ARAD. Ciocolată caldă, cafea, vin fiert, kürtos kolacs, langoș, fasole cu ciolan, dulciuri, toate îi așteaptă pe vizitatori la târgurile de Crăciun din cele trei orașe. Am comparat prețurile pentru majoritatea produselor și am observat că, în mare parte, acestea sunt asemănătoare, unele produse fiind mai ieftine în orașul nostru.Vinul fiert, de pildă, se vinde la Timișoara cu un preț mediu de 10 lei pe pahar, în timp ce la Oradea băutura specifică sezonului rece se vinde cu 15 lei. În târgul de la Arad, clienții pot găsi lichidul bahic la prețuri începând cu 5 lei paharul.O ciocolată caldă costă, la Oradea, 14 lei, la Timișoara 18 și la Arad 9, în timp ce un capuccino este 13 lei la Timișoara și 12 la Arad. O cafea la Târgul de Crăciun din Oradea costă între 8 și 16 lei.
Porumbul fiert poate fi găsit cu același preț și la Arad, și la Timișoara: 10 lei. Turta dulce, în schimb, se vinde cu 10 lei/100 grame în Timișoara și 5 lei la Arad. Kürtos kolacs are același preț în toate cele trei târguri: 25 de lei. Gogoșelele se găsesc în toate cele trei târguri cu prețuri între 20 și 30 de lei.Hamburgerii se vând la târgul din Oradea cu 40 de lei, iar la Arad cu 30 de lei simplu și cu 38 de lei meniu. Pljeskavica se vinde în Oradea cu 45 de lei și 28 de lei la Arad.În ceea ce privește mâncărurile tradiționale, precum mămăliga cu brânză, bulzul, fasolea cu ciolan sau micii, prețurile sunt aproximativ aceleași în toate cele trei orașe.Toate cele trei târguri au roată panoramică, prețul variind între 25 și 30 de lei, în funcție de numărul de rotiri. La Oradea și la Timișoara au fost amenajate și patinoare artificiale, prețurile fiind de 30 de lei la Timișoara – cu echipamentul inclus în preț, respectiv 40 de lei la Oradea – fără echipament.Târgul de Crăciun din centrul Timișoarei este deschis în perioada 26 noiembrie – 7 ianuarie 2024. Pentru organizarea lui și pentru iluminatul festiv, municipalitatea din orașul de pe Bega a cheltuit peste un milion de lei.La Oradea, târgul s-a deschis pe 30 noiembrie, în Piața Unirii. Acesta se va închide mai devreme însă, imediat după Crăciun, pe 26 decembrie. Pentru târg, Primăria Municipiului Oradea a cheltuit 689 de mii de lei, la care se adaugă suma de 985 de mii de lei, pentru „Orașul faptelor bune” parte din Târgul de Crăciun.Aradul se poate bucura de Târgul de Crăciun de pe 30 noiembrie până pe 7 ianuarie, bugetul alocat evenimentului fiind de aproximativ 330 de mii de lei. Suma este destinată strict organizării evenimentului, momentele artistice fiind oferite de colindători care urcă gratuit pe scena montată în Piața „Avram Iancu”.
Trimite articolul
XDe fapt târgurile astea de Crăciun sunt o bătaie de joc la adresa cetățenilor, pe bani publici.
În plus, ele nu au nici o legătură cu sărbătoarea în sine.
-
Nici sarbatoarea nu are nici o treaba cu traditia bradului impodobit si tot il vezi peste tot… inclusiv in biserici…
Fiecare sarbatoreste craciunul cum vrea. Indiferent ca il sarbatoreste religios sau nu.-
Unii il sărbătoresc pe banii publici, dar arădenilor nu le pasă.
Pe principiul “e bine că ne-a făcut târg”P.S. Crăciunul (Nașterea Domnului) e o sărbătoare creștină / religioasă. Ca urmare se cere sărbătorire religioasă. Altfel nu poate fi vorba despre a sărbători.
Că unii fac cum îi taie capul / burta … e o altă poveste. Atât înțeleg ei din această sărbătoare.-
Ia si mai invata din istorie. Nasterea lui Iisus ar fi avut loc vara, nu iarna… Craciunul si sarbatorile de iarna preced crestinismul si in aceasta perioada se sarbatorea solstitiul de iarna aproape peste tot. Bradul de craciun, globurile, lumanarile, etc vin din traditii germanice si nordice pagane si au fost luate de crestini pentru a le face mai usoara trecerea de la paganism la crestinism.
Si pentru cultura ta generala, cuvantul “Craciun” ar insemna “crenguta” si vine de la obiceiul pagan al romanilor de a pune crengute la casele oamenilor cu ocazia sarbatoririi solstitiului de iarna si al sarbatorii Sol Invictus.Dar probabil nici 1% din crestini nu stiu asta. Asa ca nu e vina ta ca nu ai invatat originea sarbatorilor de iarna.
P.S. Banii publici nu sunt dati doar de crestini.
-
Ce am scris eu și ce ai înțeles tu …
Las-o așa și grijă prin trafic !
-
Vai de noi!!!!!
Despre obiceiul bradului de Crăciun nu se știe exact de unde a luat naștere. Se bănuiește că pomul de Crăciun ar fi apărut pentru prima dată la popoarele germanice, iar cu timpul acest obicei a intrat și în tradiția creștină.În România bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție.
Bradul de Crăciun era împodobit, la început, cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți. În timp, s-a trecut la ornarea acestuia cu fel si fel de minunății, printre care: globulețele de sticlă, beteala, bomboanele de ciocolată, instalațiile luminoase, etc
Există, de asemenea, obiceiul ca în vârful bradului de Crăciun să se așeze o stea, simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Despre această stea se spune că aduce noroc și duce la îndeplinire dorințele
-
-
-
Doar chestiile mai scumpe în vecini le-ați enumerat.
Da langosul cât costă la Oradea?
Asa articol pervers mai rar am citit.
Si normal ca la țară sunt mai ieftine ca nare lumea bani.
-
Cred că îi 15 lei, atât a fost anul trecut. Cam scump, dar găsești prin oraș ceva mai ieftin :))
Oricum s-au scumpit rău toate
așa este peste tot în lume, doar că la noi nu donează semnificativ nici drq de privat pt ca suntem prea săraci .. bine închideți-le pe toate și sa vedem atunci unde mai ieșiți
Mergem la Szeged!