În ședința Colegiului Prefectural din data de 6 septembrie 2021 a fost prezentat stadiul pregătirii unităților de învățământ în vederea deschiderii noului an şcolar 2021-2022 şi asigurarea resursei umane calificate. Conform materialului informativ întocmit de Inspectoratul Școlar Județean Arad, în anul școlar 2021-2022 vor funcționa 144 de unități de învățământ de stat cu personalitate juridică și 19 unități de învățământ particular, dintre care 11 de nivel primar și 8 de nivel gimnazial, liceal sau postliceal. Sunt normate 5.746 de posturi finanțate din bugetul de stat, prin Ministerul Ed ucației. Pentru unitățile conexe – Casa Corpului Didactic, Palatul Copiilor, Clubul Sportiv Școlar „Gloria” Arad sau CJRAE – sunt alocate 157 de norme, alte 410 fiind pentru învățământul școlar.
Baza materială. Se lucrează la câteva școli
Conform celor de la IȘJ Arad, „Unitățile de învățământ sunt igienizate și lucrările de reparații sunt finalizate, mai puțin în cazul lucrărilor de reabilitare și renovare mari”. Mai exact, în șantier rămân Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiul „Csiky Gergely”, Școala Gimnazială Zărand (și Cintei), internatul Colegiului „Mihai Viteazul” Ineu, Liceul Tehnologic Beliu și Școala Gimnazială Buteni, toate fiind lucrări derulate prin PNDL.
„S-au dat în folosință sau sunt foarte aproape de finalizare, grădinițele din Săvârșin și Livada, respectiv clădirea Liceului Ion Creangă Curtici”, informează IȘJ Arad. La Fântânele, lucrările de la noua școală sunt realizate în proporție de 75%, iar la clădirea Palatului Copiilor Arad lucrările sunt realizate în proporție de 70%. „Pista de carting ce aparține de infrastructura acestei instituții este finalizată”, transmite IȘJ.
Conform celor de la IȘJ, în structura Colegiului „Csiky Gergely” Arad va intra din această toamnă o dotare complet nouă: creșa construită în vecinătatea internatului. Au fost renovate, de asemenea, câteva spații cu destinație sportivă, din cadrul CSȘ Gloria, „spre exemplu sala de lupte de pe strada Tudor Vladimirescu sau sala de sport Decebal”.
În județ se mai lucrează la unități de învățământ din Zimandu Nou, Șofronea, Sânpetru German, Secusigiu, Săvârșin sau Sântana.
„Verificarea stadiului de pregătire a unităților de învățământ este în curs de desfășurare în perioada 1-8 septembrie 2021, prin acțiunea comună a Instituției Prefectului, a DSP-ului și a IȘJ-ului”, informează IȘJ Arad.
Resursa umană. Elevii fug de „Profesional”
În ceea ce privește resursa umană din instituțiile de învățământ, IȘJ Arad transmite că „la concursul național de ocupare a posturilor vacante, 276 de candidați au obținut note peste 7, notă minimă necesară pentru a obține un post de titular în învățământ. Au fost ocupate 74 de posturi titularizabile pe perioadă nedeterminată și 16 pe perioada de viabilitate a postului. Examenul național de definitivare în învățământ a fost promovat cu succes de 112 candidați”.
Clasele și grupele de elevi sau preșcolari au fost constituite până în acest moment în proporție de 95%, urmând să se finalizeze situația claselor a IX-a de învățământ profesional.
„Învățământul profesional este în continuare nepopular, absolvenții de clasa a VIII-a preferă nivelul liceal, chiar dacă învățământul profesional oferă multe facilități”, notează IȘJ Arad.
Zeci de mii de elevi
Cât despre beneficiarii direcți, numărul acestora nu este încă 100% stabilit pentru anul școlar 2021-2022, nefiind încă finalizate toate perioadele de înscriere, repartizare și transfer al elevilor. La finalul anului școlar 2020-2021, numărul total al beneficiarilor a fost de 60.707 în învățământul de masă și 679 în învățământul special. Din totalul acestora, 3.860 au urmat cursuri cu predare în limbile minorităților.
„În anul școlar actual numărul beneficiarilor rămâne aproximativ același, diferențe semnificative existând doar la nivelul clasei a IX-a, datorită faptului că aceasta este prima generație de elevi care și-a început școlarizarea la 6 ani, fără clasa pregătitoare”, transmit cei de la IȘJ Arad.
Calendarul anului școlar
Cursurile anului școlar 2021-2022 încep pe 13 septembrie. Semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri. Elevii din preșcolar și primar vor avea vacanță între 25 și 31 octombrie. Vacanța de iarnă va avea loc între 23 decembrie 2021 și 9 ianuarie 2022. Semestrul al II-lea va începe pe 10 ianuarie 2021 și va avea 20 de săptămâni de cursuri. Vacanța de primăvară va fi între 15 aprilie și 1 mai 2022. Din 11 iunie 2022 și până la data din septembrie 2022, la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023, este vacanța de vară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!