Situația financiară dramatică în care se află SC CET Arad, riscul de a pierde finanțarea pentru finalizarea unei investiții, i-a determinat pe sindicaliștii de la societatea care produce agentul termic să adreseze o scrisoare deschisă tuturor celor care pot mișca banii către societatea arădeană. Scrisoarea lor deschisă este adresată Guvernului României, Instituției Prefectului Arad, Consiliului Județean și Primăriei Municipiului Arad. Pentru că, spune liderul de sindicat, Doru Lebădă, lipsa acestor bani pune în pericol asigurarea căldurii și a apei calde în municipiu, iar salariații pot rămîne fără bani din cauza popririlor pe conturile bancare și riscă șomajul.
Câți bani cer
De câți bani ar avea nevoie CET Arad pentru a fi salvată? „Pentru a asigura producția de energie termică necesară populației Municipiului Arad în sezonul de furnizare a căldurii 2015-2016 și pentru evitarea intrării în șomaj a celor 280 de salariați, vă rugăm să ne sprijiniți prin alocarea de fonduri către SC CENTRALA DE TERMOFICARE ELECTRICĂ ARAD S.A. (C.E.T ARAD), în sumă de 85.672.347,72 lei, necesare plății furnizorilor societății, respectiv Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A., Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă, E ON Energie România, SC Energomontaj București S.A.” susține Dorul Lebădă, liderul de sindicat. 85.672.347 lei doar pentru datorii. Datorii pe care, sindicaliștii de la CET țin să precizeze că sunt restanțe datorate „greutăților la încasarea energie termice vândute de SC CET ARAD SA pentru a fi furnizată populației de către SC CET Hidrocarburi SA”, se precizează în comunicat.
La această sumă se mai adaugă alți 213.584.869 lei solicitați pentru continuare investiției „Turbină pe gaze (TG) 40 MW +cazan recuperator (KG)+Acumulator de căldură (AKU)”, o investiție aflată în etapa a II și care sindicaliștii cer să nu fie exclusă din Planul național de investiții. Sunt aduse argumente tehnice, sunt prezentate demersurile făcute până în acest moment și se solicită găsirea unei soluții care să permită finalizarea investiției.
Va obține acești bani, societatea arădeană? Și dacă nu, cât va mai putea produce agentul termic pentru populației, există un risc real de a rămâne în această iară fără căldură în municipiu?
Citiți principiile noastre de moderare aici!