Aradul are trei senatori și șapte deputați. În Senat suntem reprezentați de PNL-istul Ioan Cristina, PSD-istul Mihai Fifor și USR-istul Adrian Wiener, în timp ce în Camera Deputaților Aradul este reprezentat de PSD-iștii Dorel Căprar, Adrian Todor, Florin Tripa, PNL-istul Glad Varga, USR-istul Sergiu Vlad, de Eusebiu Pistru de la ALDE și Farago Petru de la UDMR. În total, cei șapte deputați au luat cuvântul pentru exact 51 de minute.
Două cuvântări
Dorel Căprar a luat de două ori cuvântul în ședințele Camerei Deputaților. Prima dată, pe 26 februarie 2018, în cadrul dezbaterii politice cu tema „Ministerul Afacerilor Interne – între demnitari bine păziți, polițiști nemulțumiți și femei neprotejate în fața violenței”, inițiată de PNL și a doua oară în 19 martie 2018, în cadrul unei dezbateri pe modificări legislative. În total, acesta a luat cuvântul șapte minute și zece secunde, conform site-ului Camerei Deputaților.
Mai mult pe teme locale
Ceva mai activ a fost deputatul Adrian Todor, care a avut patru cuvântări în anul 2018. Prima a fost pe 6 februarie, atunci când Todor a avut o declarație politică având ca temă Centenarul Marii Uniri. Pe 14 martie și 9 mai, Todor a avut intervenții și declarații cu temele „Aradul a devenit paradisul contractelor fără licitație” și „Corupția administrației PNL transformă Aradul într-o capitală europeană a gunoaielor”, iar pe 26 septembrie, acesta a susținut o declarație politică de două minute și jumătate, intitulată „Opriți tăierea pădurilor virgine din România”. Cumulat, acesta a vorbit 11 minute și 41 de secunde.
Centenarul
Deputatul Florin Tripa, pe de altă parte, în cele două luări de cuvânt ale sale, a vorbit doar 5 minute și 20 de secunde, despre „Toleranţa. De asemenea, Tripa a avut și o declarație politică scrisă, în ședința din 28 martie 2018, pe tema „Drumul Regelui, un obiectiv care ar trebui să se bucure de atenția Guvernului României, în contextul anului Centenar”. N-a fost să fie așa, însă.
A vorbit 35 de secunde
Două minute fără o secundă, atât a vorbit Glad Varga în cadrul ședințelor Camerei Deputaților din 2018, conform site-ului cdep.ro. Acesta a vorbit un minut și 42 de secunde pe 14 martie, în cadrul dezbaterii Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Pe 23 mai, deputatul arădean a avut o altă luare de cuvânt, în cadrul unei dezbateri pe Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.101/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.278/2013 privind emisiile industriale. De data aceasta, Varga a vorbit nici mai mult nici mai puțin de…35 de secunde.
Peste 20 de minute
De departe cel mai vorbăreț, deputatul USR Sergiu Vlad a avut, în 2018, 17 luări de cuvânt, ce au însumat 22 de minute și 21 de secunde. Acesta a avut cuvântări cu teme precum „Fostele proprietăţi ale comunelor politice să revină cetăţenilor”, sau „Canalul Mureşel, o mare problemă pentru Arad!”, dar și o atenţionare în legătură cu funcţionarea defectuoasă a staţiei de epurare a apelor uzate din subordinea Companiei de Apă Arad”, De asemenea, Sergiu Vlad a prezentat în nenumărate ședințe interpelările adresate Guvernului, motiv pentru care a strâns atât de multe minute vorbite. De asemenea, a avut o intervenție scrisă pe tema „exodul tinerilor şi necesitatea adoptării unor măsuri pentru evitarea acestui fenomen”.
Senatorii de Arad
De cealaltă parte, la Senat, lucrurile stau cam la fel, reprezentantul USR fiind cel mai „vorbăreț”. Senatorul Adrian Wiener a avut în 2018 peste trei zeci de luări de cuvânt în plen, conform site-ului web al Senatului României. Conform aceluiași site web, fostul ministru Mihai Fifor, senator de Arad, a avut o singură luare de cuvânt în plen, pe 19 februarie 2018, când s-a dezbătut și adoptat Proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu Bătaie Mare”.
Aleșiii „lebădă”
Aradul are, însă, și aleși mai puțin vorbăreți. De pildă, deputatul UDMR Petru Farago, care a avut o singură intervenție în 2018, pe data de 10 octombrie, atunci când timp de două minute și 29 de secunde, acesta a vorbit despre rememorarea zilei de 6 octombrie. Și mai tăcut a fost Eusebiu Pistru, fost deputat al PNL, actualmente deputat al ALDE. Acesta a fost tăcut ca o lebădă în 2018, neavând nicio luare de cuvânt în Cameră, în 2018. Nici senatorul PNL-ist Ioan Cristina nu a avut vreo luare de cuvânt în plen în 2018, conform site-ului web al Senatului României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!