Anul trecut, mai în primăvară, am participat la deschiderea expoziției lui Ion Aurel Gârjoabă, la Galeria de Artă „Alfa”. Şi maestrul nu era unul oarecare. Pictor, grafician, sculptor, ilustrator şi copertator de carte, Ion Aurel Gârjoabă a avut foarte multe expoziții personale și de grup, are lucrări în colecţii publice şi particulare din țară și de peste hotare. A fost în tabere de creație în numeroase locuri. Chiar și la Arad: a participat la Tabăra de Creație de la Căsoaia (în 1980, 1981, 1982 – în ultimul an fiind chiar directorul acesteia). Cu toate acestea – cum scriam atunci, într-un articol pe care l-am numit „Unde-s iubitorii culturii?” – „ar fi fost vesel, dacă nu era trist” – la ora anunţată pentru vernisaj, în sală erau prezenți doar autorul, artistul plastic arădean Ioan Kett Groza (care-și asumase rolul de prezentator), doamna de la Galerie şi…eu.
Evident am mai fost la multe vernisaje, şi înainte şi după, în mai toate sălile de expoziţii din Arad, dar acesta a fost „recordul” absolut de (ne)participare. În rest, mai mulţi sau mai puţini admiratori (de pictură, grafică, sculptură, fotografie, etc): în funcţie de numele artistului dar, deloc de neglijat, colegii de breaslă ori de serviciu, prietenii, rudele, vecinii. Dacă la aceste evenimente mai vine lumea şi din obligaţii (faţă de expozanţi) sau, în cazul „pişcotarilor”, pentru câteva sărăţele, prăjiturele (asortate cu un pahar-două de vin), am dorit să aflăm câţi iubitori de artă trec pragul galeriilor într-o zi obişnuită.
Sub 15 vizitatori
La Sala „Clio” (str. Horea, nr. 10) este deschis „Salonul de acuarelă” al Asociaţiei „Ion Andreescu”. De la vernisaj, care a avut loc pe 24 iunie şi la care au participat „cam 30 de invitaţi” – după cum ne spune supraveghetoarea Florica Mesaroş – până acum, expoziţia s-a bucurat de cel mult 14-15 vizitatori. Nici precedentul eveniment expoziţional, „Expresii în alb-negru” al Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”din Craiova, nu s-a bucurat de mai mare trecere la public. Şi cam la fel (12 vizitatori în 5 zile) au stat lucrurile şi la „personala” de pictură „Urme în spaţiu şi timp”, semnată de Magdalena Paree Hahn.
„Sunt zile când nu vine nimeni sau doar unul-doi, completează supraveghetoarea. Sâmbăta şi duminica, mai ales în perioada de vară, nu prea vin sau nu vin deloc. Grupuri!? Ultimele grupuri au fost la «Şcoala altfel” şi mai vin cu grupuri, tot conduse de dascăli, la expoziţiile de carte ale Bibliotecii Judeţene”
Doar trei persoane
„Omagiu – Ovidiu Maitec” – „una dintre cele mai frumoase expoziţii din ultimii ani”, după cum apreciau specialişti – în care sunt prezenţi, cu lucrări de sculptură şu desen, Dumitru Șerban, Onisim Colta, Rudolf Kocsis, Ștefan Oroian și Lorant Janos Demeter – a fost vernisată săptămâna trecută (pe 25 iunie) la Muzeul de Artă (str. Gh. Popa, nr. 2-4, et.2). Din păcate, expoziţia dedicată marelui sculptor român (născut la Arad), Ovidiu Maitec, care ar fi împlinit 90 de ani (1925-2007), şi deschisă în sala care-i poartă numele, a fost vizitată (până marţi) doar de trei persoane.
Cu prea mulţi vizitatori nu se poate lăuda nici Diana Serghiuţă. Personala ei, „Melancolia” dacă a avut, la vernisaj, 75 de admiratori, timp de o lună (din 22 mai, până în 22 iunie) nu a adunat mai mult de 63, deci cu o medie sub trei vitatori pe zi.
„Au fost şi zile când au venit 9 persoane, dar am avut şi zile cu un singur vizitator – ne spune supraveghetoarea Rodica Lile. Sâmbăta şi duminica se întâmplă să nu vină nimeni”.
Lipsesc cumpărătorii
Ajunşi pe bulevard, la Galeria Alfa, după vitrina spartă ai crede că aici s-au dat lupte grele pentru artă. Numai că lucrurile nu stau aşa. „Cumpărători sunt foarte puţini sau chiar lipsesc cu desăvârşire ”– ne informează galerista Viorica Miklo – care ne lămureşte că aici este un „magazin al filialei UAP ” şi funcţionează ca un „târg de artă”. „Acum avem o expoziţie foarte bogată – mai spune Viorica Miklo – cu lucrări ale arădeni (Ioan Kett Groza, Elena Boţan, Adrian Chiriţă, Lucian Cociuba, Maria Furnea, Claudia Aradi, Adrian Sandu, Eisele Zoe Sucz şi alţii) dar şi ale unor artişti plastici din Oradea, Cluj, Baia Mare, Bucureşti”. Vizitatorii? „Sunt câţiva fideli care vin să admire chiar dacă nu cumpără nimic. Cumpărătorii sunt fie din alte oraşe, fie turişti de peste hotare. Mai achiziţionează citadine ori peisaje – în care se regăsesc – români care lucrează în străinătate”.
Galeria şi frizura
O expoziţie „frumos mirositoare” – cum spunea cineva – într-un ambient cu iarbă proapăt cosită, se deschidea, pe 17 iunie, la Galeria Naţională de Artă „Delta”. Este vorba despre „Sculptura azi 4 discursuri” în care sunt prezenţi: Ivo Bakker , Cosmin Cociș, Eszter Peter şi Michael Wieczorek. De atunci au trecut două săptămâni, iarba a devenit fân şi am fost curioşi câţi l-au…călcat. „Vin maxim 10 persoane pe zi – ne spune tânăra galeristă Oana Popa. La expoziţia anterioară (n.n. «Intersecţii», în care au expus 13 artişti plastici proapăt admişi în U.A.P.) au fost mai mulţi vizitatori poate şi pentru faptul că erau foarte multe lucrări, de diferite stiluri” „Astăzi (n.n. ieri, până la ora 12) au intrat doar două persoane”, ne lămureşte Oana.
„Dintre câţi arădeni trec zilnic pe bulevard nu se mai opresc şi pe la Galerie?”, l-am întrebat pe un cunoscut artist plastic. „Cum să nu?! Am văzut cu ochii mei pe vreo doi. S-au oprit, au privit în vitrină şi…şi-au aranjat frizura”.
Posibile semnale
Am putea trage vreo concluzie? Dacă ar fi să ne luăm după unii confraţi, am spune tranşant că Aradul este un oraş muncitoresc, fără aplicaţii spre artă. Dar, cum nu-mi plac generalizările, cred că ar fi bine să ne uităm un pic şi cum trăiesc oamenii: oare nu sunt ei prea stresaţi (şi nu mai au timp)?; oare nu sunt ei prea săraci (şi nu-şi mai permit o lucrare de artă aşa cum nu au bani nici pentru o carte)?; oare nu le este lehamite de tot ce se întâmplă în jurul lor (şi nu-i mai bucură chiar nimic)?. Sunt, doar, posibile semnale…
Citiți principiile noastre de moderare aici!