ARAD. Modificarea procedurii privind efectuarea testelor Covid creează confuzie în rândul populației, care nu știe exact cum funcționează noile măsuri luate de Ministerul Sănătății sau nu știe cum să le interpreteze. Pentru că, pe alocuri, măsurile par a da naștere unor interpretări personale ale celor din sistem, mai ales atunci când vine vorba despre testarea RT-PCR gratuită a pacientului.
Doi cititori ai www.aradon.ro/Jurnal arădean ne-au contactat cu o poveste similară. Unul dintre ei, un bărbat în vârstă de 65 de ani, cu boli asociate – diabet, hipertensiune arterială – a fost nevoit să plătească o firmă privată pentru un test PCR, deoarece medicul de familie i-a comunicat că acestea se mai fac doar pe bani.
„Săptămâna trecută, vineri, am început să mă simt rău, am făcut febră, semne de răceală. În decurs de două zile m-am testat la domiciliu cu teste rapide, ambele au fost negative. Dar am continuat să am simptome și, pentru că am în familie persoane cu sistemul imunitar compromis, am sunat la medicul de familie pentru a mă programa pentru un test RT-PCR, pentru a exclude sau a confirma infecția cu Covid. Medicul de familie mi-a spus că un astfel de test se face doare pe bani, la firme private și mi-a dat un număr de telefon al unei astfel de firme pentru a mă programa. M-a luat prin surprindere, dar pentru a fi sigur de diagnostic, am apelat la firma respectivă, am plătit testul, care a şi fost pozitiv. Având în vedere că am și alte afecțiuni, mă încadrez în grupul de risc și aveam simptomatologie, deși sunt vaccinat, oare nu era normal să fiu testat gratuit? Se mai încadrează cineva la testare gratuită PCR, sau totul este o afacere?”, se întreabă, pe bună dreptate, cititorul nostru.
Aceeași situație ne-a fost relatată de către o tânără care, cu simptome, un test pozitiv și un test negativ, a fost trimisă de la centrul de permanență la testare PCR pe banii ei. În acest caz, rezultatul testului PCR a fost unul negativ.
„Am sunat și la ambulanță, dar de acolo ni s-a comunicat că în cazul în care mă pot deplasa, să merg la un centru de recoltare. Cum nu am plecat cu nicio trimitere din centrul de permanență, pentru că nu mi s-a prezentat această opțiune, am făcut testul PCR pe banii mei”, ne-a povestit tânăra în cauză.
Situația pe lege
Menționăm că, în primul caz, testele rapide au fost efectuate la domiciliu, de către persoane nespecializat și nu în cabinetele medicilor de familie, iar în cazul tinerei cu simptome, testul pozitiv a fost efectuat acasă, în timp ce testul negativ a fost făcut la un centru de permanență. Nici medicul de familie, nici cel din centrul de permanență nu le-au comunicat celor doi că există posibilitatea, ca în cazul pacienților cu simptome, să poată fi testați PCR gratuit, în baza completării anexei 2. Pentru pacienții nedeplasabili, medicul de familie ar trebui să sune la ambulanță, pentru recoltarea PCR. În cazul pacienților cu simptome ușoare, aceștia se pot deplasa singuri, tot în baza anexei 2, la un centru de recoltare privat care are contract cu Ministerul Sănătății, unde va fi testat PCR tot gratuit.
Ce spun ordinele
Conform ordinului 35 din 7 ianuarie 2022, privind modificarea anexei nr. 3 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020, „confirmarea diagnosticului COVID-19 se face prin obținerea unui rezultat pozitiv la teste NAAT/RT-PCR sau la teste antigenice rapide în produsele biologice recomandate (exsudat nazal, exsudat faringian, spută, lavaj bronșic), așa cum este precizat în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică. Pacienții simptomatici cu rezultat negativ la testul antigenic rapid care prezintă simptome sugestive pentru infecția cu SARS-CoV-2 conform definiției de caz vor fi retestați prin NAAT/RT-PCR. Pacienții simptomatici și cu imagine radiologică/CT sugestivă, fără altă cauză aparentă, sunt asimilați pacienților COVID-19, vor fi ținuți în izolare și li se va efectua un alt test NAAT/RT-PCR la interval de circa 24 de ore de la primul test. Pentru pacienții care prezintă un rezultat pozitiv la testarea pentru detecția virusului SARS-CoV-2 nu se poate infirma diagnosticul COVID-19 ca urmare a rezultatului negativ al unui alt test.”
