ARAD. La fel ca la fiecare început de an, Consiliul Local Municipal a stabilit costul mediu anual de întreţinere, contribuția de întreţinere datorată de beneficiarii și/sau de susținătorii legali ai acestora, din Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice pe anul 2023. Faţă de costul şi contribuţia din 2022, anul acesta sumele sunt cu 11% mai mari.
Costul mediu
Astfel, costul mediu lunar de întreținere pentru persoanele instituţionalizate în Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice de pe Calea Bodrogului, pe grade de dependență, este de: 4.463 lei pentru persoane dependente, 3.182 lei pentru persoane semidependente şi 2.455 lei pentru persoane independente.
„La calcularea costului mediu lunar de întreţinere s-au luat în calcul cheltuielile curente din anul 2022 (date din bilanțul contabil). Faţă de costul mediu determinat pe baza datelor din bilanţul contabil pe anul 2022 prognozăm că în anul 2023 cheltuielile de funcţionare ale căminului vor fi mai mari datorită creşterii preţurilor la alimente şi utilităţi (energie electrică, energie termică şi gaze naturale), precum şi a creşterii tuturor celorlalte preţuri ca urmare a creşterii ratei inflaţiei” – explică reprezentanţii Centrului de îngrijire de pe Bodrogului.
Câţi beneficiari
În 2022, de serviciile din centru au beneficiat în medie 114 vârstnici (faţă de 109 în 2021). Din totalul beneficiarilor de anul trecut, 26 sunt persoane dependente total, 71 sunt persoane semidependente şi 17 sunt persoane independente. Faţă de anul precedent, a crescut numărul persoanelor dependente total şi a scăzut uşor numărul persoanelor semidependente.
Contribuţie lunară
Potrivit deciziei CLM, „persoanele vârstnice care au venituri și sunt îngrijite în cămin datorează contribuția lunară de întreținere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare. Diferența până la concurența valorii integrale a contribuției lunare de întreținere se va plăti de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar, pe membru de familie, în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, în următoarea ordine de obligare la plată: soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, fraţi şi surori şi familiile acestora, precum şi celelalte persoane anume prevăzute de lege. (…) Persoanele date în întreținere cu forme legale sau întreţinătorii acestora vor plăti o contribuție la nivelul costului mediu de întreținere pe grad de dependent.”
Contribuția lunară de întreţinere/beneficiar datorată de beneficiari și/sau susținătorii legali ai acestora pentru serviciile furnizate de Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice Arad, pentru anul 2023, a fost stabilită după cum urmează: 2.900 lei entru persoanele dependente, 2.050 lei pentru persoanele semidependente şi 1.980 lei pentru persoanele independente.
De la bugetul local
CLM a mai stabilit că persoanele vârstnice fără venituri și fără susținători legali nu datorează contribuția de întreținere, aceasta fiind asigurată din bugetul local, conform legii. Din cei 114 beneficiari de anul trecut, 27 sunt neplătitori.
Trimite articolul
XAdica daca am bani tre sa platesc, daca nu am nu platesc.
Oare de ce nu se gandeste nimeni sa ii ia si sa plateasca fiecare doar la nivelul pensiei pe care o au fara sa mai fie nevoie ca apartinatorii sa scoata din buzunare pana la 3000 de lei lunar pt ca pensia batranului e mica si are nevoie de ingrijire permanenta….
Comparativ cu puscariasii este chiar putin.Ca sa nu mai vorbim costurile institutiilor de ingrijire private!
E doar pentru pensionari cu penzii speciale.
-
Esti tu un fraier special
În ultimii 2 ,3 ,5 ani cei de la CLM cu cât la sută și-or
v o t a t CRȘTEREA veniturilor proprii ?
Sigur sunt multe case de copii mergând spre Lipova rămâi terorizat in fiecare localitate câte o asemenea casa pentru copii rămâi stupefiat de dezamăgit ca toate aceste sunt in strânsă relaționare cu sărăcia.
Umilitor in zabrani o persoana la doisprezece copi pe foaie zece angajatiiii.
Cum se explica ca fiecare dintre ei au o meserie.?
Zece angajati zece meseri in care fiecare tot singur ajunge sa lucreze pe zi sau noapte nimeni.
Dar costurile pentru aia de la Centrul de Migranti din Horia, cine le suporta ?
-
Cine sa suporte,fraierii cu Slava la profil
Aici depinde și de nevoia de îngrijire una e sa trebuiască sa scoți de sub el și alta sa se stingă pe picioare.Nu pot fi costuri egale.
Costa prea mult. Mai bine il vaccinati anti-covid cu ceva zdravan de la Pfizer si ajunge sa aiba certificat verde si sa si fie foarte verde. Sa numai spun ca nu trebuie sa ii mai platiti pensie.
Ați vizitat acel cămin de bătrâni care se amintește aici?Se “trăiește”groaznic acolo…angajați putini,fără prea multă empatie…active vechi de când lumea,saltele care duhnesc a urina,saloane cu cate 6-8-10 persoane…Și atunci mă întreb pentru ce atâția bani?Că mă gândesc că nici mâncarea nu e woau….
-
Bravo, Adina ! Ai atins probleme reale, cum trebuia să facă reporterul.