ARAD. Aleşii locali au stabilit în ultima şedinţă CLM costul mediu anual de întreţinere, contribuția de întreținere datorată de beneficiarii și/sau de susținătorii legali ai acestora din Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice pe anul 2024 şi categoriile de venituri luate în calcul la stabilirea venitului lunar pe membru de familie.
Astfel, costul mediu lunar de întreținere pentru persoanele instituţionalizate în Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice Arad, pe grade de dependenţă, pentru anul 2024 este de: 4.856 lei pentru persoane dependente, 3.360 lei pentru persoane semidependente, 2.568 lei pentru persoane independente. Contribuția lunară de întreţinere/beneficiar datorată de beneficiari și/sau susținătorii legali ai acestora pentru serviciile furnizate de Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice Arad, pentru anul 2024 este de: 2.186 lei contribuție pentru persoanele independente, 2.263 lei contribuție pentru persoanele semidependente, 3.202 lei contribuţia pentru persoanele dependente.
Potrivit hotărârii CLM, persoanele vârstnice care au venituri și sunt îngrijite în cămin datorează contribuția lunară de întreținere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare.
„Diferența până la concurența valorii integrale a contribuției lunare de întreținere se va plăti de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămin, dacă realizează venit lunar, pe membru de familie, în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, în următoarea ordine de obligare la plată: soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, fraţi şi surori, şi familiile acestora, precum şi celelalte persoane anume prevăzute de lege” – se arată în documentul citat.
Categoriile de venituri luate în calcul la stabilirea venitului lunar pe membru de familie sunt următoarele: venituri din activităţi independente, venituri din salarii şi alte drepturi salariale, indemnizaţiile din activităţi desfăşurate ca urmare a unei funcţii de demnitate publică, stabilite potrivit legii, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din pensii, venituri din activităţi agricole, venituri din premii şi din jocuri de noroc, venituri din alte surse.
Potrivit legii, persoanele vârstnice fără venituri și fără susținători legali nu datorează contribuția de întreținere, aceasta fiind asigurată din bugetul local. Persoanele date în întreținere cu forme legale sau întreținătorii acestora vor plăti o contribuție la nivelul costului mediu de întreținere pe grad de dependent.
Capacitatea Căminului de bătrâni de pe Calea Bodrogului este de 150 de locuri. În prezent sunt ocupate 116.
Trimite articolul
XLa deținuți peste 80%din cheltuieli merge la personalul de supraveghere;posibil și aici sa fie așa. Dacă mai socotim și prețul umflat la utilități ,e clar cum trăiesc.
azilul functioneaza de zeci de ani Am fost in vizita la un batran si am vazut cam care e viata acolo.
nimeni nu se gandeste sa faca spatii de cate 1-2 paturi cu grup sanitar propriu ca nu e asa de greu de facut
Asa cum e acuma e rau pt ca batranii merg des la toaleta ziua si noaptea si se deranjeaza unii pe altii sa nu mai zic de cei ce -s bolnavi si se vaita
La asta nu se gandesc mai marii acestui azil? Doar la a incasa o gramada de bani? Pacat