Prin urmare, persoanele care sunt simptomatice, dar au test rapid negativ, pot fi retestate PCR, gratuit, în baza anexei 2, care trebuie completată de către medicul de familie. Însă, testul rapid negativ ar trebui efectuat fie la medicul de familie, fie la centrele de permanență. La fel, și simptomatologia trebuie verificată de către un specialist. Care poate, apoi, să solicite efectuarea unui test PCR.
Ce spune DSP
Întrebat cum stau lucrurile din punctul de vedere al Direcției de Sănătate Publică, dr. Horea Timiș, directorul institiției, a explicat:
„Conform noii metodologii, dacă un pacient are test negativ și este simptomatic, medicul de familie va recomanda testarea PCR și va completa anexa 2. Testarea PCR prin anexa 2 este gratuită și finanțată de Ministerul Sănătății prin programul național de testare. Recomandarea este ca testele rapide să fie efectuate la medicul de familie sau la centrele de permanență unde are loc testarea și nu la domiciliu, de către persoane nespecializate.”
La rândul său, Mihaela Câtu, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică, a detaliat:
„Medicul de familie are obligația să consulte pacientul fie prin telemedicină, fie la cabinet. În cazul în care pacientul are efectuate acasă teste rapide negative, el ar trebui retestat de către medicul de familie, dacă este deplasabil, iar dacă, în ciuda simptomatologiei, testul este în continuare negativ, prin completarea anexei 2, pacientul este trimis spre testare PCR gratuită. Fie prin serviciul de ambulanță dacă pacientul nu se poate deplasa, fie la un centru de recoltare, dacă are posibilitatea să se deplaseze cu mașina personală. Dacă medicul de familie nu se află în programul de testare, pacientul trebuie trimis fie la un centru de permanență, fie la un alt medic de familie, care testează.”
Prin ambulanță, doar cazurile grave
Conform ordinului, Serviciul Județean de ambulanță se deplasează pentru testare, la solicitarea medicului de familie sau a celor din centrele de permanență, tot în baza anexei 2, acolo unde pacientul nu poate ajunge singur la un centru de testare. De altfel, încă de la intrarea în vigoare a noului ordin privind testarea, autoritățile au făcut un apel către populație să nu sune la 112 decât în caz de urgență, pentru a nu bloca activitatea serviciului.
Gratuit, la centre private
În baza anexei 2 completată de către medicul de familie sau la centrul de permanență, arădenii cu simptomatologie și teste rapide negative și care se pot deplasa, au posibilitatea să se testeze PCR gratuit, la trei locații din municipiu și județ: la Expo, în parcarea de la Real și la Chișineu-Criș. Toate aparțin Technomed, singura firmă acreditată de către Ministerul Sănătății pentru testarea PCR. Dacă nu au posibilitatea de a ajunge la unul dintre aceste centre, singura opțiune este serviciul de ambulanță, dar doar în baza aceleiași anexe 2. Anexă despre care nu toți medicii de familie se grăbesc să le vorbească pacienților. Dar unii se grăbesc, în schimb, să le recomande firme private care fac bani frumoși pe lipsa de informare a pacienților.
Trimite articolul
XStimată Sorana ! Ai irosit ” cerneala” în zadar ptr. a scrie acest articol.Era mai scurt şi mai pe înțălesul tuturor, dacă ați fi scis : Românul este înpărțit în două categorii : 1. bandit/hoți/escroc, care fură/ tâlhăreşte cum şi pe unde poate. 2.mămăligar/bleg, care cotizează – fără niciun pssss- pentru cei de la punctul unu.
