ARAD. La fel cum o face la fiecare început de an, CLM a adoptat în şedinţa ordinară din februarie o hotărâre privind stabilirea costului mediu anual de întreţinere, a contribuției de întreținere datorată de beneficiarii și/sau de susținătorii legali ai acestora din Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice pentru anul 2022 şi a categoriilor de venituri luate în calcul la stabilirea venitului lunar pe membru de familie.
Majoritatea, semidependenţi
Costul mediu lunar de întreținere pentru persoanele instituţionalizate în Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice de pe Calea Bodrogului, pe grade de dependenţă, pentru anul 2022, a fost stabilit astfel: 3.994 de lei pentru persoane dependente, 2.848 de lei pentru persoane semidependente şi 2.195 lei pentru persoane independente.
În anul 2021, numărul mediu de beneficiari a fost de 109, din care: persoane dependente total – 30 (27,52%); persoane semidependente – 62 (56,88%), persoane independente – 17 (15,60%).
„La calcularea costului mediu lunar de întreținere s-au luat în calcul cheltuielile curente din anul 2021, indiferent de sursa de finanțare, venituri proprii și buget local, (date din bilanțul contabil). Faţă de costul mediu determinat pe baza datelor din bilanţul contabil pe anul 2021 prognozăm că în anul 2022 cheltuielile de funcţionare ale căminului vor fi mai mari datorită creşterii preţurilor la alimente şi utilităţi (energie electrică, energie termică şi gaze natural), precum şi a creşterii tuturor celorlalte preţuri ca urmare a creşterii ratei inflaţiei” – se arată în Nota de fundamentare ataşată proiectului de hotărâre aprobat de aleşii locali.
Contribuţia lunară
În ceea ce priveşte contribuția lunară de întreţinere/ beneficiar datorată de beneficiari și/sau susținătorii legali ai acestora pentru serviciile furnizate de Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice Arad, pentru anul 2022, aceasta a fost stabilită după cum urmează: 1.775 de lei contribuție pentru persoanele independente, 1.820 de lei contribuție pentru persoanele semidependente, respectiv 2.600 lei contribuţia pentru persoanele dependente.
„Persoanele vârstnice care au venituri și sunt îngrijite în cămin, datorează contribuția lunară de întreținere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare. Diferența până la concurența valorii integrale a contribuției lunare de întreținere se va plăti de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar, pe membru de familie, în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, în următoarea ordine de obligare la plată: soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, fraţi, surori şi familiile acestora, precum şi celelalte persoane anume prevăzute de lege. (…) Persoanele date în întreținere cu forme legale sau întreţinătorii acestora vor plăti o contribuție la nivelul costului mediu de întreținere pe grad de dependent” – se detaliază în hotărârea CLM.
Din bugetul local
Persoanele vârstnice fără venituri și fără susținători legali nu datorează contribuția de întreținere, aceasta fiind asigurată din bugetul local, conform legii. Anul trecut, 21 din cei 109 beneficiari au fost neplătitori.
Trimite articolul
Xpreturille sunt mari sa fe clar
-
de ce,te gandeai sa iti dai patintii la azil?rusine.
-
Ai o gandire invechita rau. Spune tu ce faci cu o persoana care nu se poate intretine singura si mai mult are nevoie de asistenta medicala non stop ? O lasi singură in casa 8-9 ore pe zi pana vi tu de la servici? Oare sti tu ce inseamna sa ti o astfel de persoana in casa si sa o gasesti picată pe jos sau chiar decedata in pat si poate daca avea asistența medicala poate mai traia. Nu vorbii daca nu cunosti situatia familiilor.
-
Cred ca mai mult investeste statul in puscariasi din pacate
-
Exact!!!
-
raspuns
Foarte mult. Cine isi permite asa preturi? Unii nu au salariu 2500 pe luna si asta e minim!
Preturile nu sunt mari în comparație cu Azilul Laser System unde este dublu și condiții varză
-
Deci minti cu nerusinare. Tocmai am avut pe cineva acolo si am platit exact cat e pe Bodrogului.
-
Măricică nu te mai lauda singură!
-
Cazați și boscheți,nu au muncit o zi cu,carte de munca și nu au împlinit 50 de ani
normal ar fi ca sa fie compartimentate spatiile de dormit
sa existe camere de 1 sau cel mult 2 persoane
pt ca unii se vaita altii sforaie altii se pârtăie etc Asta nu e odihna asa la comun
Nu conteaza,oricat ar costa,sa fie bine si sanatosi bietii batranei ai nimanui..Puscariasii,criminalii,consuma mult mai mult.Puscariasii trebuie scosi la munca silnica,fara alegere…La munca silnica!Nu hotel,casa-masa,medicatie,pe munca si contributia noastra…Pusca in ceafa!Trebuie facuti sa planga,pana la epuizare,pana isi vor blestema zilele in care s-au nascut…La drumuri,piatra,lopata,tarnacop….O felie de pita uscata si putina apa,cu picatura…Galere..Mine,stuff…Totul ar deveni rentabil,nu puturosi pe camera..