur cât a costat Târgul de Paști de închiriat de la Arad, pentru că răspunsul celor de la Centru a vizat doar „decorațiunile achiziționate sau închiriate pentru Târgul de Paști”. Acestea au luat din buzunarul orașului 42.000 de lei, plus TVA. În răspunsul primit de la Primăria Arad am aflat pe ce s-au dus acești bani:
„trei ouă colorate, de mari dimensiuni – 4.200 lei/bucată, plus TVA (prețul include transportul, montarea și demontarea figurinelor decorative), doi iepuri decorativi de mari dimensiuni, 2.500 lei/bucata + TVA (prețul include transportul, montarea și demontarea figurinelor decorative); de asemenea, au fost achiziționate servicii de realizare a unui arc tematic cu fotografii și un spațiu de joacă pentru copii, prețul tuturor serviciilor fiind de 4.200 lei + TVA. Au fost achiziționate servicii de realizare a unui decor tematic alcătuit din flori și plante naturale, amplasat pe platoul din fața Primăriei: poartă de mari dimensiuni – realizată din petunii naturale în ghivece; mașină de epocă – decorată cu elemente specifice Paștelui, două ghivece de mari dimensiuni, cu plante naturale, un panou foto. Stâlpii de iluminat public situați pe platoul din fața Primăriei Municipiului Arad au fost împodobiți cu flori naturale, oferite cu titlu gratuit. Toate florile și plantele care au fost utilizate pentru realizarea acestor decoruri tematice sunt în ghivece, fapt care ne va permite reutilizarea lor. Valoarea totală a elementelor decorative descrise mai sus este de 42.000 de lei+ TVA. Ne-au fost oferite ca și sponsorizare elemente decorative constând în ouă colorate de mari dimensiuni și ceașcă cu iepure”.
Cum nu reușim să regăsim în răspuns niciun element din zona de târg organizată în Parcul Eminescu tindem să credem că fie elementele de aici au fost plătite, toate, de către expozanți și ca atare omise (nejustificat, zicem noi) din descriere, fie montarea lor s-a făcut pe gratis de către instituțiile statului, angajații lor ori oameni de bine, fie bilanțul e unul pe jumătate. Cum nici alte cheltuieli nu au fost amintite, e greu de crezut că Târgul de Paști din Arad, întins pe perioada 15 aprilie – 1 Mai, s-a redus doar la cheltuielile de mai sus.
Timișoara, în detaliu – artă, dar și drepturi de autor
Între Oradea și Arad, ca preț declarat alocat Târgului de Paști, Primăria Timișoara se poate lăuda cu sume serioase cheltuite pe drepturi de autor. Greu de spus dacă se situează aici pe primul loc sau nu, în condițiile în care celelalte două primării nu au făcut defel referire la acest tip de cheltuială, uzuală la astfel de evenimente. Justificarea pentru aceste cheltuieli ne este prezentată de timișoreni încă din debutul răspunsului remis:
„Perioada premergătoare Învierii Domnului este, în tradiția poporului român, o vreme a spiritualității, a tradițiilor, a liniștii. Este perioada în care timpul se oprește simbolic în loc, în care clopotele bisericilor sunt înlocuite de toacă. De aceea, din respect pentru timișoreni și pentru tradiția creștină a poporului român, Târgul de Paști nu va fi un eveniment al concertelor răsunătoare, al mulțimii, al show-ului, ci unul al momentelor în legătură, într-un fel sau altul, cu sărbătorilor pascale”. Sunt amintite, mai apoi, principalele activități (ateliere de încondeiat ouă, plantat semințe, împletit de nuiele, de făcut cozonac, performance-uri scurte – teatrale, de nai, de dans contemporan, de vioară și harpă, de păpuși mai mici sau mai mari, de picioroange și statui vivante). Totul, dublat de „un cadru special creat de artiștii vizuali timișoreni Zsolt și Sânziana Fehervasi – Crețu, format din cinci instalații de 5X4m, realizate din lemn triplustratificat, pictate manual, cu scene legate de Înviere”.
Artiștii invitați ai târgului au fost și ei enumerați:
„Cătălin Urs, Ana-Maria Cojocari, Raul Lăzărescu (actori, TNT), Marta Teglas și Mihaela Faur (Filarmonica Banatul), Mădălin Luca (naist, Ansamblul Banatul), Corala Bărbătească Contrast, Asociația Culturală „Teatru pe Roți”, Asociația „Check Art”, artiști artizanali, meșteșuguri, ba chiar unul dintre artiștii stradali, pianist”.
Spre deosebire de celelalte două târguri amintite mai sus, cel din Timișoara s-a întins și prin cartiere, în Freidorf, Lipovei, Soarelui, Traian fiind amplasate decorațiuni pascale, precum și truck-uri/căsuțe. Asociația Magic Oz a produs, spune informarea venită de la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, spectacole de teatru de păpuși, iar Asociația Teatru pentru Tine a animat o vânătoare de ouă de ciocolată. Suma alocată pentru toate cele descrise mai sus a fost de 150.000 de lei, din care s-au cheltuit 149.980 lei.
Potrivit răspunsului timișorenilor, din bugetul total, costurile de producție s-au ridicat la 44.289 de lei, aici intrând: drept de autor UCMR – 3.500 lei, sonorizare – 6.000 de lei, servicii foto – 2.500 de lei, servicii video – 5.970 de lei, decorațiuni pascale/materiale – 25.000 de lei, curent electric, plătit celor de la Enel – 1.319 lei, cheltuieli onorarii/ drepturi de autor – 35.019 lei (aici sunt enumerate sumele pentru fiecare artist), materiale consumabile – 9.522 de lei (ouă de ciocolată – 6.904 lei, ornamente printate căsuțe – 2.618 lei) și servicii artistice – 61.150 lei (Check Art – 18.000 lei, Corala bărbătească Contrast – 5.650 lei, Vânătoare ouă/ Teatru pentru Tine – 3.500 de lei, Activități artistice Teatrul pe Roți – 14.700 lei, Ateliere meșteșugărești – 16.000 lei, Deschidere târg/ Peregrinii – 3.300 lei).
În răspunsul primit de la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a fost atașat și întreg programul, pe zile și ore, al Târgului de Paști 2022, derulat în perioada 9- 27 aprilie, în Piața Libertății, dar și în cartiere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!