D.voastră de care categorie aparțineţi ?
Mai sunt și cazuri atipice când cu doua teste pozitive efectuate acasă, cel de-al treilea făcut la Genesys (centru de permanentă) iese negativ. Uimit rog doamna să-mi refacă testul ptr ca ceva nu e în regulă dar nu se poate, fiind admonestat, cum îndrăznesc sa pun la îndoială competența și testul ei negativ. Trimis la plimbare fără să mi se aducă la cunoștință de posibilitatea testării gratuite cu test pcr., cu simptome evidente mai încerc odată la alt centru (policlinică cu plată) unde într-un final mi se eliberează o hârtie fiind îndrumat spre centrul Tehnomed (Vlaicu) ptr un test pcr gratuit. Evident rezultatul a fost pozitiv. Mă întreb cât de profesionist este personalul de la centrul Genesys(o “doamnă” competenta care mi-a efectuat recoltarea pe repede înainte, superficial și parca sictirita ca e deranjată cu testele mele pozitive făcute acasă). Nu recomand genesys sub nicio formă.
-
Daca nu erai sosocar, il luai pe cel negativ ca fiind valabil! Toti vor ca testul sa le iasa negativ, tu, oligofren sosocar de prima mana,il vrei obligatoriu pozitiv!
-
dacă nu erai retardat înțelegeai ce am vrut să spun, dar noah e democrație oricine poată sa debiteze orice.
-
vrea să fie pozitiv pentru certificatul verde….mai ales că acum se stă doar 7 zile acasa, nu 14 cat era inainte…..nu te-ai prins de asta????
-
In urma cu 3 saptamani am avut si eu Covid. Dar fiindca nu am fost sigur daca e bun testul rapid, as fi vrut o testare RT-PCR, dar am refuzat sa platesc din banii mei testul. Asa pana la urma am iesit mult mai bine, fiindca: 1. DSP nu a aflat ca am avut Covid, 2. Nu am fost carantinat, deci dupa 4 zile cand mi-a trecut gripa, puteam sa circul liber afara fara restictii, 3. Am economisit 200 de lei cat ar fi trebuit sa dau pe un test RT-PCR. Si sa zic chestia cea mai interesanta: gripa asta Covid a trecut mult mai repede si mult mai usor decat gripele ce am avut in urma cu 5-6 ani cand inca nu exista Covidul. Deci nu are rost sa va testati. Avand in vedere ca cei vaccinati chiar si cu test pozitiv si simptome clare au circulatie libera peste tot, eu dupa 4 zile nu am mai avut niciun simptom, nici nu am mai tusit deloc dar nici nu am stranutat. Vaccinatii pozitivi ar trebui sa fie carantinati cat timp sunt simptomatici, dar atunci toti vaccinatii ar incepe sa protesteze ca s-au vaccinat degeaba daca li se iau libertatile.
-
Testul rapid facut acasa nu are aceeasi valabilitate ca cel de la clinica!
-
De acord, dar de ce sa arunc pe geam 200 lei + drumul pana la Expo si inapoi doar ca sa aflu rezultatul unui test PCR + sa risc sa fiu carantinat 2 saptamani? In 4 zile mi-a trecut.
-
Ce mentalitate pentru 200 de lei a preferat să infecteze pe alții atunci ne miram de ce crește numărul
-
-
Refuzând testarea de orice fel, nu mai crește numărul pozitivilor. A zis Iohannis “stați acasă”, deci nu mai mergeți să vă testați că iese toată lumea în pagubă. O aspirină și un paracetamol este soluția. Nema covid, nu există.
Având în vedere că șeful DSP Arad Horia Timiș este un escroc de elită la fel ca și capii de la București ,Arahat,Rafila,Ciuca,și nazistul Iohannis nu e de mirare ce se întâmplă,în declarații de presă și interviuri vor sa arate ce grija au ei de cetățenii iar realitatea e cu totul altceva….singura soluție e când dați ochi cu aceste gunoaie sa le rupeți oasele ….