E profitabil să ai societăţi comerciale în subordine, cum este cazul Consiliului Judeţean Arad (CJA). Instituţia a stabilit nivelul redevenţelor pe care le va încasa în 2016 de la Compania de Transport Public Arad (CTP), de la Aeroportul Arad şi de la Compania de Apă Arad (CAA). Dacă două dintre societăţi merg bine şi vor putea plăti redevenţa din fondurile proprii, nu acelaşi lucru se poate spune despre a treia companie. Dar să le luăm pe rând. CJA a concesionat bunuri din domeniul public către cele trei societăţi mai sus menţionate. Pentru aceste bunuri, societăţile trebuie să plătească anual o redevenţă.
Pentru anul 2016, Compania de Transport Public Arad va achita 291.000 de lei, Aeroportul Arad 85.108 lei, iar Compania de Apă 5.144.492 de lei. Atât CTP, cât şi CAA, desfăşoară activităţi economice şi produc bani suficienţi pentru a achita redevenţele către CJA. Mai specială este situaţia Aeroportului Arad care, de ani buni de zile, nu beneficiază de banii necesari. Dar plata redevenţei este obligatorie prin lege. Aşa că, din banii pe care CJA îi dă în fiecare an către aeroport, cel din urmă plăteşte redevenţa către CJA. Practic, Consiliul Judeţean dă bani aerogării pentru ca aerogara să… dea bani Consiliului Judeţean. O afacere bulgărească, dar necesară pentru respectarea legii.
Când se plătesc
Proiectul de hotărâre al CJA care se referă la stabilirea nivelului redevenţelor şi la termenele de plată va fi votat în următoarea şedinţă. Dacă sumele le ştim deja, pentru plata lor a fost stabilit un grafic. CTP va achita suma trimestrial, până la finele lunii următoare trimestrului încheiat, Aeroportul Arad va plăti în patru rate egale până la datele de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie şi 15 decembrie inclusiv, iar CAA va plăti redevenţa trimestrial până la data de 25 a lunii următoare încheierii trimestrului, iar pentru trimestrul IV până la data de 25 decembrie a anului în curs.
Dobânzi şi penalităţi
CJA a anunţat şi faptul că, pentru neachitarea la termenele stabilite a redevenţei, se vor calcula dobânzi şi penalităţi de întârziere, conform legislaţiei în vigoare şi prevederilor contractuale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!