Iarna aproape că a trecut, iar ”marea” investiție de la Șofronea s-a dovedit total inutilă. Pista de derdeluș nu a fost folosită de copii pentru că nu a existat zăpadă. Din cauza frigului, nici deținătorii de patine cu role nu au experimentat noul loc de joacă. Asta i-a liniștit pe părinți, îngrijorați de riscurile pe care le-ar putea presupune acest obiectiv pentru siguranța celor mici.
Pentru a afla dacă îngrijorările unora dintre părinți sunt justificate, Jurnal Arădean și Aradon s-au adresat Inspectoratului Județean în Construcții, pentru un punct de vedere.
Fără recepție
După două săptămâni de la transmiterea solicitării, inspectorii ne-au anunțat că au fost la fața locului și au verificat pista și documentația în baza căreia au fost executate lucrările. Astfel, ni s-a comunicat faptul că obiectivul “Amenajare derdeluş şi construire foişor” a fost realizat în baza unei autorizații (nr. 49/05.10.2016) emisă de către primarul comunei Șofronea. Proiectul care a stat la baza emiterii autorizației a fost verificat de către specialiști autorizați la capitolele fundamentale “rezistență mecanică şi stabilitate” şi “siguranță în exploatare”.
Totuși, chiar dacă au fost la fața locului, specialiștii din cadrul Inspectoratului Județean în Construcţii Arad nu ne-au transmis punctul lor de vedere cu privire la siguranța copiilor, motivând că investiția nu a fost încă recepționată de Primăria Șofronea: ”Obiectivul se află în stadiul de execuţie şi nu a fost efectuată recepţia (…) care constituie o componentă a sistemului calității în construcții şi este actul prin care investitorul declară că acceptă, preia lucrarea cu sau fără rezerve şi că aceasta poate fi dată în folosință”.
Pe răspunderea Primăriei
Chiar și fără recepție, accesul către acest obiectiv este permis celor mici, care pot folosi role, când nu este zăpadă, așa cum afirmase anterior primarul. ”În cazul în care investitorul (Primăria – n.r.) solicită preluarea unei părţi din lucrare înainte de terminarea întregii lucrări prevăzute în contract, toate riscurile şi pericolele pentru partea preluată trec temporar asupra investitorului (Primăria – n.r.), cu excepţia viciilor ascunse şi a celor decurgând din executarea necorespunzătoare”, se mai arată în răspunsul scris primit de la inspectorii în construcții. Cu alte cuvinte, edilii comunei își asumă responsabilitatea pentru folosirea pistei înainte de recepție și pentru eventuale accidente, atâta timp cât zona nu este semnalată ca fiind un șantier.
Beton de 73.000 de lei
Pista de săniuș betonată de la Șofronea, probabil singura din țară de acest fel, a costat aproximativ 73.000 de lei, bani alocați din bugetul comunei. Construcția a fost finalizată în decembrie și are o lungime de peste 50 de metri. Este prevăzută cu parapete din lemn, iar în vârf a fost construit un foișor, la care se poate ajunge cu săniile urcând pe scări din beton. Dâmbul pe care a fost turnată pista a fost creat artificial de către constructorii care au modernizat linia ferată Curtici-Șofronea-Arad, care au descărcat acolo materiale rămase din lucrări, mai ales moloz.
Primar vs. localnici
Primarul Ioan Babău s-a declarat mândru de realizarea sa. ”Mai așteptăm să ningă, pentru ca pista de săniuș să poată fi folosită. Cred că va fi un loc de distracție foarte apreciat de copii”, ne spunea edilul în urmă cu o lună. În timp ce mulți localnici consideră că această investiție nu reprezenta o prioritate, având în vedere că în zonă nu prea este zăpadă iarna, primarul spune că pista poate fi folosită și pentru role. Opinia sa este contrazisă de mulți localnici, care spun că pista poate fi periculoasă, având în vedere că se termină pe o alee din pământ, unde copiii ar putea să cadă, din cauză rolele au nevoie de suprafețe plane pentru frânare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!