Tribunalul Arad are în componenţă Secţia I Civilă, Secţia a II-a Civilă, Secţia a III-a de contencios administrativ fiscal, litigii de muncă şi asigurări sociale şi fiscal şi Secţia Penală, iar bilanţul instanţei arată că durata medie de soluţionare a unei cauze a scăzut la toate secţiile. Anul trecut, la Secţia I Civilă durata medie de soluţionare a unei cauze a fost de aproximativ 2,9 luni, în scădere faţă de anul 2015, când durata medie a fost de 3,3 luni (respectiv 3,6 luni în anul 2014). La Secţia a II-a Civilă, în anul 2016, durata medie de soluţionare a unei cauze a fost de aproximativ 5,6 luni, în scădere faţă de anul 2015, când durata medie a fost de 6,5 luni. În materia litigiilor cu profesionişti, durata de soluţionare a cauzelor a variat între 58 şi 103 zile, comparativ cu anul 2015, când în această materie durata de soluţionarea varia între 3 şi 4 luni. În materia insolvenţei, durata de soluţionare a cauzelor durează în medie 9,5 luni. În anul 2016 durata de soluţionare a cauzelor la nivelul Secţiei a III-a de contencios administrativ fiscal, litigii de muncă şi asigurări sociale şi fiscal a fost de 3 luni şi jumătate la fond şi 2 luni în apel, în scădere faţă de 2015 şi anul 2014.
Secţia Penală – „Foarte eficient”
Şi activitatea Secţiei Penale poate fi încadrată din punct de vedere al parametrilor, la categoria „Foarte eficient”- la fel ca celelalte secţii. Activitatea poate fi apreciată astfel în ansamblul său, chiar dacă în cazul unor infracţiuni complexe cum sunt cele de abuz în serviciu, grup infracţional organizat ori traficul de persoane sau minori durata de soluţionare este mai lungă. Aceste infracţiuni, de regulă, nu se regăsesc ca infracţiuni singulare, ele fiind de cele mai multe ori în concurs cu multe alte infracţiuni şi sunt comise de un număr mai mare de persoane, toate acestea impunând un timp mai lung pentru administrarea probelor şi pronunţarea unei soluţii.
Comparativ cu anul 2015 durata medie de soluţionare a cauzelor pe materii a scăzut la 73,83 zile în cauzele de contencios administrativ şi fiscal faţă de 104,37 zile, iar în apel de la 98,16 zile la 92,33 zile, explicaţia constând în faptul că ponderea litigiilor în contencios administrativ şi contencios fiscal în anul 2016 comparativ cu anul 2015 a constat în cauze având ca obiect restituire timbru de mediu care s-au putut soluţiona mai rapid.
Termenul de soluţionare a unei cauze este cuprins între momentul înregistrării la instanţa de fond şi cel al rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti la instanţa de control judiciar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!