Chiar dacă sezonul estival pare încă departe, în aproximativ două luni, în funcție și de temperaturile de afară, piscinele și ștrandurile din Arad vor fi la mare căutare. Cât de sigure sunt, însă, acestea din punct de vedere al sănătății publice? Ne spune un raport al Direcției de Sănătate Publică Arad, publicat pe site-ul instituției pe data de 17 martie 2023. Datele centralizate în urma controalelor desfășurate de inspectorii sanitari anul trecut la peste 30 de astfel de unități, nu sunt de speriat, dar evidențiază destule nereguli.
Astfel, „în cadrul acţiunii tematice de control pentru verificarea respectării prevederilor legale în vigoare în domeniul apei de îmbăiere, în cursul anului trecut au fost verificate 31 unități dintre care 10 ştranduri, 17 piscine, 3 bazine de înot şi o zonă de îmbăiere neautorizată. Urmare a celor constatate pe timpul verificărilor, au fost aplicate 4 amenzi în cuantum de 30.000 lei și 9 avertismente”, se arată în raportul DSP Arad.
Avertismente pentru nereguli în acte
O parte dintre avertismente au fost aplicate pentru nereguli în acte, cum ar fi necompletarea planului de supraveghere a piscinelor, nefinalizarea regulamentului de utilizare a acestor sau nefinalizarea planului de supraveghere în cazul aparițiilor unor situații de urgență. În alte situații, administratorii au fost avertizați pentru neînregistrarea determinărilor de clor rezidual liber și PH pentru apa de îmbăiere, pentru defecțiuni ale sistemului de dozaj al substanțelor biocide sau nefuncționarea sistemului de recirculare a apei.
În urma verificărilor, au fost stabilite termene de remediere a deficiențelor constatate și termene de recontrol.
Amenzi pentru apă „neconformă”
Trei ștranduri – unul din municipiu și alte două din județ – și o piscină din municipiu au fost amendate de către inspectorii de sănătate publică pentru utilizarea apei care nu corespunde „normelor de calitate, conform reglementărilor legale în vigoare pentru bazinele de înot, ștranduri, piscine din unitățile de folosință publică și lipsa buletinelor de analiză privind calitatea apei de îmbăiere conform cerințelor stabilite de normele în vigoare”, se arată în raportul DSP Arad.
Cele două ștranduri din județ a fost amendate cu câte 6.000 de lei fiecare, iar cel din municipiu a încasat o amendă dublă pentru neconformități, adică 12.000 de lei.
Administratorii piscinei din municipiu unde apa nu era corespunzătoare au fost sancționați cu o amendă de 6.000 de lei.
Și aici au fost formulate prescripții și recomandări și s-au stabilit termene precise de recontrol pentru verificarea remedierii neconformităților constatate.
Ștranduri cu… bacterii
Inspectorii sanitari au prelevat și probe din apa de îmbăiere. „Au fost prelevate un număr de 21 probe, iar în urma analizării acestora, 18 au fost corespunzătoare și 3 necorespunzătoare la parametrii microbiologici. Aici s-a constatat prezența mai multor tipuri de bacterii, cum ar fi: bacterii coliforme, Escherichia coli, Enterococi intestinali, Pseudomonas aeruginosa – număr de colonii la 37 de grade Celsius”, se mai arată în raportul Direcției de Sănătate Publică.
Probele au fost analizate în cadrul Laboratorului de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică Diagnostic Microbiologic Chimie Sanitară și Toxicologie din cadrul DSP Arad.
„La cele 3 unități unde probele au fost necorespunzătoare la parametrii microbiologici (Ștrandul Curtici, Piscina Milenium și Ștrandul Dorobanți.) s-au efectuat recontroale constatându-se că au fost remediate deficiențele, au fost repetate probele de apă de îmbăiere, apa corespunzând prevederilor Ordinului Ministerului Sănătății nr. 119/2014, actualizat”, spun reprezentanții DSP Arad, în raportul de activitate pentru anul 2022. JA-S.A.
Datele, pe site
Rezultatele complete ale verificărilor efectuate de către inspectorii DSP Arad la ștrandurile și piscinele din Arad, defalcate pe fiecare unitate în parte pot fi consultate pe site-ul instituției, accesând link-ul: http://www.dsparad.ro/raport.php.
Inspectorii sanitari au „testat” apa Foto: JA
Trimite articolul
XNu era mai bine sa fie publicate in timp real? Asa lumea putea cel putin sa se lipseasca de “beneficiile” strandurilor ! Sau sunt in intelegere pentru a incasa bani pe sanatatea oamenilor?!
Promovare stranduri Ungaria …. Asa se face
Azi am fost la un ,,ștrand” baie termală în Ungaria, la Nagybanhegyes și vreau să vă spun că MERITĂ!!!