Scene inimaginabile au fost surprinse, zilele trecute, de camerele de supraveghere dintr-un magazin alimentar din municipiu. Un tânăr de 24 de ani, care a vrut să fure niște produse alimentare, a fost prins de agenții de pază ai magazinului. Nu și-a cerut scuze, cum ar fi fost normal, ci a devenit agresiv. A început să arunce după ceilalți oameni din magazin cu sticle de suc, bere, sosuri, tot ce i-a căzut în mână, până la sosirea echipajelor de poliție, solicitate de agenții de pază. Clipul video a fost postat pe o rețea socială, însoțit de un text în care se arată faptul că bărbatul din imagini este un hoț cunoscut de proprietarii de magazine.
„A încercat să lovească cu o bară metalică patronul unui magazin, a lovit paznicii cu sticle, a spart tot ce a prins într-o altă alimentara și este tot printre voi, pe strada”, spune cel care a postat filmarea. Tânărul de 24 de ani a fost dus la poliție, unde i-a fost deschis un dosar de cercetare penală pentru furt calificat.
Englezii îi spun „pickpocketing”. La noi e simplu: furtul din buzunare. Despre cât de ușor e să fii „făcut” de portofel în centrul Aradului, a scris pe aceeași rețea socială un alt arădean. Acesta a descris cum poți fi „jefuit elegant chiar în centrul Aradului”, mai exact pe strada Mețianu.
„Treceam, în miezul zilei, pe strada pietonală Meţianu, iar în faţa mea era un grup persoane (…). Pe când mă apropiam, două reprezentante feminine, una cu copil în braţe, se desprind din grup şi vin spre mine. Când ajung la câţiva paşi, se despart şi îmi fac loc să trec printre ele. În momentul când am ajuns în dreptul lor, m-au prins la mijloc, aşa, ca din întâmplare. Dar nu întâmplător le-am simţit mâinile în ale mele buzunare, nici prea pline, nici prea goale. Mi-a trebuit puţină hotărâre să mă pot smulge din strânsoare. În acest timp, ceilalţi din grup se agitau şi strigau că îmbrâncesc o femeie cu copil mic. Asta după ce zilele trecute am avut alte experienţe asemănătoare, cu cerşetorii de 17 – 18 ani care pichetează capătul dinspre teatru. Adică treci prin dreptul lor şi brusc se aruncă spre tine ca şi cum ar fi în cădere. Impactul se lasă tot cu o mână în buzunar. Cunosc o persoana în vârstă care a fost jefuită astfel de portofelul în care avea actele şi o sumă de bani”, scrie arădeanul.
Locuitori revoltați
Comentariile altor locuitori ai orașului nu au întârziat să apară. Cei mai mulți se arată nemulțumiți fie de lipsa oamenilor legii din locurile aglomerate ale orașului, fie de lipsa de reacție a acestora. „Din păcate, Aradul este plin de cerșetori și aurolaci, iar poliția se face că nu îi vede, cu toate că zilnic sunt în aceleași locuri”, spune o arădeancă. „E groaznică zona aceea, din plin centru. Tot timpul mi-e groază când trebuie să folosesc bancomatul din piața mare. E plin de ei (hoți de buzunare – n.r.) în zonă, murdari și agresivi. Și sunt sătulă să mă feresc eu, deși plătesc să fiu ferită”, completează o altă arădeancă.
Statistică despre cât de sigur este Aradul
Cei de la Storia și D&D Research au efectuat, anul trecut, un studiu despre cele mai sigure orașe din România, pe baza auto-percepției locuitorilor orașelor cuprinse în studiu. Aradul a fost clasat pe locul 16, cu un punctaj de 66.42, din 100, în cazul orașului nostru răspunzând sondajului 2.868 de persoane. Conform sursei citate, cele mai nesigure zone ale Aradului au fost stabilite Ștrandul Neptun, Piața Soarelui, Drăgășani, Sînnicolau Mic, 6 Vânători, Confecții, Șega, Cadaș, 3 insule și Romanilor. Așadar, cel puțin în teorie, Aradul este un oraș sigur. În realitate, însă, periodic ne lovim de situații precum cele două prezentate mai sus, astfel că orașul nostru este unul sigur, atâta timp cât… stai cu ochii în patru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!